IZLOŽBA : Studenata ALU “MATRICE: BOTANIKA” u Galeriji SC

MATRICE: BOTANIKA

Galeriji SC

5. svibnja – 15. svibnja 2021.

U srijedu 5. svibnja je u Galeriji SC otvara se izložba MATRICE: BOTANIKA . Riječ je o radovima studenata/ica preddiplomskog i diplomskog studija Nastavničkog i Grafičkog odsjeka ALU, nastalih na radionici u okviru projekta MatriceBotanika i alumna ALU vezanih uz temu radionice, a može se pogledati do 15. svibnja, radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom  od 10:00 do 13:00.

Studenti: Jelena Bogdanić, Klara Burić, Nataša Devčić, Marija Graša, Sara Grubić, Manuela Košević, Antonio Kutleša, Anamarija Kvas, Mia Matijević, Lucija Mihić, Petra Orbanić, Lucija Žuti

Botanički vrt Biološkog odsjeka PMF-a, staklenik Viktorijanska kuća u cvjetnom parteru, od 10. svibnja 2021. do kraja sezone u radno vrijeme vrta – Matej Nišević

Centralna radionica projekta Matrice: Botanika održana je od 26. do 30. kolovoza 2020. godine u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu.

Voditeljice i mentorice: red. prof. art. Ines Krasić, red. prof. art. Mirjana Vodopija, as. Iva Ćurić (ALU)

Suradnica: dr. sc. Dubravka Sandev, stručna savjetnica (Botanički vrt, PMF)

Reprodukcija Mia Matijević: Tlocrt bašče

 

U doba antropocena, kada ljudski utjecaj uzrokuje globalne klimatske, biološke, kemijske i fizičke promjene na Zemlji, podjela na kulturu i prirodu postaje disfunkcionalna. Konzervativni sustav unutar kojeg se konceptualizirao odnos između ljudskih i neljudskih bića temeljen na ljudskoj superiornosti i eksploataciji raspada se u nemogućnosti da pronađe drukčiju viziju života na planetu. Unutar antropocentrične hijerarhije ni tretiranje biljaka nije se razvilo dalje od iskorištavanja njihove utilitarne funkcije ili estetskih obilježja. Posthumanistička kritička teorija pokazuje da priroda i čovjek nisu razdvojeni, nego isprepleteni i međuovisni. Suživot i skrb prema neljudskim drugima postavljaju se kao nove paradigme unutar kojih je i odnos s biljkama potrebno preinačiti.

 

Projekt Matrice: Botanika pristupio je prevrednovanju i stvaranju prostora za nove ljudsko-biljne veze kroz niz interdisciplinarnih predavanja, prezentacija i radionica koje su polaznicima predstavile raznovrsne umjetničke i znanstvene teme iz područja botanike, algologije, biomimetike, simetrije, simbolike bilja, botaničke ilustracije, suvremenih bioumjetničkih praksi. Rezultat novih znanja, promišljanja i eksperimentiranja s biljkama jest izložba u Galeriji SC-a koja kroz umjetničke radove studenata i alumnija ALU-a Zagreb pokazuje senzibilitet za drukčije međuvrsne suodnose. To uključuje interes za komunikaciju biljaka, njihovu mikroklimu, važnost tih bića za ljudsku egzistenciju, ideju prepuštanja dominacije prirodi, a ne ljudima, njihova ljekovita svojstva i vrt kao mjesto međugeneracijskog povezivanja. Prisutne su isto tako poetične i čiste estetske interpretacije, ironični pristupi, primjerice prema feng shui praksama, kao i značenjska prevrtanja kroz plastični herbarij, umjetni miris bilja i bizarno spajanje okusa rajčice i piletine u 3D printanim odrescima. (mag. hist. art. i phil. Sunčica Ostoić)

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Murtić 100 do 18.7.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 18.7.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU