UMJETNIČKA INSTALACIJA : Lucije Žuti „SADiti je BITNO”

Lucija Žuti

„SADiti je BITNO”

19. – 24.5.2021., Trg žrtava fašizma, Zagreb

Instalacija u javnom prostoru

„SADiti JE BITNO” je umjetnička instalacija Lucije Žuti koja će od 19. do 24. svibnja 2021. biti postavljena na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu u okviru programa proslave 100. godišnjice rođenja Josepha Beuysa, jednog od najutjecajnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća. Ova instalacija nastaje u produkciji udruge Domino, a u sklopu projekta Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa koji su zajednički osmislili Goethe-institut Kroatien i Subversive Festival. Predstavljanje instalacije za zainteresiranu javnost i medije održat će se u srijedu, 19. 5. u 12 sati uz prisustvo autorice i organizatora projekta.

Instalacija se referira na Beuysov happening koji je započeo 1982. na documenti 7 pod nazivom „7000 hrastova – gradsko pošumljavanje umjesto gradske uprave” (7000 Eichen – Stadtverwaldung statt Stadtverwaltung). Riječ je o jednoj od najpoznatijih akcija Josepha Beuysa, koji je uz pomoć građana Kassela posadio 7000 hrastova i stvorio, kako ju je nazvao, socijalnu skulpturu. Njegova akcija sadnje 7000 hrastova ostaje nam primjerom javne intervencije u kojoj su građani vlastitim ekološkim djelovanjem uključeni u proces stvaranja društveno angažirane umjetnosti.

Lucija Žuti postavlja sedam hrastovih trupaca oko HDLU-a, a na svakom se nalaze dva natpisa. Jedan natpis glasi „SADiti JE BITNO”, a drugi se natpis sastoji od izmijenjene verzije logotipa Hrvatskih šuma pored kojeg stoji: „Dolje s Medvednicom! Želimo nesmetan pogled na Alpe!” Umjetnica parafrazira slogan studentske pobune protiv svojedobne vrlo skupe obnove zgrade opere u Zürichu, a koji je glasio: „Dolje s Alpama! Nesmetan pogled na Sredozemlje!”. Preuzimajući ovaj ciničan slogan i ubacujući u njega dijelove Hrvatske na kojima se trenutno odvija velika sječa šuma, Lucija Žuti osvješćuje da masovna sječa (Hrvatskih) šuma Medvednice, Bilogore i Velebita mijenja njihov identitet te se pita hoćemo li rušenjem stabala izgubiti svoje prirodne vrijednosti i imati ogoljen i nesmetan pogled na Alpe, Karpate ili Sredozemlje.

Hrvatska ima relativno malu količinu šuma u privatnom posjedu, zbog čega se Hrvatske šume ističu kao jedan od glavnih aktera u njihovu očuvanju. Međutim, ovu državnu tvrtku mnogi prozivaju za neodgovorno gospodarenje, uz implikacije da bi neki njihovi potezi mogli rezultirati devalvacijom

ovog prirodnog resursa te posljedično deforestacijom. Činjenica ostaje da lanac sustavnih odluka može ugroziti opstojanje šuma, a time i bioraznolikost vrijednih staništa i stabilnost ekosustava.

Instalacija se postavlja u razdoblju između dvaju izbornih krugova. Građani Zagreba su upravo na Trgu žrtava fašizma pokazali da mare za nekolicinu magnolija koju je vlast htjela prešutno ukloniti ne razumijevajući da simbolika posječene magnolije postaje točka građanskog okupljanja. Tako i ovi trupci, polegnuti na lokaciji mnogih prosvjeda i ekološki angažiranog građanskog otpora, svojom simbolikom prizivaju tisuće trupaca koji su posječeni diljem Hrvatske.

Kako bismo potakli širu diskusiju i pružili svima mogućnost da izraze svoje stajalište, projekt ćemo zaključiti u ponedjeljak, 24. svibnja u 18 h u Dokukinu KIC okruglim stolom na temu gospodarenja šumama i mogućnostima direktnog građanskog aktiviranja, što uključuje i umjetničke akcije. Na okrugli stol, koji će moderirati iskusni televizijski voditelj Mladen Iličković (EKO zona /HRT), pozvani su predstavnici Hrvatskih šuma, Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, Državni inspektorat, Udruga VIDRA te umjetnici koji provode zelene artivističke prakse.

Projekt je podržala Požgaj Grupa donacijom drvnog materijala. Realizaciju instalacije podržao je i europski projekt ACT: Art, Climate, Transition koji kroz produkcije, edukacije, angažirane umjetničke radove i razmjenu s lokalnom zajednicom kreativno propituje odnos ljudi s njihovim prirodnim i društvenim okruženjem.

Lucija Žuti rođena je 1994. u Varaždinu. Godine 2014. upisala je Grafički odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Završila je 4. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Grafika s pohvalom cum laude u klasi prof. Mirjane Vodopije te je 2018. godine upisala diplomski studij Grafika na ALU u istoj klasi. Do sada je imala dvije samostalne izložbe i jedan performans: 2017. Štitovi predrasuda, Lauba u prostoru Bistroa u Zagrebu, 2018. Podvlačimo crtu, Galerija VN, Zagreb i performans Križni put umjetnika. Sudjelovala je na više skupnih izložbi, radionica i likovnih kolonija. Dobitnica je nekoliko nagrada: 2017. druga nagrada za plakat FSK, 2018. dobitnica 14. Erste stipendije, 2018. Rektorova nagrada za „veliki“ timski znanstveni i umjetnički rad, projekt Skica.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Murtić 100 do 18.7.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 18.7.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU