PREDSTAVLJAMO: umjetničko djelo Diane Trohar na plakatu na pročelju zgrade tvrtke CRO

Umjetničko djelo „Reinterpretacija Ede Mutića“ umjetnice Diane Trohar postavljeno je 17. lipnja 2021. na plakatu dimenzija 12 x 4,80 m na pročelju zgrade tvrtke CROZ u Zagrebu, kod križanja Slavonske avenije i Avenije Marina Držića gdje će biti izložen šest mjeseci i vidljiv tisućama ljudi.

Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima. CROZ se na ovaj način želi uključiti u lokalna, kvartovska zbivanja, povezujući globalne društvene teme i suvremenu informatičku tehnologiju kroz umjetnički izričaj.

Tema desetog plakata jest reinterpretacija bogatog stvaralaštva velikana hrvatske moderne umjetnosti Ede Murtića. Kao temeljnu odrednicu Murtićevog stvaralačkog pristupa treba naglasiti dinamični kolorizam, no Murtić je stvarao i brojnim drugim tehnikama. Od aktivističkih ciklusa mahom izvedenih grafičkim tehnikama i reduciranom paletom koja teži monokromnom kontrastu crnog i bijelog, preko kombinirane tehnike na papiru, crteža, gvaševa, keramike i emajla, pa sve do kompozicija izvedenih u javnim prostorima, odnosno, reprezentativnih prostorno specifičnih mozaika i murala.

Diana Trohar rođena je 1992. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, upisuje preddiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 2020. godine na odsjeku grafike u klasi profesora Josipa Baćea sa samostalnom izložbom u Galeriji SC. Svoja djela dosad predstavlja na petnaestak skupnih domaćih izložbi, od kojih valja istaknuti: Kolektart; Lauba_Zagreb, Nesvrstani; Lauba_Zagreb, Art Zagreb; Tehnički muzej, 15. Erste fragment; Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Od inozemnih izložbi najistaknutije su: International Litography Symposium in Lublin i izložba Minimum maximum 4. koja je izlagana u Kulturnom centru Banski dvori, Banjaluka i Rappaz Museum Basel,_Švicarska gdje je rad nagrađen drugom nagradom. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

 

Organizator:

 

 

 

Partner:

Edit this entry.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU