Kontinuirana devastacija Meštrovićevog paviljona

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika osuđuje svaki oblik govora mržnje, posebice kada su takva obilježja ili izjave ispisane na zgradama kulturnog dobra kao što je Meštrovićev paviljon u Zagrebu.

U posljednje vrijeme svjedočimo sve većem uništavanju Doma HDLU simbolima mržnje.

HDLU je odmah, po primjećivanju spornih natpisa, dana 2.7.2021. obavijestio V. policijsku postaju Zagreb koja je nadležna za područje na kojem se nalazi paviljon kako bi prijavio kazneno djelo. Djelatnici temeljne i kriminalističke policije promptno su izašli na teren dana 2.7.2021. i zabilježili oštećenja na paviljonu. Po proceduri, djelatnici policije potom su dana 2.7.2021. obavijestili Holding /Čistoću i komunalno redarstvo da se zbog sadržaja natpis mora ukloniti još istog dana. Od dana 2.7.2021. do danas, 6. srpnja 2021. natpisi nisu uklonjeni. HDLU i policijska uprava svaki dan šalju požurnice prema Holdingu, uključujući i dane preko vikenda. Redarstvo Sektora za komunalno i prometno redarstvo nam je potvrdilo da od dana 2.7.2021. od 9:00 sati postoji nalog za uklanjanje natpisa, ali da tvrtka „PISMORAD d.o.o.“, s kojom Grad Zagreb ima sklopljen ugovor za čišćenje specifičnih površina, ne reagira.  Djelatnici Holdinga / Komunalnog redarstva, također, redovito šalju požurnice svom izvođaču no natpis se i dalje ne uklanja.

Kao zgroženi i zabrinuti korisnici Doma HDLU, pokušavamo o vlastitom trošku organizirati uklanjanje natpisa, no do danas nismo uspjeli pronaći tvrtku koja može žurno izaći na teren. Kontinuirano uklanjanje natpisa sa zgrade o trošku neprofitne udruge (kao što je posljednjih 7 godina redovito bio slučaj) također nije kvalitetno i dugoročno rješenje.

Naglašavamo da već više od godinu dana postoji akutan problem devastacije Meštrovićevog paviljona raznima natpisima, o čemu samo kao korisnici prostora obavijestili policiju, Gradske službe, pokrenuli i neke akcije usmjerene mladima, te smo o problemu obavijestili i škole čiji učenici provode svoje slobodno vrijeme na i oko Meštrovićevog paviljon.

Ovim putem želimo građanstvo upoznati s problemom s kojim se redovito suočavamo te apelirati na Gradsku vlast na bolje uređenje komunalne usluge.

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU