IZLOŽBA: PROSTORIA 10

Prostoria 10
Dom HDLU (Meštrovićev paviljon)
25.9.-8.10.2021.

 

 

Izložba Prostoria 10 obilježava 10. godišnjicu postojanja poznatog međunarodnog dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom – Prostoria, a svoja vrata otvara 25. rujna u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon). Kao dodatni izložbeni program priprema se i privremena prostorna instalacija „Prostoria Net“ koju dizajnira Numen/ForUse, a bit će postavljena ispred Meštrovićevog paviljona za vrijeme trajanja izložbe.

 

Otvorenost za razvoj i promjene, upornost i istraživački duh, vođen stvaranjem novih vrijednosti, kontinuiran je proces u Prostoriji, koji je sazrio u njezino naslijeđe. Ova će izložba predstaviti od čega je ona sazdana, a posjetitelji će imati priliku doživjeti sam brend mnogo dublje.  Naime, Prostoria se  unatrag deset godina razvila od jedne hale za ojastučeni namještaj u Zagorju u industrijski centar za proizvodnju svih elemenata namještaja koji s jednog mjesta odlazi u javne i rezidencijalne interijere u čitavom svijetu. Premisa razvoja proizvoda u Prostoriji je tzv. research-based dizajn. Koliko se važnosti pridaje samoj autentičnosti i kvaliteti proizvoda, govori činjenica da ovaj brend u segment istraživanja i razvoja te dizajn ulaže 10% svojeg godišnjeg budžeta.

Art Direction: Biro architects. Photo: Marko Mihaljević.

Važno je izdvojiti da je u regionalnom povijesno-geografskom kontekstu, Prostoria nastala bez predvodnika u industriji, da bi s vremenom sama to utjelovila. Izrasla je na ruševinama nekada brojne hrvatske industrijske proizvodnje namještaja, poražene u tranziciji iz društvenog vlasništva Jugoslavije u kapitalizam zasnovan na tržišnom natjecanju.

           

 Art Direction: Biro architects. Photo: Marko Mihaljević.

Na izložbi će se prvi puta predstaviti i fotografski projekt „Revisting Architecture“ kojim Prostoria istražuje korijene svojeg dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture – koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinki, Kockici, Poglavarstvu Grada Zagreba i Pučkom učilištu Zagreb. Naime, malo gdje u svijetu postoji tako čvrsto ukorijenjena tradicija modernističke arhitekture kao što je to slučaj u Zagrebu. Radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija jeziku dizajna proizvoda u Prostoriji. „Revisiting Architecture“ ilustrira kako se odabrani produkti formalno ili teksturalno referiraju na ambijente u kojima su fotografirani, nekad naglašavajući svoje podrijetlo, a drugi puta svoju suvremenost. Kao odraz funkcionalnog minimalizma, Prostorijini proizvodi duboko su definirali suvremenu hrvatsku kulturu življenja. Ona je postala nezaobilazna inspiracija za uređenje privatnih i javnih interijera, a ujedno i rijedak poslovni lider u Hrvatskoj  okrenut dizajnu. Namještaj iz Prostorije danas je dostupan u preko 60 zemalja i 1000 premium prodajnih mjesta diljem svijeta.

 

PRESS KONTAKT:  Tatjana Bartaković, tbartakovic@prostoria.eu, + 385 99 815 2605

 

Radno vrijeme izložbe:

Utorak – petak: 10 – 21

Subota – nedjelja: 10 – 18

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

Izložba ostaje otvorena do 8. listopada.

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU