• Izložba Maria Matokovića - Kontinuitet tišine, Galerija Prsten, 27.8. - 16.9. 2021.

IZLOŽBA: PROSTORIA 10

Prostoria 10
Dom HDLU (Meštrovićev paviljon)
25.9.-8.10.2021.

 

 

Izložba Prostoria 10 obilježava 10. godišnjicu postojanja poznatog međunarodnog dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom – Prostoria, a svoja vrata otvara 25. rujna u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon). Kao dodatni izložbeni program priprema se i privremena prostorna instalacija „Prostoria Net“ koju dizajnira Numen/ForUse, a bit će postavljena ispred Meštrovićevog paviljona za vrijeme trajanja izložbe.

 

Otvorenost za razvoj i promjene, upornost i istraživački duh, vođen stvaranjem novih vrijednosti, kontinuiran je proces u Prostoriji, koji je sazrio u njezino naslijeđe. Ova će izložba predstaviti od čega je ona sazdana, a posjetitelji će imati priliku doživjeti sam brend mnogo dublje.  Naime, Prostoria se  unatrag deset godina razvila od jedne hale za ojastučeni namještaj u Zagorju u industrijski centar za proizvodnju svih elemenata namještaja koji s jednog mjesta odlazi u javne i rezidencijalne interijere u čitavom svijetu. Premisa razvoja proizvoda u Prostoriji je tzv. research-based dizajn. Koliko se važnosti pridaje samoj autentičnosti i kvaliteti proizvoda, govori činjenica da ovaj brend u segment istraživanja i razvoja te dizajn ulaže 10% svojeg godišnjeg budžeta.

Art Direction: Biro architects. Photo: Marko Mihaljević.

Važno je izdvojiti da je u regionalnom povijesno-geografskom kontekstu, Prostoria nastala bez predvodnika u industriji, da bi s vremenom sama to utjelovila. Izrasla je na ruševinama nekada brojne hrvatske industrijske proizvodnje namještaja, poražene u tranziciji iz društvenog vlasništva Jugoslavije u kapitalizam zasnovan na tržišnom natjecanju.

           

 Art Direction: Biro architects. Photo: Marko Mihaljević.

Na izložbi će se prvi puta predstaviti i fotografski projekt „Revisting Architecture“ kojim Prostoria istražuje korijene svojeg dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture – koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinki, Kockici, Poglavarstvu Grada Zagreba i Pučkom učilištu Zagreb. Naime, malo gdje u svijetu postoji tako čvrsto ukorijenjena tradicija modernističke arhitekture kao što je to slučaj u Zagrebu. Radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija jeziku dizajna proizvoda u Prostoriji. „Revisiting Architecture“ ilustrira kako se odabrani produkti formalno ili teksturalno referiraju na ambijente u kojima su fotografirani, nekad naglašavajući svoje podrijetlo, a drugi puta svoju suvremenost. Kao odraz funkcionalnog minimalizma, Prostorijini proizvodi duboko su definirali suvremenu hrvatsku kulturu življenja. Ona je postala nezaobilazna inspiracija za uređenje privatnih i javnih interijera, a ujedno i rijedak poslovni lider u Hrvatskoj  okrenut dizajnu. Namještaj iz Prostorije danas je dostupan u preko 60 zemalja i 1000 premium prodajnih mjesta diljem svijeta.

 

PRESS KONTAKT:  Tatjana Bartaković, tbartakovic@prostoria.eu, + 385 99 815 2605

 

Radno vrijeme izložbe:

Utorak – petak: 10 – 21

Subota – nedjelja: 10 – 18

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

Izložba ostaje otvorena do 8. listopada.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU