NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE NA REZIDENCIJALNOM PROGRAMU U LEIPZIGU

NATJEČAJ

ZA SUDJELOVANJE NA REZIDENCIJALNOM PROGRAMU U LEIPZIGU, NJEMAČKA

u okviru projekta De/konstrukcija slike

(rujan 2021. – prosinac 2021.)

po četiri umjetnika u periodu od najmanje 1 do najviše 2 mjeseca

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, nakon nepune dvije godine uspješno provedenog rezidencijalnog programa te zbog velikog interesa umjetnika, najavljuje produljenje programa do kraja 2021. godine

KONCEPCIJA PROJEKTA DE/KONSTRUKCIJA SLIKE:

Projektom De/konstrukcija slike potiče se i tematizira suvremena umjetnička praksa u kontekstu centra vizualnih umjetnosti Istočne Njemačke, Leipziga koji se transformirao u svjetski umjetnički centar s naglaskom na slikarsku scenu. Polazište ovog projekta je individualni i grupni umjetnički i istraživačko-umjetnički rad u različitim medijima s naglaskom na redefiniranje značenja slike kao kulturnog konstrukta unutar postsocijalističkog iposttrazincijskog društva Istočne Njemačke (Saska) i Hrvatske. Cilj je ovog projekta predstavljanje suvremenih hrvatskih umjetnika u Njemačkoj te poticaj njihovog djelovanja u europskom odnosno međunarodnom kontekstu. Polazeći od teorija njemačkog povjesničara umjetnosti Hansa Beltinga i slikarskog nasljeđa Istočne Njemačke i Hrvatske, rezidencijalni program De/konstrukcija slike postavlja sljedeća problemska pitanja:

  • koliko je ideja slike i dalje kulturni konstrukt unutar različitih dihotomija (zapadna-istočna, industrijsko-postindustrijska);
  • kako mediji u kojima je slika oblikovana odgovaraju konceptima reprezentacije različitih stvarnosti;
  • što je u slici pojedinačno i što je simboličko ili opće?

 

VAŽNOST I ZNAČAJ LEIPZIŠKE SCENE:

Poznat kroz povijest kao trgovačko i kulturno središte, početkom 20.stoljeća Leipzig postaje glavni centar proizvodnje i prerade pamuka u Europi. Nakon ujedinjenja Njemačke, proizvodnja se gasi te se početkom 90-ih u prostore nekadašnje tvornice Leipziger Baumwollspinnerei postepeno useljavaju manji obrtnici i umjetnici koji pripadaju Novoj leipziškoj školi, figurativnom slikarskom pokretu koji se nastavlja na umjetničko nasljeđe DDR-a i usko je vezano uz Akademiju za grafiku i umjetničko oblikovanje knjiga u Leipzigu (HGB). Osim po snažnoj tradiciji figurativnog slikarstva, Leipzig je kroz povijest poznat kao i središte tiskarske djelatnosti i izdavaštva, što je i danas vidljivo u činjenici da umjetničkim medijima dominiraju grafika, dizajn i fotografija. Među predstavnicima Nove leipziške škole posebno se ističe slikar Neo Rauch, čiji rad predstavlja stilsku kombinaciju socrealizma i nadrealizma i tumači se kao odraz postkomunističke tranzicije iz socijalističkog u konzumerističko kapitalističko društvo. Internacionalno priznato stvaralaštvo Neo Raucha utjecalo je na mlađe naraštaje umjetničke scene, čiju lokalnu bazu od sredine 2000-ih čini nekadašnji industrijski pogon Spinnerei u četvrti Plagwitz. Bivši industrijski kompleks prostire se na 10 hektara te je danas gotovo u potpunosti obnovljen i čini središte lokalne i internacionalne umjetničke scene s 12 galerija, neprofitnim umjetničkim centrom Halle 14 i stotinjak stalnih umjetnika. Leipzig trenutačno broji 600 000 stanovnika i smatra se najbrže rastućim gradom Njemačke, a u zadnjih nekoliko godina mediji ga proglašavaju novim kulturnim i urbanim središtem i „novim Berlinom“ zbog visokog životnog standarda i jačanja lokalne i internacionalne umjetničke scene.

OPIS NATJEČAJA:

Natječaj je otvoren za hrvatske umjetnike koji tematiziraju gore navedena pitanja i prvenstveno polaze od redefiniranja ideja slike, u mediju slikarstva, ali isto tako i fotografije i videa. Rezidencijalni program De/konstrukcija slike zatvara krug između umjetničkog i istraživačkog, otvarajući vrata novom promišljanju slike.

Rezidencija može trajati: 1 mjesec, 1,5 mjeseci, 2 mjeseca. (ovisi o preferencijama umjetnika te raspoloživosti prostora)

U jednom rezidencijalnom prostoru istovremeno borave 2 umjetnika koja dijele radni prostor i kupaonicu. Umjetnici mogu izraziti preferenciju da borave istovremeno s drugim umjetnikom, no HDLU se ne obvezuje to osigurati.

Odabranim umjetnicima osigurat će se:

  • smještaj u Leipzigu (Plautstrasse) u prostoru koji se sastoji od:
    • radne prostorije s prozorima, 50m2 (dijele dva umjetnika)
    • spavaće sobe 1, 11 m2 (1 krevet)
    • spavaće sobe 2, 16m2 (2 kreveta)
    • zajedničke kupaonice
    • prostora za kuhinju s osnovom opremom
    • balkona
  • predstavljanje u Leipzigu (open studio, HafenKombinat)

HDLU osigurava troškova povratne karte Zagreb-Leipzig-Zagreb javnim prijevozom maksimalnog iznosa od 3.000,00 kuna.

Na temelju pristiglih prijava, odabrat će se rezidenti te će se uspostaviti rezervna rang lista, za slučaj odustajanja prihvaćenih umjetnika.

Odbor za odabir autora: Josip Zanki, Tomislav Buntak i Stjepan Šandrk. Komisija nije dužna obrazlagati odluku o odabiru.

UVJETI SUDJELOVANJA:

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a, (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Svoj status članstva možete provjeriti na racunovodstvo@hdlu.hr.

Kotizacija za prijavu na natječaj: 100,00 kn. Kotizacija se ne vraća.

Polog: Odabrani rezidenti trebaju platiti HDLU polog od 1.500 kn po osobi najkasnije 15 dana prije rezidencije. Polog se vraća nakon završetka rezidencije pod uvjetom da atelijer nema oštećenja (podovi, namještaj, zidovi i sl.). U slučaju oštećenja, uzima se jednaki dio pologa od oba umjetnika koja istovremeno borave u prostoru. HDLU će platiti račun za struju i grijanje u mjesečnom iznosu od 140 EUR za cijeli prostor. Sva potrošnja iznad tog iznosa platit će se iz pologa po principu jednake raspodjele na oba umjetnika. Ukoliko potrošnja struje i grijanja bude iznad iznosa raspoloživog pologa, razliku će platiti umjetnik temeljem računa kojeg mu ispostavi HDLU.

Završno čišćenje: umjetnik je dužan platiti završno profesionalno čišćenje u iznosu 25 EUR prije izlaska iz atelijera, u suprotnom neće imati pravo na povrat pologa.

Izvješće: Po povratku s rezidencije, umjetnici trebaju dostaviti kratko narativno izvješće koje sadrži i dokaz o novonastalim radovima, te boarding karte ukoliko se radi o putovanju avionom.

Ugovor: prije odlaska na rezidenciju, umjetnik će s HDLU potpisati ugovor.

Razmatrat će se samo prijave koje su cjelovite i dostavljene na vrijeme.

NAČIN PRIJAVE:

Na e-mail: miran.juric@hdlu.hr uz naziv maila: Leipzig potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  • motivacijsko pismo (max 500 riječi) uz obaveznu naznaku željenog trajanja (1, 1.5, 2 ili) i termina boravka (mjesec unutar perioda 15.09.2021. – 31.12.2021.)
  • životopis na hrvatskom jeziku;
  • portfolio radova i umjetničkog djelovanja (u PDFu, max 7 MB; za video radove – u PDFu dostaviti linkove na online objave radova)
  • potvrda o plaćanju kotizacije

 

ROKOVI:

Prijave se zaprimaju do: 5. rujna 2021.

Objava rezultata: najkasnije do 10. rujna 2021.

Potpis ugovora o korištenju rezidencijskog prostora i uplata pologa: dva tjedna prije polaska

Podnošenje izvješća: 1 tjedna od završetka rezidencije

 

PODATCI ZA UPLATU KOTIZACIJE:

HDLU, Trg žrtava fašizma 16, 10000 Zagreb

IBAN HR1223900011101025606

Model HR00

Poziv na broj primatelja: OIB umjetnika

Opis plaćanja: za kotizaciju

Podnošenjem prijave, prijavitelji prihvaćaju sve uvjete iz natječaja.

 

PITANJA:

Kontakt osoba za sva pitanja je Miran Jurić, miran.juric@hdlu.hr. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU