IZLOŽBA TEE BIČIĆ U PULI

TEA BIČIĆ

SAMOSTALNA IZLOŽBA U GRADSKOJ GALERIJI PULA

30.09.- 11.11.2021.

 

Povodom dva desetljeća stvaranja i izlaganja, akademska slikarica Tea Bičić izložiti će radove iz 4 ciklusa stvaranja, u Gradskoj galeriji Pula.

„Tea je pulska učenica Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, poznate pulsko-istarske i danas već, što možemo bez imalo zadrške ustvrditi, kultne likovno-obrazovne ustanove koja je u gotovo pola stoljeća iznjedrila iznimne likovnjake i kulturne djelatnike te studentica venecijanske likovne akademije, poznate po jedinstvenom i visoko kvalitetnom obrazovanju svojih studenata. Dakle, Tea je zarana stekla sve edukacijske i umjetničke preduvjete da razvije i razbuktava svoj osebujan likovni talent.

Posebna je radost i zadovoljstvo organizirati izložbu u Gradskoj galeriji Pula takvoj autorici umjetničke apstraktne kreacije (i neiscrpne organizacijske energije likovnih manifestacija i galerijskih događanja), neumornoj, upornoj, osebujnoj i vrlo produktivnoj slikarici u istraživanju vlastitoga likovnog izričaja koji, dosljedno njezinom motu, ne traži smisao umjetnosti jer ga umjetnost donosi sama. „ (Eros Čakić, voditelj zbirke umjetnina i savjetnik za galerijsku djelatnost Grada Pule)

„Apstraktne slike mogu, na racionalno neuhvatljive načine, u sebi sažeti emocionalna stanja autora kao i atmosferu trenutka ili perioda, te lokaliteta u kojemu ih je stvarao, kao sublimirani, vizualni dnevnički zapisi. Dok ih gledamo, naš  um beskorisno pokušava premostiti uvjetovanost da apstraktne forme ili ekspresivne i transične nanose boja ne dekodira na skup njemu poznatih „figurativnih“ pojava.

Zanima me upravo ono čime su se njene slike, barem meni, pokazale bremenitima i što prilično eklatantno objavljuje promatraču svoju prisutnost: ugođaj perioda autoričinog života u kojemu ih je stvarala, kao i onih mjesta gdje ih je stvarala. I tu se za prevagu „bore“ Istra i Venecija, kao dva ishodišta. U jednome je stasala kao osoba, u drugome kao autor. Slikama iz tog perioda dominira crna i učinilo mi se kao da mogu osjetiti jasnu distinkciju između istarske i venecijanske crne.

Tea si ne prisvaja taj mrak, mrak Venecije i njenih kanala, Istre, zemlje i labinskog ugljena. On joj je imanentan.

Kasnije se autorica odlučila za radikalnu promjenu slikarske površine i kvadratičnost platna zamijenila je konkavno-kružnim površinama koje kolokvijalno naziva „tanjuri“. Spektar boja i repertoar apstraktnih oblika (mekani kvadrati, debele linije boje, krugovi i crte izvedene ugljenom ili drškom kista)  ostao je sličan i vizualno vrlo jasan. Slikanjem na „tanjurima“ autorica kao da nam govori o gledanju kao posebnoj vrsti gladi, izjednačavajući otvorene kapke s razjapljenom vilicom. Dok gledamo mi, zapravo, jedemo svijet.“ (Damir Stojnić…. Iz predgovora kataloga izložbe….)

 

Tea Bičić

Rođena je 1979. Nakon završene srednje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, diplomirala je slikarstvo na Accademia dI belle arti u Veneciji, u klasi prof. Paola Tessaria. Samostalno izlaže od 1996. godine i do sada je izlagala 42 samostalne izložbe i na više od 100 skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivana, sudjelovala je u nekoliko međunarodnih likovnih kolonija, a radovi joj se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama. Od 2006. radi u umjetničkim galerijama, u Puli (MMC Luka) pa u Labinu (Gradska galerija) i bavi se organizacijom kulturnih programa. Jedna je od osnivača Galerije POOLA u Puli. Članica je HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika), CEA (Concilio Europeo dell`Arte) i MKS-a (Udruge Mediteranski kiparski simpozij) u kojoj od 2017. vrši funkciju predsjednice Stručnog savjeta i umjetnička je voditeljica manifestacije Mediteranski kiparski simpozij koja se održava u Parku skulptura Dubrova pokraj Labina. Prvenstveno se bavi slikarstvom i dekoracijom. Živi u Labinu gdje se nalazi i njezin atelje.

 

Izložba se u Gradskoj galeriji Pula može pogledati do 11. studenog 2021. godine, u radnom vremenu:

Ponedjeljak i utorak od 10 do 14 sati

Srijeda, četvrtak i petak od 16 do 20 sati.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU