POZIV UMJETNICIMA ZA SUDJELOVANJE NA PROJEKTU Ignorance is Strength? Artistic Expression and Biopower in the Post/Pandemic Age

POZIV UMJETNICIMA ZA SUDJELOVANJE NA PROJEKTU

Ignorance is Strength? Artistic Expression and Biopower in the Post/Pandemic Age

u organizaciji Europskog saveza akademija, čiji je član i HDLU

Veliko nam je zadovoljstvo što možemo objaviti poziv Ignorance is Strength? Artistic Expression and Biopower in the Post/Pandemic Age, koji su osmislili Anca Poterasu, Josip Zanki i Cristina Stoenescu uz doprinos Kristoffer Gansing.

POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA | ROK ZA PRIJAVU 24. LISTOPADA

Vizual: Duje Medić

Europski savez akademija objavljuje poziv za projekte na temu biopolitike, istraživanja odnosa između vlada i njihovih građana, a posebno u kontekstu (post) pandemijske krize. Poziv ima za cilj potaknuti  suvremene umjetnike da razmisle o vlastitoj praksi nakon pandemije COVID-19 te uslijed trenutnih društvenih i političkih promjena.

Pozivamo umjetnike čija se djela bave aspektima kritičkih kulturnih istraživanja, osobito društvenim i političkim pitanjima, posebice u vrijeme trenutne pandemije. Umjetnici koji sudjeluju mogu razmotriti koncepte biopolitike i biomoći Michela Foucaulta u istraživanju društvene nejednakosti, utjecaj digitalnih medija na pojedince i zajednice, pojavu takozvanih fake news i sve veće nepovjerenje u državne vlade. Kako je pandemija naglasila sustavne nedostatke u suvremenim društvima i koje su mogućnosti promjene moguće?

Prijedlozi bi trebali uključivati interdisciplinarna istraživanja temeljena na inovativnim metodama i strategijama u digitalnoj/tehnološkoj sferi i baviti se različitim aspektima transformativne i reflektivne umjetnosti. Uzimajući u obzir nedavna istraživanja o dalekosežnim negativnim učincima COVID-a na žene u svim domenama – od rodne podjele rada do ekonomske stabilnosti – potiču se prijedlozi usredotočeni na neravnopravnost spolova. Vidi više

Rezultirajuće izložbe, razgovori, rezidencije i događaji dodatno će se usredotočiti na to kako je pandemija utjecala na umjetničko stvaralaštvo u Europi. Kako se različiti umjetnički sustavi prilagođavaju društvenom distanciranju, lockdown-u, političkim napetostima i prekidima aktivnosti? Kako bismo trebali djelovati prema načelima sudjelovanja i kulturne razmjene u vrijeme krize i kako redefinirati novi prostor za umjetničko stvaranje izvan geopolitičkih granica? Umjetnike se potiče da se kritički uključe u transnacionalne dijaloge o statusu quo umjetničkog rada, društva i međunarodne umjetničke scene.

Zajedno tražimo rješenja i nove mogućnosti za umjetnički sektor, istražujući potencijal transeuropske suradnje u doba post/pandemije.

 

UVJETI

Europski savez akademija financirat će odabrane umjetničke projekte u iznosu do 5.000 eura uz paušalan iznos za materijal i produkciju, ovisno o umjetničkoj disciplini.

 

CILJNA SKUPINA

Poziv za prijavu projekata upućen je umjetnicima i studentima iz svih umjetničkih disciplina, a koji su redovni članovi HDLU. Kako bi se potaknulo zajedničko europsko umjetničko stvaralaštvo, prijave umjetničkih dua ili skupina iz različitih zemalja Europske unije bit će pozitivno ocijenjene.

 

Format | Digitalno & analogno

Odabrani umjetnici bit će pozvani da stvore umjetničko djelo u svojoj preferiranoj umjetničkoj disciplini, ali uglavnom u digitalnom obliku, na temelju koncepta projekta i koristeći metodologiju umjetničkog istraživanja. Umjetničko istraživanje odvijat će se u obliku rezidencija i radionica, fizičkih ili digitalnih, a rezultati će se dijeliti putem digitalnih oblika suradnje i prezentacija – što odgovara otvorenoj, procesno orijentiranoj i participativnoj prirodi digitalnih umjetničkih djela.

Radovi će biti izloženi na digitalnoj platformi koju je izradio Europski savez akademija, pri čemu će prezentirati analognu i digitalnu umjetnost.

 

KUSTOSKI TIM

Autori koncepta projekta i njegov kustoski tim čine Alliance Working Group 6, u čijem su sastavu Anca Poterasu, Cristina Stoenescu i Josip Zanki (Organizacijska podrška: Christiane Lötsch). Osim njih, žiri će činiti prof. Kristoffer Gansing, kao i članovi Akademie der Künste.

 

PRIJEDLOZI PROJEKATA TREBAJU UKLJUČIVATI

  • Kostur projekta (500–700 riječi) uključujući vizualni materijal
  • Metode rada
  • Kratku biografiju i podatke za kontakt
  • Portfolio radova (pdf, max. 2-5 MB)

 

HODOGRAM

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 24. listopada 2021.

Prijedloge projekata i ideja prezentacije potrebno je poslati na adresu: loetsch@adk.de, na engleskom jeziku.

 

Do 22. studenog 2021.

Odabir umjetnika od strane kustoskog tima

 

Do 15. travnja 2022.

Umjetničko istraživanje i realizacija umjetničkih djela (rezidencije, radionice i digitalna suradnja)

 

Svibanj – prosinac 2022.

Mrežne prezentacije umjetničkih djela na digitalnoj platformi Europskog saveza akademija i druge lokalne aktivnosti (izložbe, video projekcije, konferencije, tribine)

 

ORIGINALNI POZIV NA ENGLESKOM JEZIKU

Info

CIJENA ULAZNICA (za vrijeme trajanja izložbe Kopač)*

55 kn Pojedinačna ulaznica
50 kn Pojedinačna ulaznica s popustom (1)
40 kn Pojedinačna učenička, studentska i umirovljenička ulaznica (2)
50 kn Grupna ulaznica (3)
30 kn Grupne ulaznice za škole (4)
110 kn Obiteljska ulaznica (5)
35 kn Dječja ulaznica (6)
25 kn Grupna ulaznica – za djecu do 6 godina (7)
30 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (8)

Besplatan ulaz (9)

(1) Cijena za branitelje i nezaposlene uz predočenje dokaza o statusu prilikom ulaza na izložbu.
(2) Vrijedi samo uz predočenje studentske ili učeničke iskaznice prilikom ulaza na izložbu.
(3) Za grupe odraslih veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(4) Za grupe školaraca veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(5) Ulaznica vrijedi za roditelja/roditelje s djecom (koliko godi ih imaju i maloljetna su). POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(6) Za maloljetne osobe uz pratnju roditelja. Djeca mlađa od 6 godina ne plaćaju ulaznicu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(7) Za vrtićke grupe veće od 15 djece, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 10 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(8) Za članove: ICOM, AICA, ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) uz predočenje pripadajuće iskaznice prilikom ulaza na izložbu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

(9) Redoviti članovi udruženja HDLU; studenti ALU; studenti FF, smjera PUM, EKA ili MUZ; učenici ŠPUD-a ostvaruju pravo na GRATIS ulaz.

*ULAZNICE VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

Ulaznice je moguće kupiti na ulazu tijekom radnog vremena izložbe ili kroz sustav Entrio

KONTAKT: izlozba@slavkokopac.com / +385 95 3797808

 

RADNO VRIJEME IZLOŽBE

ponedjeljak – nedjelja 11 do 19h

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

ULAZ U GALERIJU KARAS JE BESPLATAN

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU