POZIV UMJETNICIMA ZA SUDJELOVANJE NA PROJEKTU Ignorance is Strength? Artistic Expression and Biopower in the Post/Pandemic Age

POZIV UMJETNICIMA ZA SUDJELOVANJE NA PROJEKTU

Ignorance is Strength? Artistic Expression and Biopower in the Post/Pandemic Age

u organizaciji Europskog saveza akademija, čiji je član i HDLU

Veliko nam je zadovoljstvo što možemo objaviti poziv Ignorance is Strength? Artistic Expression and Biopower in the Post/Pandemic Age, koji su osmislili Anca Poterasu, Josip Zanki i Cristina Stoenescu uz doprinos Kristoffer Gansing.

POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA | ROK ZA PRIJAVU 24. LISTOPADA

Vizual: Duje Medić

Europski savez akademija objavljuje poziv za projekte na temu biopolitike, istraživanja odnosa između vlada i njihovih građana, a posebno u kontekstu (post) pandemijske krize. Poziv ima za cilj potaknuti  suvremene umjetnike da razmisle o vlastitoj praksi nakon pandemije COVID-19 te uslijed trenutnih društvenih i političkih promjena.

Pozivamo umjetnike čija se djela bave aspektima kritičkih kulturnih istraživanja, osobito društvenim i političkim pitanjima, posebice u vrijeme trenutne pandemije. Umjetnici koji sudjeluju mogu razmotriti koncepte biopolitike i biomoći Michela Foucaulta u istraživanju društvene nejednakosti, utjecaj digitalnih medija na pojedince i zajednice, pojavu takozvanih fake news i sve veće nepovjerenje u državne vlade. Kako je pandemija naglasila sustavne nedostatke u suvremenim društvima i koje su mogućnosti promjene moguće?

Prijedlozi bi trebali uključivati interdisciplinarna istraživanja temeljena na inovativnim metodama i strategijama u digitalnoj/tehnološkoj sferi i baviti se različitim aspektima transformativne i reflektivne umjetnosti. Uzimajući u obzir nedavna istraživanja o dalekosežnim negativnim učincima COVID-a na žene u svim domenama – od rodne podjele rada do ekonomske stabilnosti – potiču se prijedlozi usredotočeni na neravnopravnost spolova. Vidi više

Rezultirajuće izložbe, razgovori, rezidencije i događaji dodatno će se usredotočiti na to kako je pandemija utjecala na umjetničko stvaralaštvo u Europi. Kako se različiti umjetnički sustavi prilagođavaju društvenom distanciranju, lockdown-u, političkim napetostima i prekidima aktivnosti? Kako bismo trebali djelovati prema načelima sudjelovanja i kulturne razmjene u vrijeme krize i kako redefinirati novi prostor za umjetničko stvaranje izvan geopolitičkih granica? Umjetnike se potiče da se kritički uključe u transnacionalne dijaloge o statusu quo umjetničkog rada, društva i međunarodne umjetničke scene.

Zajedno tražimo rješenja i nove mogućnosti za umjetnički sektor, istražujući potencijal transeuropske suradnje u doba post/pandemije.

 

UVJETI

Europski savez akademija financirat će odabrane umjetničke projekte u iznosu do 5.000 eura uz paušalan iznos za materijal i produkciju, ovisno o umjetničkoj disciplini.

 

CILJNA SKUPINA

Poziv za prijavu projekata upućen je umjetnicima i studentima iz svih umjetničkih disciplina, a koji su redovni članovi HDLU. Kako bi se potaknulo zajedničko europsko umjetničko stvaralaštvo, prijave umjetničkih dua ili skupina iz različitih zemalja Europske unije bit će pozitivno ocijenjene.

 

Format | Digitalno & analogno

Odabrani umjetnici bit će pozvani da stvore umjetničko djelo u svojoj preferiranoj umjetničkoj disciplini, ali uglavnom u digitalnom obliku, na temelju koncepta projekta i koristeći metodologiju umjetničkog istraživanja. Umjetničko istraživanje odvijat će se u obliku rezidencija i radionica, fizičkih ili digitalnih, a rezultati će se dijeliti putem digitalnih oblika suradnje i prezentacija – što odgovara otvorenoj, procesno orijentiranoj i participativnoj prirodi digitalnih umjetničkih djela.

Radovi će biti izloženi na digitalnoj platformi koju je izradio Europski savez akademija, pri čemu će prezentirati analognu i digitalnu umjetnost.

 

KUSTOSKI TIM

Autori koncepta projekta i njegov kustoski tim čine Alliance Working Group 6, u čijem su sastavu Anca Poterasu, Cristina Stoenescu i Josip Zanki (Organizacijska podrška: Christiane Lötsch). Osim njih, žiri će činiti prof. Kristoffer Gansing, kao i članovi Akademie der Künste.

 

PRIJEDLOZI PROJEKATA TREBAJU UKLJUČIVATI

  • Kostur projekta (500–700 riječi) uključujući vizualni materijal
  • Metode rada
  • Kratku biografiju i podatke za kontakt
  • Portfolio radova (pdf, max. 2-5 MB)

 

HODOGRAM

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 24. listopada 2021.

Prijedloge projekata i ideja prezentacije potrebno je poslati na adresu: loetsch@adk.de, na engleskom jeziku.

 

Do 22. studenog 2021.

Odabir umjetnika od strane kustoskog tima

 

Do 15. travnja 2022.

Umjetničko istraživanje i realizacija umjetničkih djela (rezidencije, radionice i digitalna suradnja)

 

Svibanj – prosinac 2022.

Mrežne prezentacije umjetničkih djela na digitalnoj platformi Europskog saveza akademija i druge lokalne aktivnosti (izložbe, video projekcije, konferencije, tribine)

 

ORIGINALNI POZIV NA ENGLESKOM JEZIKU

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU