IZLOŽBA Josipa Rončevića “DOSKOČITI DALJINI”

Josip Rončević

DOSKOČITI DALJINI

Galerija Zlati Ajngel, Varaždin

22.10. – 21.11.2021.

U petak, 22. listopada u 19 sati u galeriji Zlati ajngel (Ul. Ljudevita Gaja 15, Varaždin) bit će otvorena izložba slika Josipa Rončevića.

»Važna odrednica pejzažnog slikarstva, ili onoga koji s takvim ima barem rubne poveznice, jest njegov mimetički, opisni karakter. Zadatak je slikarev da izmiri sliku sa zbiljom u tolikoj mjeri da rezultat možemo svrstati u predjele pejzažnog slikarstva. Pejzažnom prizoru podijeljenom na fragmente oduzima se njegova prikazivačka komponenta, dok daljnje sekvencioniranje rezultira time da sliku više ne obuhvaćamo samo pogledom, nego i hodanjem. Od promatrača-sakupljača postajemo putnici-suučesnici.

Zanos je iskustvo kojim obuhvaćamo najbliže i najudaljenije. Kao što brojevi znaju gdje im je mjesto, tako su i blizina i daljina unaprijed raspoređene. Jedna pred drugom uzmiču. Ali promatramo li ih zrcaljene, primjerice na površini mora, njihov raspored se u odnosu na nas zamjenjuje: ono što je bilo gore sada je dolje i – “obrnuto”. Zrcalo nam omogućuje da daljinu prevarimo, visini oduzmemo njeno mjesto, a refleksiji zadamo njeno usmjerenje.

Podijelivši jednu takvu zrcaljenu sliku na dva horizonta kojima je u postavu obrnut raspored, još jednom omogućavamo aktivaciju te zaigranosti izmjene blizine i daljine. Tom zamjenom svakoj je vraćeno njeno mjesto.«

(iz predgovora: Josip R.)

 

Josip Rončević  rođen je 1991. godine u Zadru gdje je završio gimnaziju. U Zagrebu je 2015. diplomirao na Grafičkom fakultetu, a iste godine upisao slikarski odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je 2020. diplomirao sa pohvalom iz latinske klasifikacije summa cum laude.

Izlagao na pet samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi od kojih se mogu istaknuti Igra sporta i umjetnosti (HDLU, Zagreb), Erste fragmenti 16 (Lauba, Zagreb) i 35. salon mladih (HDLU, Zagreb) pri kojem je sunagrađen „Nagradom Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnici umjetniku“.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU