IZLOŽBA Nikoline Šimunović “Lapis Lazuli – odabrana djela”

Nikolina Šimunović

Lapis Lazuli – odabrana djela

Galerija Laurus, Lovran

16. 10. – 6. 11. 2021.

Lirična ugođajnost nezahvalnih vremena

Neosvojivost nutrine ljudske duše, čiji je mehanizam tajanstven i nama samima, pokazala se kroz sva izazovna vremena u povijesti čovječanstva kao ona spasonosna nit koja nam ne omogućuje nužno da ostanemo na životu, već da ostanemo ljudi. Pišući svoju anti-utopiju 1984. George Orwell upravo ovako pojašnjava cilj življenja, naglašavajući pritom sljedeće: „Ali ako cilj nije da ostaneš na životu nego da ostaneš čovjek, zar je onda u krajnjoj liniji išta drugo važno?“

U kontekstu vrlo tjeskobne i nepredvidive 2020. godine nastala su nova djela umjetnice Nikoline Šimunović. Ona su nastavak njezinih dosadašnjih nastojanja da prikaže nepregledne duhovne prostore vlastitoga bića kao i prostora u kojima ono obitava. Djela su to koja su „napučena“ materijom i duhovnošću u svoj svojoj dubini i širini do krajnjih granica. Iz površina slika izranja mnoštvo kompozicija nastalih od minijaturnih crteža, paus papira, prozirnog organdija i tila prošivenih koncem i vunicom koji povezuju sve te različite materijale i čine da se oni međusobno sljube u dubinama plavetnila.

Jasno je koliko umjetnica voli eksperimentirati s tehnikama, iznad svega s kolažom koji se kroz godine pokazao njezinim osnovnim postupkom na koji se lijepe i našivaju različiti drugi likovni postupci. Višeslojno tretiranje površine, primarna je metoda koju koristi u izgradnji strukture slike.

Nikolinina djela nastala kroz umjerenu spontanost, rasadnik su za organski rast jedinstvenih oblika koji se granaju u fino kultivirano slikarstvo. Baš onakvo kakvo bi moglo niknuti iz ladanjskih ambijenata okolice rodnog joj Grada. Poznato je da je kultura ladanja ukorijenjena u dokolici, vremenu slobodnom za stvaralaštvo i samodjelatnost kojom se čovjek ostvaruje i djelatno potvrđuje kao slobodno biće. U vlastitom ostvarivanju i potvrđivanju, umjetnica u osobnim „ladanjskim“ prostorima stvara „lirsku ugođajnost“, najupečatljiviju karakteristiku vlastite umjetnosti. Izostajanje konkretnih tema ne sprječava bujanje formi koje svojim preklapanjem, transparencijama, prodiranjima slojeva boja, sveukupnom nježnošću, uvlače gledatelja u sklad uljuljane i mekane ekspresije. Takva meditativnost u djelu ogledava se upravo u privlačnim i nenametljivim detaljima utopljenima u ono plavetnilo prema kojem su se otvarali perivoji dubrovačkih ljetnikovaca.

Sva sila plave koju Nikolina koristi u slikarskim kao i u kiparskim radovima posljedica je nesvjesnog, a vrlo aktivnog ispoljavanja iskustveno prikupljenih morskih i nebeskih površina. U svom imaginarnom muzeju umjetnica čuva scene dubrovačkih ljeta i krajolika koji se njezinim slikarskim postupcima pretvaraju u stalni epitet, lajtmotiv svega što dotakne. Najdragocjenija plava boja u povijesti slikarstva dobivala se iz poludragog kamena lapis lazuli. Njegov se prah koristio za dobivanje azurno plave boje.

Akvarelska rasplinjenost pojedinih detalja pridonosi titravom i lelujavom, gotovo letargičnom ugođaju. Blaga melankolija prisutna je u umjerenoj sumaglici i isparavanju koje utječe na rastakanje formi i nužno prodiranje boja jednih u druge. Ona se zrcali i u mobilu sastavljenom od nepravilnih malih fragmenata čija je podloga izlivena od epoksidne smole. Nalik su amebama koje se izvijaju u nekontrolirane oblike.

U laboratoriju ove umjetnice budi se život kroz estetske senzacije. Kao Duh koji je lebdio nad vodama u Postanku, duh Nikoline Šimunović lebdi i upliće se, suptilno i tiho, u plavetnila oblaka koji povezuju nebo i kopno života. Je li moguće da je Duh stvorio vode i sve fascinantne oblike u njima i nad njima iz čiste estetske pobude? Uživanje u činu stvaranja kao posljedicu ima uživanje u konzumaciji stvorenog. Stvoritelj tako zatvara krug i čini stvaranje posebno privlačnim, za pojedince neizbježnim. Identitet Nikoline Šimunović određen je stvaranjem iz kojeg proizlaze djela stvorena za čisti estetski užitak.

Anita Ruso

 

Nikolina Šimunović rođena je 1978. godine u Dubrovniku. Maturirala je 1997. godine – smjer slikarski dizajner u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. 2003. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, smjer slikarstvo. 2004. godine postaje članicom HDLU-a. Osim slikarstva, aktivno stvara u nizu ostalih likovnih područja, tehnika i medija i to na području ilustracija, interijera i likovnogoblikovanja raznih predmeta (skulptura, namještaja, rasvjetnih tijela). Pedagoškim radom bavi se od 2005. godine kao profesorica likovne kulture u OŠ grofa Janka Draškovića u Zagrebu. Od 2006. godine radi kao stručni suradnik u Centru za psihološko savjetovanje, edukaciju iistraživanje Sirius. Radila je kao voditeljica vježbi iz Likovne kulture na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i kao voditeljica kiparske radionice na Pučkomotvorenom učilištu u Zagrebu. Njezini se radovi mogu pronaći u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu i fundusima muzeja i zbirki. Godine 1999. godin dodijeljena joj je Rektorova nagrada.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe


 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU