NAJAVLJUJEMO: izložba Lee Popinjač FAR ABOVE THE WORLD u Galeriji Karas

LEA POPINJAČ
FAR ABOVE THE WORLD
Galerija Karas
19.-31.10.2022.
U utorak, 19.10.2021. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) otvorit će se izložba FAR ABOVE THE WORLD umjetnice Lee Popinjač.
U predgovoru Nevenka Šarčević navodi: „Tako ovim ciklusom na akvarelnim papirima Lea Popinjač dolazi do samog ruba, upućuje na granice i prelazi ih: i vlastite i one konvencionalnog shvaćanja likovnog polja. Na neravnim površinama četverokutnih formata (kao i na onima nastalim u tehnikama ulja i akrila – na platnu ili dasci) i na ovim se radovima u akvarelu odražava slikaričin meditativni pristup, vide se razrađene slojevite mogućnosti percipiranja bespredmetnog kao predmetnog, i to u onome što nalazimo u prirodi – unatoč vrlo apstrahiranim formama. Navedenom doprinosi karakteristična Paynegrey boja (Payneova siva) koja ovdje podsjeća na kristale leda na asfaltu, kao i na ugođaje koji se mogu doživjeti urefleksiji svjetlosti na hrapavim strukturama stijena uz more,za oblačna vremena, na igri mjesečine u sumraku. Ciklus je ovaj nastao kao nastavak i nadgradnja na prethodni (Koža, 2016. – 2021.) u kojem je slikarica koristila pretežno zemljane boje. U igri s materijalima, bojama i površinama, ali i u fascinaciji samo jednom bojom razvila je likovni postupak namakanja akvarelnog papira, gužvanja i modeliranja rukama, oslikavanja i sušenja, a potom kolažiranja.Očito je da je tim postupkomLea oblikovala „okvir“ za igru s površinom i bojama pri čemu jedala svjetlosti da (u)čini svoje. U tom procesu, znakovito je njezino namakanje papira tako da postane podatno kao platno, u ovom slučaju obostrano,kao i kontekst sušenja radova u promjenjivosti ambijenta prirode. Metoda povezivanja i preklapanja papira (kolažiranje) pokazuje traženje ravnoteže i sve veće dosege Leine razigranosti, a redukcija boje i raspon tonova iznimnu rafiniranost površine radova. ”
Lea Popinjač rođena je 1981. u Zagrebu. Godine 2003. diplomirala je na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a 2006. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu,Nastavnički odsjek. Diplomirala je 2012. godine, u klasi prof. Zlatana Vrkljana. 2014. godine započela je suradnju s Tekstilno-tehnološkim fakultetom gdje je kao vanjska suradnica održavala nastavu pri skupini kolegija iz područja kreiranja tekstila. Od godine 2020. stalno je zaposlena na istom fakultetu, trenutno u umjetničko-nastavnom zvanju docentice. Kontinuirano slika i izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, sudjeluje na umjetničkim rezidencijama i likovnim simpozijima u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU- a i Tekstilne sekcije ULUPUH-a. Dobitnica je likovne nagrade 5. bijenala slikarstva „Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnici umjetniku”.
Izložba će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 19. do 31.10.2021.
Organizator: HDLU
Uz podršku: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU