PROMOCIJA MONOGRAFIJE IVO FRIŠČIĆ – CIKLUS GORDANA

PROMOCIJA MONOGRAFIJE IVO FRIŠČIĆ – CIKLUS GORDANA

Kluba HDLU

29. studenog 2021. u 13 sati

 

U Meštrovićevom paviljonu HDLU u Zagrebu 29. studenog 2021. u 13 sati održat će se promocija monografije IVO FRIŠČIĆ – Ciklus Gordana. Riječ je o posljednjem ciklusu velikog umjetnika IVE FRIŠČIĆA (Veliko Korenovo kraj Bjelovara 8. prosinca 1937. – Zagreb, 11. prosinca 1993.), nekadašnjeg profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, autora koji je svoje slikarske cikluske mijene objašnjavao unutarnjim kreativnim nemirom i umjetničkom potrebom da slika živi autorovo biće, njegove svjetonazore, emocije, strasti. Ciklus Gordana nastajao je od 1989. do 1993.

To je prije svega „dnevnik o ezoteriji, unutrašnjim duševnim stanjima slikara i modela, osobitog slikara i osobitog modela u zajedničkom nagnuću da istupe izvan okvira logike i svjesnih procesa u hermetičko područje više intuicije, fluidnih tjelesnih, emocionalnih i misaonih oblika, da u sebi aktiviraju vibracije stupnjevita preoblikovanja povišena raspoloženja“ (Z.Rus)

Monografija pisana iz pera Branke Hlevnjak sadrži i dvije ratne teme nastale 1991.-1993., Bjelovarsku Stabat mater i Crven bijeli plavi, teme koje je Ivo Friščić uklopio u ciklus Gordana, slikajući, crtajući i kolažirajući svoju podršku hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi s vjerom u pobjedu. Sakupljeno je i mnoštvo Friščićevih živih riječi i stavova o umjetnosti, te su u tekst uklopljeni i dijelove njegove poezije, a sve je Maja Šoljan prevela i na engleski jezik.

Monografiju će promovirati povjesničari umjetnosti Ariana Kralj, Branka Hlevnjak, dramaturginja i koreografkinja Tatjana Rupcich i Gordana Friščić nekadašnja autorova muza. Uz promociju održat će se desetminutna  projekcija performansa posvećenog Ivi Friščiću, uz čitanje njegove poezije (Mario Martinović), projekciju slika i plesne pokrete koje izvodi Kristina Legin prema koncepciji Tatjane Rupcich, majstorice suvremenog plesa.

Nakladnik je Udruga za promicanje oblikovanja i umjetnosti Design Art koja je do sada objavila nekoliko značajnih monografija kao Nataša Cetinić, Vera Fischer, Alfred Pal, Ivan Švertasek, Fotografkinje, Hrvatska antiratna fotografija itd.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU