Street art intervencija Ivana Oštarčevića u Studentskom gradu

Street art intervencija

Ivana Oštarčevića u Studentskom gradu
u okviru EU projekta CreArt

 

Tijekom studenog 2021. Ivan Oštarčević izveo je street art intervenciju u okviru EU projekta CreArt.

Mural ‘’Povratak u nepoznato’’ nalazi se na južnom pročelju zapadnog dijela zgrade u Ulici Vile Velebita u Studentskom gradu.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika već četvrtu godinu zaredom u okviru EU projekta CreArt 2.0. organizira izvedbu umjetničke intervencije u centru Zagreba. Dosad su izvedeni murali Damira Sobote na Osnovnoj školi Matka Laginje, Lava Paripovića na trafostanici u parku vrtića te mural Igora Taritaša u Martićevoj ulici.

HDLU je po prvi puta provedbu murala u sklopu projekta Creart dislocirao iz središta grada, a spomenuta akcija je naišla pohvale, kako i mjesne samouprave tako i građana stanovnika četvrti Gornja Dubrava uz bilježenje za buduće projekte.

Prema riječima autora:

Stanovnici kvarta su željno iščekivali i pratili nastanak murala na zgradi, za vrijeme čega su znatiželjni stanari ili izlazili van i pričali sa mnom , ili su s prozora objavljivali proces na društvenim mrežama. Zima i kiša nisu me obeshrabrili, jer zadovoljstvo i recepciju koje smo dobili nadmašuje sva očekivanja. Svjedočeći pozitivnom utjecaju na mural, shvaćam kako se moramo okrenuti drugim dijelovima grada te i njih elevirati s oslikanim zidovima.

“Povratak u nepoznato / Back to the Unknown” posvećen je ponovnom okretanju prema svemirskom istraživanju i ekspanziji naših saznanja kao vrste o svojem širem okolišu. Mural predskazuje,  kako će odlazak izvan planeta postati dječja igra i kako će ljudska vrsta opstati zahvaljujući svojoj snalažljivosti i tehnologiji.

Ivan Oštarević

 

 

O CreArtu:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012.  godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

IVAN OŠTARČEVIĆ

Crtač, grafičar, slikar i muralist rođen u Zagrebu gdje upisuje i završava studij na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Nastavničkom odsjeku. Diplomirao je u rujnu 2015. godine te je član HDLU-a.

Uz dva priznanja Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom akademske godine izlagao je na sedamnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, između kojih se ističu trijenale kiparstva, trijenale grafike i galerija Karas. Zbog aktivnog bavljenja oslikavanjem murala, sudjelovao je na raznim programima Art parka, oslikavanju u Laubi za vrijeme Nestvrstanih, 2020. na festivalu Zen Opuzen, a u veljači 2019. oslikava prostor unutar zatvora Remetinec u sklopu HDLU-ovog projekta „Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću“.

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU