IZLOŽBA: Roberta Šimraka “Shadows of Buenos Aires tales from three continents”

Robert Šimrak
Shadows of Buenos Aires tales from three continents

GALERIJA DOGAĐANJA

17.12.2021. – 22.1.2022.

Otvorenje izložbe Shadows of Buenos Aires tales from three continents Robert Šimrak držat će se u petak, 17.12.2021. u 20 sati u GALERIJI DOGAĐANJA pri Centaru kulturu na Peščenici.

Digitalne grafike Roberta Šimraka nastale tijekom posjeta Buenos Airesu  obuhvaćane u istoimenoj grafičkoj mapi donose niz isječaka grada, impresija, odnosno fotografskih zapisa koje umjetnik naknadno dorađuje digitalnim alatima.

Grafike su dio šire, kontinuirane prakse – umjetnik nakon putovanja svoje fotografske zapise arhivira, obrađuje, na neki način ponavljajući, utiskujući dojmove i razrađujući ih istovremeno u sjećanjima i opredmećujući ih utiskivanjem na papir. Težeći da impresije s putovanja ne ostanu na konzumerističkoj razini dojma, trenutne atrakcije, Šimrak se zapisima posvećuje, dorađujući ih i time analizira proživljeno. Manipulacija fotografije provodi dojmove kroz filter, odmiče ih od realiteta i dokumentarizma te  kreira novu atmosferu doživljenog.

Za razliku od prethodnih grafičkih mapa, primjerice iz Jaipura, koje, obrađene u duhu akvarela odražavaju kolorističko promišljanje i svojevrsni pop-artizam, ova mapa je crno – bijela. Takav pristup odaje određeni stripovski, ali i distopijski prizvuk, motivi grada pomalo podsjećaju na ekspresionistički film, djeluju istovremeno puni života i zlosutnosti.

Vibrantnost potiču kratke linije koje stvaraju dojam neprestane igre svjetla, ritma grada. Takvo rastrzavanje, dezintegracija obrisa omekšava prikaz, rastvara ga i daje mu element nestvarnog, čime odmiče gledatelja od fotografskog zapisa, uvjetne prisutnosti zabilježenog motiva u realitetu.  Svaki prizor djeluje kao noćni, stvara se dojam lutanja, prikupljanja nasumičnih impresija, svojevrsnog dislociranog, suvremenog spleena. Beskućnici, ljudi u kafićima, slučajno odabrani šetači, natpisi, reklame, neoni, gužva, usamljenost, raspadnutost i integracija nespojivog. Nemoguće je odrediti u koje je doba dana snimljena originalna fotografija, stvarni kolorit grada ostaje skriven. Naglašen kontrasti svjetlosti i tame čine Buenos Aires iz Šimrakove vizure dinamičnim, ali i nestvarnim.

Zanimljiva je težnja umjetnika da stvorene fotografske zapise uspomena analizira, filtrira i promijeni im vizualni kod, te primjeni na njih određeni način čitanja i set asocijacija. Na taj način  gledatelju izlaže polje između dokumentarnog i imaginativnog, upravo onu zonu promišljanja koja se nalazi između direktnog iskustva i manipulacije originalnim materijalom. Sam postupak, čini se, odražava težnju vraćanja originalnoj bilješci, te njezinoj  naknadnoj transformaciji posredstvom likovnog promišljanja i tehnologije, čime umjetnik izbjegava suvremeno kolekcionarstvo proživljenih dojmova i jednokratno prisvojenih gradova.

Josipa Bubaš

Robert Šimrak rođen je 1967. godine u Zagrebu. Polazio je Školu primijenjenih umjetnosti, a potom 1992. godine diplomirao grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Od 1995. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na nastavničkom odsjeku na kolegijima Crtanje i Slikanje. Godine 2014. izabran je u zvanje redovitog profesora na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu 2018. godine temeljem umjetničkih postignuća. Od 2001. do 2003. godine kao predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika koordinira zahtjevnim projektom obnove Doma hrvatskih likovnih umjetnika – Meštrovićevog paviljona. Samostalno izlaže od 1989. godine na četrdesetak samostalnih izložbi u zemlji i svijetu Sudjelovao je u radu brojnih žirija, prosudbenih tijela i umjetničkih savjeta. Za ostvareni opus nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. Godine 2012. monografijom Robert Šimrak – Living well is the best revenge s tekstom Ivice Župana u izdanju Art magazina Kontura iscrpno je predstavljena njegova plodna izlagačka aktivnost i njezin snažni stručni i publicistički odjek.

Radno vrijeme galerije za blagdane:
17. – 23. prosinca 2021. radnim danima od 10h do 21h
27. – 30. prosinca 10h – 14h

Badnjak i stara godina – zatvoreno
3. – 7. siječnja 2022. radnim danima 10h – 14h
3. – 22. siječnja 2022. radnim danima od 10h do 21h i subotom 10 – 13h

Info

CIJENA ULAZNICA (za vrijeme trajanja izložbe Kopač)*

55 kn Pojedinačna ulaznica
50 kn Pojedinačna ulaznica s popustom (1)
40 kn Pojedinačna učenička, studentska i umirovljenička ulaznica (2)
50 kn Grupna ulaznica (3)
30 kn Grupne ulaznice za škole (4)
110 kn Obiteljska ulaznica (5)
35 kn Dječja ulaznica (6)
25 kn Grupna ulaznica – za djecu do 6 godina (7)
30 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (8)

Besplatan ulaz (9)

(1) Cijena za branitelje i nezaposlene uz predočenje dokaza o statusu prilikom ulaza na izložbu.
(2) Vrijedi samo uz predočenje studentske ili učeničke iskaznice prilikom ulaza na izložbu.
(3) Za grupe odraslih veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(4) Za grupe školaraca veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(5) Ulaznica vrijedi za roditelja/roditelje s djecom (koliko godi ih imaju i maloljetna su). POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(6) Za maloljetne osobe uz pratnju roditelja. Djeca mlađa od 6 godina ne plaćaju ulaznicu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(7) Za vrtićke grupe veće od 15 djece, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 10 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(8) Za članove: ICOM, AICA, ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) uz predočenje pripadajuće iskaznice prilikom ulaza na izložbu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

(9) Redoviti članovi udruženja HDLU; studenti ALU; studenti FF, smjera PUM, EKA ili MUZ; učenici ŠPUD-a ostvaruju pravo na GRATIS ulaz.

*ULAZNICE VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

Ulaznice je moguće kupiti na ulazu tijekom radnog vremena izložbe ili kroz sustav Entrio

KONTAKT: izlozba@slavkokopac.com / +385 95 3797808

 

RADNO VRIJEME IZLOŽBE

ponedjeljak – nedjelja 11 do 19h

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

ULAZ U GALERIJU KARAS JE BESPLATAN

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU