Josipa Škrapić – JANJCI SU LAGANI, NJIH JE LAKO NOSITI u Galeriji Karas

Josipa Škrapić – JANJCI SU LAGANI, NJIH JE LAKO NOSITI
Galerija Karas, Zvonimirova 58, Zagreb
1.-13.3.2022.

U utorak, 1.3.2022. u 19.00 sati izložba JOSIPE ŠKRAPIĆ: JANJCI SU LAGANI, NJIH JE LAKO NOSITI otvara novu izložbenu sezonu u Galeriji Karas, Ulica kralja Zvonimira 58. Kroz sirovo, nepromijenjeno bilježenje svakodnevice njenog oca, Josipa otvara pogled u stvarnost koja se doima onoliko daleko koliko nam je i bliska, bez zadrški i pretenzija. Njezina nova izložba ima uporište u radu pod nazivom Škrapa, započetom 2021. godine u sklopu projekta Zenit 21/21.

U predgovoru Josip Zanki ističe: “Na temelju postavljenih istraživačkih pitanja umjetnica je dekonstrurirala pojam barbarogenija koristeći se etnografskom metodologijom. Škrapić navodi kako je pratila tatu, njegova ponašanja i dane na promatrački način, ali i s toplinom i intimom, snimajući ga i zapisujući izjave i razgovore. Putem etnografskog dnevnika, kasnije preoblikovanog sitotiskom u format knjige umjetnice (odnosno grafičke mape ili bibliofilskog izdanja) umjetnica je pratila što otac govori, bilo da su to prisjećanja iz mladosti ili trenuci koji inače ostaju nezapaženi. Umjetnica zaključuje kako su neki od zabilježenih trenutaka „bizarni, neki prosti, neki prosto jednostavni i bez političke korektnosti, ali u svojoj jednostavnosti prikazuju realitet ideje i života, zato je i film ostavljen u sirovom izdanju, bez suviše montaže”.

PREDGOVOR

Biografija:
Josipa Škrapić (1997.) preddiplomski studij završava 2019. godine na Akademiji Umjetnosti, na Sveučilištu u Novoj Gorici u Sloveniji, na studiju digitalnih umjetnosti i praksi, na odsjeku suvremenih umjetničkih praksi. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na smjeru novih medija pod mentorstvom Andreje Kulunčić. Članica je Društva vizualnih umjetnika – CRUX i HDLU Istre. Izlagala na više skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. U svom se radu zanima za kulturološka pitanja, svakodnevicu i društvo kao i za osobna iskustva i introspekciju koje uklapa u rad kroz razne medije.

Izložba će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 1.3. do 13.3.2022.

Organizator: HDLU, uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba

Info

RADNO VRIJEME galerija za vrijeme trajanja 36. SALONA MLADIH

utorak – nedjelja: 11.00 – 19.00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

CIJENA ULAZNICA

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, studente Pravnog fakulteta, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom: zatvoreno.

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU