IZLOŽBA: Vlade Marteka “Piktogrami / od slikarstva do kiparstva /”

Vlado Martek

Piktogrami / od slikarstva do kiparstva /

Galerija Manus

27.4. – 26. 5. 2022.

 

 

U potrazi za značenjima, iskustvo jezika i slike donosi preplet  raznorodnih silnica, što opet rezultira multimedijalnima artefaktima. Forma susreće sadržaj mitsko-arhetipskih slojeva iz dubina  čovjekovog arhiva/spremišta. Potraga u svojoj epifaniji otkriva dubinski sloj i ujedinjuje činjenice .

Umjetnost može biti sonda u traganju za pokazanim značenjima, koja nam, mislim trebaju kao kruh. Vidjeti odnosno ogledati sebe u materijalnoj datosti, zrcali duhovni optimizam, to jest optimalnu supstanciju razumijevanja nepoznatog u složenim konfiguracijama artefakata. Na djelu su unutarnje-vanjska svjedočenja kroz formatiranje,  u sretnoj imanenciji ljepote, harmonije, simetrije. Konkretno, radi se o četrdesetak piktograma u raznim kombinacijama, poput kombinacija slova u riječima. Artes sunt: libertati viam facere. Jedna faseta rečenog jesu piktogrami. Reklo bi se: kentauri koji su djelatni u svom asociranju u jednom ili drugom smjeru. Uz to, oni sadrže jedinstvo kojim se poliperspektivna istina iznosi, jezikom ili pismom, kako već . Piktogrami prenose simboličko, čvrste podatke svijeta. Naišao sam na logiku simbola? Taj svijet nije nastao, kao što bezvremenost nije iščezla. (Nestaju  samo efemernosti, drugo se preobražava).

Iz riječi (glas i pokret) u crtež (liniju, sliku), iz nacrtanog, opet u znakove jezika. Boje (valne dužine) i oblici (od apstraktnih do figurativnih, sve zajedno je simbolički govor/prozor.) Dakle, dio piktograma su simboli. Umjetnik sudjeluje u tekućoj  metamorfozi.

 

Vlado Martek

 

 

Vlado Martek, r.1951. u Zagrebu gdje je diplomirao književnost i filozofiju. U početku se bavio vizualnom i konkretnom poezijom (nazivajući je: predpoezija), a od sredine sedamdesetih konceptualizmom i akcionizmom (S Grupom šestorice autora), umjetničkim knjigama te samostalno objavljenim i distribuiranim tiskanim izdanjima (samizdati, plakati i letci, razglednice). Od početka  osamdesetih bavi se slikarstvom, kiparstvom, grafikom, land artom. Piše tekstove o poeziji, tekstove i kritike o likovnim praksama. U posljednje vrijeme vratio se projektima  u duhu konceptualizma i bavi  fotografijom i knjigama umjetnika kao konceptualnim formama.

Tri djela iz njegove konceptualističke prakse nalaze se u zbirci Centre Pompidou u Parizu. Retrospektivnu izložbu Modernoj galeriji u Zagrebu, priredio je 2008. godine Zdenko Rus. (kasnije  retrospektivne izložbe  bile su u Skopju, Splitu , Rijeci, Ljubljani).

Član je DHK-a i HDLU-a. Živi u Zagrebu i Rovinju. Dobitnik je nagrada za slikarstvo ( Zagrebački salon, 1990., Oktobarski salon, 2006., Vjesnikova nagrada Račić, 2007.

Objavio je šesnaest knjiga. To su zbirke poezije, knjige eseja o suvremenim umjetnicima, zbirke tekstova i insceniranih fotografija, sedam grafičkih mapa, dva koautorska izdanja.  Godine 2002. u Zagrebu objavljena je monografija: Martek – fatalne figure umjetnika, autora Miška Šuvakovića  , te zbornik tekstova o njegovom radu : Ova knjiga je bolja od idealne ; Rijeka, Ljubljana, 2019.

 

Info

RADNO VRIJEME galerija za vrijeme trajanja 36. SALONA MLADIH

utorak – nedjelja: 11.00 – 19.00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

CIJENA ULAZNICA

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, studente Pravnog fakulteta, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom: zatvoreno.

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU