IZLOŽBA Jelene Kovačev (Za)tvorevina

Jelena Kovačev

(Za)tvorevina

KIOSKU

6. 5. – 31.5. 2022.

Otvorenje izložbe (Za)tvorevina autorice Jelene Kovačev održat će se u petak, 6. svibnja s početkom u 20:00 u KIOSKU ( izložbeni prostor na istočnom ulazu u SC). Izložbu posjetite do 31. svibnja, pon-subota, 10:00 do 20:00.

Jesam li dobro odlučila? Možda sam trebala drugim putem… Ima li ovo smisla? Što bi bilo da se to desilo u nekim drugim okolnostima, da li bih ispravno reagirala? Možda sve ovo nije za mene… A opet, možda nisam u pravu?

Biti znatiželjan, kritičan ili analitičan nije štetan način promišljanja svijeta oko i unutar sebe, no pretjerivanje i gotovo opsesivno razmišljanje može biti skliska padina u negativni prostor mentalnog zdravlja. Prostorna instalacija Jelene Kovačev sačinjena od žičanih struktura različitih debljina čini materijalizirani tok misli kojima autorica poziva promatrača da uđe u njezin um.

Čak i bezvremenska diva Josipa Lisac pjeva Danas sam luda, ne znam što hoću, ali kada takvo stanje postane učestalo, predstavlja mentalnu poteškoću zbog koje osoba sama sebe sprječava u daljnjem djelovanju, otežava donošenje odluka te reducira kreativnost. Pretjerano ili predugo razmišljanje o nečemu čiji je uzrok često briga, anksioznost i pritisak okoline, u svojoj srži predstavlja opsesivno-kompulzivno ponašanje koje se kroz ambijentalnu instalaciju prenosi kaotičnim, nervoznim plesom materijala zatočenim u zatvorenoj strukturi. Oprečnost ispunjenosti prostora i njegove istovremene praznine reprezentira preopterećenost uma mislima koje, unatoč nizu ponuđenih rješenja i otvorenih mogućnosti, prigušuju vlastite sposobnosti i blokiraju djelovanje. Upravo se iz navedenog razloga ovakvo stanje naziva analizom paralize. Potencijalnu soluciju možemo pronaći u theravāda budizmu kroz izraz sati koji znači održavati svijest o stvarnosti, gdje se osjetilne percepcije shvaćaju kao iluzije te čime se može uvidjeti prava priroda fenomena. Možda se upravo u ovom slučaju, kroz rastvaranje granica i preslikavanje unutarnjeg psihološkog svijeta u fizičku sferu života, upućuje na razvijanje svjesnosti kako bi se um nosio s mislima i emocijama na trezniji, objektivniji i nepristraniji način. A opet, možda i ne?

Sara Mikelić

Info

RADNO VRIJEME galerija za vrijeme trajanja 36. SALONA MLADIH

utorak – nedjelja: 11.00 – 19.00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

CIJENA ULAZNICA

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, studente Pravnog fakulteta, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom: zatvoreno.

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU