Nagradna izložba 35. salona mladih – Vanja Babić: Plutanje

Nagradna izložba 35. salona mladih
Vanja Babić: Plutanje
Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
10.6. – 31.7. 2022.

 

 

Izložba Plutanje multimedijalnog umjetnika Vanje Babića otvara se u prizemlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u prostoru Kitchen, a realizirana je kao nagrada MMSU umjetniku za rad The South Side of the View na 35. salonu mladih. Izložbom u Rijeci Vanja Babić nastavlja višegodišnje istraživanje otpada i okoliša koji se mijenja pod utjecajem čovjeka.

Tijekom boravka u Rijeci u sklopu rezidencijalnog programa Kamov, autor se fokusirao na granicu kopna i mora (obalu, luku, plaže, lukobran), a sveobuhvatno bavljenje problematikom otpada proširio je na pitanje otpadnih voda i kanalizacijske mreže. Zamišljena i postavljena kao velika instalacija, izložba Plutanje okuplja video radove, fotografije, zvučni rad i nađene predmete i materijale (smeće, proizvodne viškove) koje umjetnik na različite načine raspoređuje i preklapa u prostoru izložbe. Novi video radovi, prikazani dijelom na televizorima, a dijelom kao projekcije, nastaju na potezu od Rive Boduli u smjeru Gata Karoline Riječke i uz šetnicu po lukobranu. Autor primjećuje i kamerom prati raznorodne predmete koji plutaju po površini mora: „daje im vrijeme, bilježi putanju plutanja, slijedi njihov put i dopušta da se dogodi nešto spontano i intuitivno u procesu snimanja“. Kao što su plutajući predmeti spontano ulazili u vidokrug umjetnika i kamere, posjetiteljima se na izložbi snimke komada stiropora, nepojedenih banana ili plastike nasumično pojavljuju iz mraka kada pri prolasku aktiviraju televizore. Na površini mora, uz ispuste otpadnih voda, Babićevu su pažnju zaokupila i jata cipala okupljena oko hrane. Ribe koje se svakodnevno kružno izmjenjuju oko djelomično pročišćene vode potakle su umjetnika na pitanja o načinima na koje more, i priroda općenito, mogu utjecati na ili regulirati vlastite poremećene ekosustave. Kako postupaju s ljudskim otpadom i kako ga mijenjaju i recikliraju?

Plastične boce vode preuzete s odlagališta, lightboxevi izrađeni od okvira filtera za zrak koji osvjetljavaju crteže na nađenom indigo papiru ili pak azbest sakupljen na plažama pa uronjen u epoksi smolu oblikovanu pomoću plastične ambalaže u kojoj je kupljena tehnika za izložbe, samo su neki od izloženih objekata. I u sadržaju i u procesu oblikovanja oni odražavaju ustrajnu namjeru umjetnika da čim više iskoristi nađene, odbačene, prekratko korištene predmete, uključujući i elemente zatečene u Muzeju. U susretu s Babićevim objektima i sami se suočavamo s pitanjima koja prate njegov umjetnički proces: otkuda otpad potječe, kamo putuje i od čega je sastavljen.

VANJA BABIĆ (Zagreb, 1984.) diplomirao je na Tehničkom veleučilištu 2008. te magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pri Odsjeku za animirani film i nove medije, 2013. godine. Redovito predstavlja svoj rad kroz samostalne i grupne izložbe, te umjetničke akcije u Hrvatskoj i inozemstvu. Neke od najznačajnijih grupnih izložbi: 48. Zagrebački salon, 33. salon Mladih, 11. THT nagrada MSU Zagreb, 35. salon mladih. Godine 2017. bio je na studijskom boravku pri Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu, a 2020. u Cité internationale des Arts u Parizu. Inspiracija i motivacija za njegov umjetnički rad proteklih nekoliko godina temelje se na preispitivanju vladajućih socijalnih i kulturoloških postavki, konzumerizma, marketinga, uloge novca u društvu, različitih vrsta rada i radnika, problema otpada i recikliranja te načina na koji ljudi oblikuju svoje živote u odnosu na te dijelove sistema. Povremeno radi kao vanjski suradnik na Odjeku Novih medija na ALU.

Kustosica: Kora Girin

Postav: Vanja Babić, Kora Girin, Branka Benčić

Tehnički postav: Vanja Babić, Vanja Pužar, Anton Samaržija

Suradnica za laboratorijska ispitivanja: doc. dr. sc. Daniela Jakšić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Foto: Vanja Babić

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU