• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

OBAVIJEST O NOVIM TIJELIMA UPRAVLJANJA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA

OBAVIJEST
O NOVIM TIJELIMA UPRAVLJANJA
HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA

 

Na redovitoj godišnjoj izbornoj skupštini Hrvatskog društva likovnih umjetnika održanoj u ponedjeljak 6. lipnja 2022. u Domu HDLU-a, odabrana su nova tijela upravljanja HDLU-a na četverogodišnji mandat.

UPRAVNI ODBOR:
Predsjednik: red.prof.art. Tomislav Buntak
Potpredsjednici: doc.dr.art. Ida Blažičko i Izv.prof.dr.sc. Josip Zanki
Članovi: Fedor Fischer mag.art.; Vida Meić mag.art;  Romana Nikolić mag.art i red.prof.art. Alen Novoselec;
Dopunski članovi: Mia Akrap mag.art i Tomislav Hršak mag.art.

NADZORNI ODBOR:
prof.dr.art. Antonija Balić; Jelena Bando mag.art.; dr.art. Stjepan Šandrk;

ČASNI SUD:
Sebastijan Dračić mag.art.; Mia Orsag mag.art.; Tomislav Vuković mag.art.

ODBOR ZA STATUT:
Jasenka Bulj mag.art.;Pavle Pavlović mag.art.; dr.art. Melinda Šefčić

ODBOR ZA DODJELU LIKOVNIH NAGRADA:Grgur Akrap mag.art; Ivana Jurić mag.art.;Mia Maraković mag.art; Zlatan Vrkljan; Fedor Vučemilović;

BIOGRAFIJE ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA:

Tomislav Buntak rođen je 1971. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Miroslava Šuteja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2010. godine docent je na Slikarskoj katedri, nakon čega stječe titulu izvanrednog profesora. Nakon što je jedan mandat proveo kao Prodekan za upravu i financije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u svibnju 2018. izabran je za dekana tu dužnost obavlja i danas.
Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama, među kojima izdvajamo one u Galeriji Galženica, Velika Gorica, 2000., Galeriji Miroslav Kraljević, Zagreb, 2004., u MOMA-i P.S.1, New York, 2005., u Tokyo Wonder Site (TWS), Tokyo, 2008., Umjetničkom paviljonu, Zagreb, 2008., i u Spinnereiu, Leipzig, 2012.
Sudjelovao je u pokretanju i organizaciji Bijenala slikarstva u Zagrebu. Od polovine devedesetih sudjelovao je u različitim kulturnim i društvenim događanjima i programima kao član komisija ili u procesu organizacije.
Dobitnik je niza nagrada među kojima izdvajamo Nagradu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara na 39. Zagrebačkom salonu (2005.), Nagradu Kabineta grafike HAZU na 4. trijenalu crteža (2008.) i Nagradu Vladimir Nazor za najbolju izložbu u 2008. (2009.).

Ida Blažičko rođena 1985. u  Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, u klasi red. prof. art. Stjepana Gračana. Tijekom studija boravila je na Indiana University of Pennsylvania, SAD. Godine 2012. doktorirala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhouu na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru s disertacijom Sustainable Public Art: Recreating Urban Environment. Od 2010. do 2013. godine predavala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru i umjetničke instalacije u pejzažu. Godine 2016. doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s disertacijom “Biomimetika u službi umjetnosti”. Autorica je, među ostalim, skulptura Vjetar (Shanghai, 2011.) i Vjetar II (Hangzhou, 2012.) trajno postavljenih u javnom prostoru, ambijentalne skulpture Topologija beskraja (2015.) u trajnoj kolekciji Muzeja za umjetnost i obrt u Zagreb. U suradnji s autorskim timom u sastavu Krešimir Rogina, Rosa Rogina, Armor Gutjerez Rivas, Fransoa Vahe, Ida Blažičko potpisuje rad “Emerging Resilience” koji je predstavljen u sklopu crnogorskog paviljona na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018. godine. Dobitnica je Nagrade Akademije likovnih umjetnosti za diplomski rad (2007.) i Nagrade Kineske umjetničke akademije za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.).

Josip Zanki rođen je 1969. godine u Zadru. Diplomirao je grafiku u klasi profesora Miroslava Šuteja 1994. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Doktorirao je na poslijediplomskom studiju etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine s temom „Antropološka konceptualizacija prostora u thangka slikarstvu i suvremenim umjetničkim praksama“ pod mentorstvom doc.dr.sc. Suzane Marjanić i izv. prof. dr. sc. Leonide Kovač.
Predavao je na Sveučilištu u Zadru od 2009. do 2016. godine, Sveučilištu Vytautas Magnus, Kaunas (Litva) 2016. i Sveučilište u Alberti, Edmonton (Kanada) 2016., a od 2017. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Javno djeluje od 1986. godine na područjima instalacije, performansa, eksperimentalnog filma i videa te na području istraživanja grafičkih medija. Za svoj rad na području grafike i eksperimentalnog filma više je puta nagrađivan (Nagrada za eksperimentalni film, Filmski festival Mala Pula, Nagrada Oktavijan za animirani film, Dani hrvatskog filma, Nagrada Ministarstva kulture RH, Trijenale grafike, Gliptoteka HAZU i Medalja Hrvatska kultura Ministarstva kulture). Također, bavi se istraživanjima fenomena planine Velebit, lokalitetima Mirila, Jame Vrtače i Sveto brdo. Do sada je realizirao više samostalnih i grupnih izložbi-projekata u Hrvatskoj i inozemstvu, od čega ističemo samostalne izložbe na Sveučilištu u Glasgowu (Škotska) 2016. i u Galeriji 101, Kaunas (Litva), „Between the Lines“ s Ivanom Fijolićem i Martinom Miholić u Schau Fenster Gallery u Berlinu (Njemačka). Njegove grafike i crteži nalaze se u muzejima i privatnim zbirkama u Hrvatskoj, SAD-u, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Ukrajini.
Bio je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika od prosinca 2007. – 2018. godine, a 2011. godine član je Europskog parlamenta kulture. Trenutno je predstavnik klastera za vizualnu umjetnost u radnoj skupini za izradu Zakona o umjetnicima pri Ministarstvu kulture te pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, radi na projektu Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO).

Fedor Fischer rođen je 1975. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kesera. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su mu u kolekcijama Okolje Consulting Art Collection (Slovenija), Erste & Steiermaerkische bank (Hrvatska) i u fundusu galerije Zuccato (Hrvatska). Dobitnik je priznanja na 3. Bijenalu slikarstva u Zagrebu. Od 2019., kao vanjski suradnik, predaje crtanje na ALU u Zagrebu. Osim slikarstvom aktivno se bavi glazbom. U svome razvoju doživio je brojne promjene – od razbijene figuracije, preko realizma, do energične i materične apstrakcije. Ova izložba pokazat će njegove nove, apstraktne slike.

Vida Meić rođena je 1991. godine u Čakovcu. Diplomirala je grafiku u klasi prof. Ines Krasić na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine s pohvalom Summa Cum Laude. Samostalno izlaže od 2016. u Galeriji Matice hrvatske, Galeriji Kranjčar i Galeriji MSU. Izlagala je na tridesetak grupnih izložbi od kojih se ističu 7. i 8. hrvatsko trijenale grafike, 4. Bijenale slikarstva, 12. i 17. Erste fragmenti, 34., 35. i 36. Salon mladih, Međunarodna izložba Grafična pomlad (Maribor/Sarajevo, SL) i Student International Art Biennale – 8. SIAB (Skopje, MK).  Dobitnica je brojnih nagrada od kojih se ističu nagrada Grafičke zbirke NSK, MSU nagrada, 2. HPB nagrada Salona mladih, Erste Grand Prix i Rektorova nagradu.  U grafičkim ciklusima uporište pronalazi na procesualnosti i tijeku rada, istražuje izražajne mogućnosti grafičkih tehnika, a poseban naglasak stavlja na inovacijskom potencijalu greške i slučajnosti.  Radovi joj se nalaze u zbirci Muzeja suvremene umjetnosti, u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u Muzeju Grada Rovinja te u zbirci Erste banke. Sudjeluje na brojim radionicama i kolonijama.  Članica je umjetničkog savjeta Galerije Garaže Kamba i Galerije Karas. Od 2017. do 2022. bila je zaposlena u Hrvatskom društvu likovnih umjetnosti kao voditeljica EU projekata. Trenutno je zaposlena kao asistentica na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Romana Nikolić rođena je u Zagrebu 1992. godine. Diplomirala je na nastavničkom odsjeku 2017.  godine s nagradom za najboljeg diplomanta, u klasi Daniela Kovača. Dvije godine za redom dobitnica je sveučilišnih stipendija za izvrsnost te 2015. godinu završava s pohvalom Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom Akademske godine. Bila je član odbora za osiguravanje kvalitete na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjeluje na 2. Međunarodnom znanstvenom i umjetničkom simpoziju o pedagogiji u umjetnosti održanom u Osijeku 2017. godine. Izlaže na brojnim skupnim izložbama  i četiri samostalne. Suosnivačica  je i tajnica Udruge „Etnoteka“ koja djeluje u Zagrebu. Od 2016. godine radi kao vanjski suradnik i partner Turističke zajednice grada Zagreba za koju organizira i realizira samostalne projekte na području kulturnog turizma.  Radila je kao vanjski suradnik u likovnom učilištu Tanay i Centru za kulturu i informacije Maksimir. Surađuje s Muzejom grada Zagreba gdje vodi ljetne  likovne tečajeve. Radi kao vanjski suradnik u izdavačkoj kući Profil Klett te je autorica udžbenika iz likovne kulture „Opažam, oblikujem“ za 6., 7. i 8. razred osnovne škole i interaktivnih, likovnih sadržaja na digitalnoj platformi za edukaciju Izzy. Autorica  je metodičkih priručnika iz likovne kulture za osnovnu školu te osmišljava i provodi edukacije namijenjene učiteljima likovne kulture. Od 2017. godine stalno  je zaposlena kao učiteljica likovne kulture u OŠ Tina  Ujevića u Zagrebu.

Alen Novoselec rođen je 1969. u Varaždinu. 1998. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Pohađao je poslijediplomski studij konzerviranja i restauriranja u Ljubljani i umjetnički poslijediplomski studiju kiparstva na ALU u Zagrebu te stekao status konzervatora-restauratora i licencu Ministarstva kulture.
Zaposlen je kao redovni profesor i prodekan za upravu i financije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina.
U svom umjetničkom djelovanju koristi različite medije i materijale. Likovni izraz pronalazi većinom u kiparstvu, uz povremeno bavljenje instalacijom, performansom, akcijom. Iza sebe ima niz samostalna izložbi, a dobitnik je više nagrada, autor četiri javne skulpture i realizator desetak performansi i akcija. Član je PUNKT-a (Pokret za unapređenje kulture) i voditelj projekata Aleja skulptura na savskom nasipu te Dvorac i park skulptura Jakovlje.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA (Dom HDLU) 

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU