• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

KARAS + KVART: I covered my head as debris rained over me

I covered my head as debris rained over me
Hugo Baranger, Matthias Hurtl, Matias Romano Aleman
KARAS+KVART X Garaža Kamba

Projekt, koji je započeo kao pojedinačni rezidencijalni boravak trojice umjetnika, koji su u isto vrijeme boravili u Zagrebu u sklopu programa galerije Garaža Kamba te programa Karas+Kvart, prerastao je u ideju ko-kreiranja i zajedničkog nastupa u sklopu ujedinjenog umjetničkog programa u javnom prostoru I covered my head as debris rained over me.

21/09/2022

Izložba, šetnja, performans:
18:00 instalacija pred Garažom Kamba, Ilica 37
19:30 kurirana šetnja od Garaže Kamba do Galerije Karas
20:00 instalacija u javnom prostoru i prostoru dvorišta i galerije Karas, Zvonimirova 58

22-23/09/2022

Instalacija u javnom prostoru: 7:00-9:00, Zvonimirova ulica

I covered my head as debris rained over me zajedničko je umjetničko istraživanja trojice umjetnika tijekom rezidencijalnog boravka u zagrebačkim galerijama Karasu i Kambi: Huga Barangera (FR), Matthiasa Hurtla (AT) i Matiasa Romana Alemana (AR). Projekt je izgrađen oko priče o imaginarnom promatraču ptica, smještenom između dviju središnjih točaka života te osobe: opservacijske točke (smještene u Kambi), gdje se noćni zvukovi pernatih stanovnika grada prikupljaju iz mikrofona na krovu, i studia (smješten u Karasu), gdje se razvijaju fantastični strojevi za promatranje različitih ponašanja ptica. Povezujuća dva mjesta priče su nebo, eter i tlo urbanog prostora koji ih povezuje, koji otkrivaju život koji leti i nematerijalnu povezanost ljudske komunikacije s prirodnim strukturama, ali i komadima koje jedan ostavlja u drugom.

Javni prostor ovdje se manifestira kao prostor istraživanja i pripovijedanja, gdje trojica umjetnika povezuje različite umjetničke prakse koristeći kretanje i sakupljanje kao alate za otkrivanje, dijeljenje i predstavljanje svog rada, odvojeno, i u ovom slučaju, zajedno. (…) Ptice i promatrač ptica okupljeni su oko tematske osovine krhotina, od kojih se neke manifestiraju kao fizički ostaci ljudskog postojanja, pozitivni i negativni, poput prikupljenih popisa, intimnih predmeta stranaca i svemirskog otpada, drugi nematerijalni, poput fragmentiranih signala, dijelova iskrivljenih zvukova ili posuđenih tekstova pjesama. Ornitološki rezervat Savica u Zagrebu, gdje je prikupljen dio zvukova i slika, mjesto je gdje je vidljiva ova manifestacija krhotina, gdje ljudske strukture, pa i one pogrešne, prodiru u prirodno okruženje naizgled netaknute prirode.“ (iz predgovora Marije Kamber)

Projekt KARAS+KVART, vezan je uz prostor zagrebačke Galerije Karas (HDLU), koji umjetnost izvlači iz klasičnih galerijskih prostora u javni prostor koji okružuje galeriju. Projekt promatra galeriju u kontekstu šire zajednice mjesta u kojem je smještena, postavljajući pitanje: Što prostor galerije predstavlja u urbanom tkivu grada i socijalnoj evoluciji u kvartu u kojem se nalazi? Prva edicija projekta realizirana je u sklopu projekta  ARTUPUNKTURA, predstavljajući djelovanje argentinskog umjetnika Matiasa Romana Alemana.

Garaža Kamba umjetnički je prostor na adresi dvorišta Ilice 37 koji od 2017. godine funkcionira kao pop-up galerija s naglaskom na interdisciplinarnoj i site-specific umjetničkoj produkciji. Program koji se provodi usredotočen je na predstavljanje izložbi neklasičnog izložbenog formata i načina izlaganja te umjetničkim praksama baziranim na kontekstu, fizičkim i društvenim značenjima prostora, kao i neposrednoj komunikaciji s publikom. Sukladno tome, rezidencijalni boravak austrijskog umjetnika Matthiasa Hurtla i francuskog Hugoa Barangera odražava dinamičan i istraživački karakter koji se dotiče pojavnosti, komunikacije, tehnologije i okoline.

O umjetnicima:

Hugo Baranger: rođen 1992. godine u Niortu, odrastao sam u srcu Zelene Venecije, u Marais Poitevinu (Francuska). Njegove boje, zimska magla i krajolici temelj su moje ikonografije. Kasno mi je dijagnosticiran slab vid u kombinaciji s jakim astigmatizmom i dalekovidnošću, u dobi od 5 godina. Način gledanja i umjetnička praksa su mi bili, prije svega, oblikovani zamućenjem, nemogućnošću percepcije i problemima fokusiranja. Diplomirao sam u Školi likovnih umjetnosti u Angoulêmeu 2016.

Matthias Hurtl: medijski umjetnik i istraživač koji radi na sjecištu zvuka, elektromagnetizma i telekomunikacijskih mreža. Njegov je rad interdisciplinaran i odvija se u obliku audio-vizualnih performansa, zvučnih instalacija, kompozicija i elektroničkih uređaja. Posljednjih godina prijenos znanja i demistificiranje radijske tehnologije postali su ključni dio njegove prakse kroz presjek umjetnosti i obrazovanja.

Matias Romano Aleman: rođen u Buenos Airesu, Argentini, 1990. Studirao je umjetnost u srednjoj školi, a nakon toga Grafički dizajn na sveučilištu (UBA). Nakon što je prestao studirati četiri godine kasnije, nastavio je raditi kao samouki umjetnik. Kao književni, šahovski i glazbeni entuzijast počeo je živjeti na krhkoj granici slikarstva, crteža i kiparstva. Istražuje ideju sjećanja kao prostora, kao egzistencijalne i retoričke zone. Gurajući vlastite misli i objekte na margine, pokušavajući razviti prostore koji se uglavnom sastoje od blagog dislociranja sjećanja i fikcije, prihvaća književnost kao još jedan dio svoje umjetničke materije. Njegova produkcija zaokružuje i otkriva nizove koji su beskrajni. Humor i ironija tu dolaze na površinu kao izvori za ukazivanje na suptilne mehanizme koji se koriste u oblikovanju slika, struktura i poezije.

Kustosice: Marija Kamber, Mihaela Zajec

 

Organizatori:

 

 

Programski partner projekta KARAS+KVART:

 

 

Uz potporu / Supported by:

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA (Dom HDLU) 

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU