Najavljujemo: 57. ZAGREBAČKI SALON

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika 15. rujna 2022. godine, u 19 sati otvara prvu dionicu manifestacije 57. zagrebački salon prema konceptu kustosice Leile Topić: „Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti“ izložbom u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon).

 

 

Polazište teme 57. zagrebačkog salona su recentno obilježene obljetnice hrvatskog društva (2021. obilježena je trideseta godišnjica samostalnosti RH i pedeseta obljetnica Hrvatskog proljeća), stoga će se na salonu predstaviti radovi koji reflektiraju, propituju odnosno analiziraju koncepte slobode, javnog prostora, kulture sjećanja, nacionalizma, građanstva ili suvereniteta unutar suvremenog društva.

Nakon otvorenja, s početkom u 20.30 sati održat će se koncert benda Živa voda (Maja Rivić (vokal), Mak Murtić (saksofon), Igor Pavlica (truba), Jurica Rukljić (tuba, elektronika), Josip Šustić (gitara), Jelena Galić (bas gitara, vokal) Daniel Kadijević (bubanj)), koji će tematski biti vezan uz Salon kroz obradu popularnih pjesama patriotske tematike.

Druga dionica Zagrebačkog salona otvara se 16. rujna, u 18 sati ispred Doma HDLU na Trgu žrtava fašizma kada će se predstaviti partnerski projekt „30 prizora za 30 godina“ nastao u produkciji udruge Domino, koji uključuje niz performansa u okolici Meštrovićevog paviljona, a u 20 sati otvorenje selimo u palaču Vranyczany (HIS) u Berislavićevoj 6, gdje nas očekuju umjetnički rad i predstavljanje knjige pozvane umjetnice Nicole Hewitt – Ova žena zove se Jasna.

Ovogodišnji salon tematski se širi kroz suradnju s Indijskim veleposlanstvo povodom obilježavanja 75 godina indijske neovisnosti popratnim programom u Dvorani Gorgona MSU Zagreb te Centru za ženske studije.

Zagrebački salon je jedna od najstarijih kolektivnih hrvatskih domaćih izložaba recentnog vizualnog izričaja. Godine 1965. godine utemeljila ga je Skupština grada Zagreba. Od 1976. godine na izložbi se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline: vizualna umjetnost, primijenjena umjetnost i dizajn, te arhitektura. Naizmjence ga organiziraju ULUPUH, HDLU i UHA. Ovogodišnje, 57. izdanje manifestacije realizira se u organizaciji HDLU i dio je jedinstvenog projekta ARTUPUNKTURA, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba, čiji je cilj zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama grada probuditi njegovu vitalnu energiju.

 

KUSTOSKA KONCEPCIJA

„Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti“ –  naziv izložbe 57. zagrebačkog Salona –  je citat iz osobnog dnevnika Vlade Gotovca, kojeg je vodio tijekom 1971. godine. Naziv je odabran jer reflektira tendenciju Salona da kritički analizira i propita kompleksne obljetnice Hrvatskog proljeća i hrvatske samostalnosti. Hrvatska je u treće desetljeće samostalnog postojanja zakoračila snažno se naginjući udesno kao posljedica, između ostalog, lošeg obrazovnog sustava i dominantnog revizionističkog narativa koji u negativnim tonovima opisuje primjerice jugoslavensko socijalističko nasljeđe te proizvodi neprijatelje perpetuirajući ideološke podijele koje korijene vuku iz 2. Svjetskog rata.

57. zagrebački salon predlaže i inzistira na predanosti i sposobnosti umjetnika da predvide i postavljaju pitanja i oblikuju konture naše neposredne budućnosti.  Postavlja se pitanje, što umjetnost, koju države često koriste za povezivanje zajednica i za definiranje odnosno mobiliziranje kolektivnog identiteta, može činiti kako bi skrenula pažnju na urušavanje suvremene Hrvatske u iliberalno, autoritarno, podijeljeno i duboko nepravedno društvo?

 

BIOGRAFIJA KUSTOSICE

Leila Topić rođena je 3. ožujka 1972. u Zagrebu. Diplomirala je  Povijesti umjetnosti i Komparativnu književnost pri Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i jednogodišnji studij pri zagrebačkom Centru za ženske studije čija je aktivna članica. Po završetku studija radila je kao slobodna kustosica, likovna kritičarka i novinarka. Od 2006. radi u zagrebačkom Muzeju suvremen umjetnosti.

 

ODABRANI UMJETNICI:

ANA DANA BEROŠ, TANJA DABO, MATIJA DEBELJUHIVAN FIJOIĆDARKO FRITZMAK HUBJERPAULINA  JAZVIĆMIHAEL KLANJČIĆKSENIJA KORDIĆALEM KORKUTMATIJA KRALJRADOVAN KUNIĆLUKA KUŠEVIĆSINIŠA LABROVIĆGLORIJA LIZDE, IVICA MALČIĆ, KRISTINA MARIĆANA MUŠĆETRENATA POLJAK, IVAN PRERAD, IGOR RUF, NELI RUŽIĆ, SLAVEN TOLJ, TANJA VUJASINOVIĆ

POZVANI UMJETNICI:

SELMA BANICHIGOR GRUBIĆNICOLE HEWITTDAMIR OČKO

 

PROGRAM 57. ZAGREBAČKOG SALONA:

Izložba

15.9. – 20.11.2022. Dom HDLU, otvorenje 15.9. u 19 sati

16.9. – 20.11.2022. Palača Vranyczany (HIS) u Berislavićevoj 6, otvorenje 16.9. u 20 sati

 

Suradnja s udrugom Domino

U suradnji s udrugom Domino rekreirat će se kultni performansi, instalacije i happeninzi, realizirani u periodu od osamostaljenja Hrvatske, nastavljajući se na istraživanje povijesti političkog performansa. Prvi preformans „Možemo imati Zagreb bez grafita“, izvest će se 15.9. oko 20 sati na Trgu žrtava fašizma, dok je službeno otvaranje i predstavljanje ovog programa u petak, 16. rujna u 18 sati ispred Doma HDLU.

30 PRIZORA ZA 30 GODINA – PROGRAM

 

Suradnja s veleposlanstvom republike Indije

Povodom 75 godina indijske neovisnosti, u Muzeju suvremene umjetnosti (Dvorana Gorgona) bit će predstavljena indijska kinematografija izvan konteksta poznatih, komercijalnih tzv. Bollywood filmova – Parallel Cinema, dok će u Centru za ženske studije, supruga veleposlanika Indije u RH, gospođa Lakshmi Srivastava održati prezentaciju na temu „Neopjevane heroine indijskog pokreta za slobodu” i predstaviti strip državne ministrice vanjskih poslova Indije Meenakshi Lekhi o “75 inspirativnih žena Indije”, objavljenog u Delhiju u siječnju 2022.

 

Diskurzivni  program

Na kraju ovogodišnjeg Salona, uz dodjelu nagrada i predstavljanje kataloga, Lidija Butković Mićin održat će kratko predavanje o povijesti Salona te će biti predstavljena nova web stranica s arhivom prijašnjih Zagrebačkih salona vizualnih umjetnosti kao i njegov vizualni identitet kojeg potpisuje Studio Hrvatin. Publiku očekuju i stručna vodstva te paneli/razgovori, a sve detalje pratite na webu stranici Zagrebačkog salona.

 

Izložba ostaje otvorena do 20.11.2022.

 

LOKACIJE I RADNO VRIJEME

ULAZNICE

PROGRAM

Više na: www.zagrebacki-salon.hdlu.hr

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU