IZLOŽBA : Marijana Petrović Mikulić: “Između sna i jave”

Marijana Petrović Mikulić

Između sna i jave

Državnom arhivu u Sisku

 

Posljednji ciklus slika Marijane Petrović Mikulić, pod nazivom Između sna i jave nastao je 2020. godine. Kako i autorica sama kaže slike su nastale da ne bi imala „ukradeno vrijeme“. Naime, u razdoblju pandemije uzrokovane Covid-19, (samo)izolacije, urbanog života i pojačane uporabe digitalne tehnologije, učinilo joj se da bez emocije, zajedništva, zdravlja, ljubavi i obitelji nema potaknutog oporavka. Stoga je uzimala kistove i boje te odlazila u parkove grada Siska. Susretala je različite ljude i upoznavala njihove sudbine. Primijećivala bi određene obrasce ponašanja ljudi i životinja. Doživljaji su se razvijali, a motiv bi se pojavio sam pred sobom. Slike prikazuju sisačke parkove u dvije verzije tj. u paru. Prva je realistični prikaz odabranog motiva. To je motiv parka s određenim detaljem poput klupe, vodoskoka ili stazice. Po tim detaljima razaznajemo i o kojem se parku radi. Osim toga, zastupljen je i širi kadar parka sa svim svojim bogatstvom zelenih tonova, lijepog drveća i oaze zdravlja. Na idućoj slikanoj slici isti motiv Marijana, kako kaže, poništva, ali ne na način da motiv postaje neprepoznatljiv, neshvatljiv ili nerazumljiv. Ne. Ona ga oslobađa vlastitom imaginacijom u jednu sasvim novu kreaciju. Realistični prikaz motiva je trenutni zabilježeni trenutak. Marijana ga je doslovno slikala u jednom od sisačkih parkova. Poput impresionista.[1] Potom je u atelijeru isti motiv poništavala, odnosno, odstranjivala nebitno i dovela do jednostavnosti boja i kontrasta. U pojmu poništavanja se skriva potraga za jednim sasvim drukčijim likovnim jezikom kojeg Marijana samostalno razvija. Taj proces je traženje novog pogleda na zadani motiv uz pomoć kojeg se oblikuje vlastiti i novi svijet. On proizlazi kao rezulatat inspiriran realističnim prikazom motiva parkova. Taj vanjski svijet prostor parka prisvaja i preoblikuje u autoričin privatni zatvoreni prostor u kojem on postaje interijer. Naslikani motiv je postao imaginacija koja autoricu ispunjava. Zaključno, to je slijed od impresije k ekspresiji, ali i stanje između impresije i ekspresije.

U ciklusu Između sna i jave nastao je solidan broj slika, slikanih tehnikom ulja i akrilika na platnu. Slike realističnog prikaza motiva parkova su u raznim dimenzijama, dok su njihovi parovi svi istog formata (100 x 100 cm). Marijana ih je nazvala jednostavno i jasno; to su nazivi dobiveni po prikazanom motivu: Fontana, Jezerce, Mali vodopad i dr. Umjetnica naglašava kako je u slikanju intenzivno koristila posebno dvije boje. To su tonovi ljubičaste i tonovi zelene boje. Za ljubičastu navodi kako je ta boja duhovna nit i da gotovo povezuje sve slike. Za zelene tonove kaže da su simbol zdravlja i potraga za zdravljem.

Marijana Petrović Mikulić je sisačka umjetnica koja se izražava u nekoliko različitih umjetničkih disciplina, a kako i sama kaže, umjetnost je uvijek dio nje. Piše poeziju i prozu za koje je primila književne nagrade i priznanja. Posljednja uspješnica proizašla iz Marijanina pera je samostalna autorska knjiga pod nazivom Siskulje.[2] Nagrađena je Književnim pleterom Sisačko-moslavačke županije za najbolje prozno ostvarenje u 2019. godini.

U kontinuiranom umjetničkom stvaralaštvu svakako je važno navesti Marijaninu predanost i samouvjerenost u likovnoj umjetnosti, kojom se autorica suvereno i slobodno izražava. Potrebu za umjetničkim potvrđivanjem u likovnom jeziku usavršila je pohađajući Arthouse-College of Visual Arts u Sloveniji, gdje je stekla titulu magistrice likovne umjetnosti. I prije formalne naobrazbe Marijana, je imala više od petnaestak samostalnih izložbi, a sudjelovala je i na više desetina skupnih izložbi u inozemstvu i domovini. U Marijaninom opusu prevladavaju slike nastale tehnikom ulja na platnu i akriliku. Motiv je često ljudska figura okarakterizirana određenim psihološkim stanjima, dvojbama i opsesijama. Motiv su i detalji mrtve prirode slobodne interpretacije insprirane istraživanjima i preklapanjima u likovnom jeziku. Svakako je bitno navesti i apstraktne slike, koje su vlastita imaginacija svojevrsna Marijanom trenutnom umjetničkom motivu.

Slike iz ciklusa Između sna i jave možemo tumačiti u nekoliko različitih djelovanja: kao Marijanin podsjetnik na impresiju, na motiv parka i ekspresiju u vidu poništavanja impresije. Potom je i podsjetnik na povijesno vrijeme u kojem su slike naslikane. Zaključno, kako i sama autorica navodi: ove slike imaju za cilj potaknuti nas na doživljaj i percepciju trenutka u kojemu jesmo, jer možda već sutra nismo.

Jura Škofač, kustos-povjesničar umjetnosti

[1] Uz to potrebno je navesti kako i danas u razvijenijim urbanim srdinama postoji tradicija da umjetnici slikaju u parkovima kako bi bili saživljeni s prirodom i okolišem.

[2] Petrović Mikulić M. (2020.), Siskulje, Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture, Stupno.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU