• SVJETOVI UNUTAR SVJETOVA, GALERIJA PRSTEN, 14.09. - 08.10.2023.

Natječaj za trinaesto likovno rješenje plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ

Natječaj za trinaesto likovno rješenje plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ

 

Nakon dvanaest umjetničkih djela, predstavljenih na plakatima na pročelju zgrade tvrtke CROZ, u razdoblju od 2018. do 2022., HDLU i CROZ (https://croz.net/) nastavljaju suradnju.
Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okruženje, odlučila se na suradnju s HDLU u želji da javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeni umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.

Odabrano umjetničko djelo uvećat će se, skenirati i isprintati na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postaviti na pročelju zgrade CROZ-a, gdje će biti izloženo 6 mjeseci, od lipnja 2023. do prosinca 2023. godine. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu.

Do sada su predstavljeni radovi Helene Klakočar, Maje Bachler, Korine Hunjak, Ivane Barišić Tomšić, Ivane Pipal, Tanje Blašković, Darije Jelinčić, Lava Paripovića, Danijela Žeželja, Diane Trohar, Agate Lučić i Olivere Cavrić.

SMJERNICE:
Tema za trinaesti plakat je: Po slobodnom izboru

Do sada smo imali niz tema koje su pratile aktualna zbivanja kod nas i u svijetu, dok smo istovremeno tražili teme koje bi novim generacijama mladih umjetnica i umjetnika mogle biti zanimljive. Teme koje su bile dio njihovih svakodnevnih životnih i umjetničkih preokupacija, a  bilo je tu i tema koje su bile zanimljive CROZ-u i pratile su njihove vrijednosti.
Ovog puta smo odlučili temu ostaviti slobodnom, a jedino što tražimo je da nam u likovnom i pisanom obliku pokažete nešto što smatrate važnim i zanimljivim. Nešto na što bi nam voljeli skrenuti pozornost.

Očekuje se da likovna rješenja budu učinjena u prepoznatljivom stilu dosadašnjeg umjetničkog djelovanja pojedinog autora. S obzirom na frekventnost lokacije i profil posjetitelja, očekuje se da radovi ne sadrže eksplicitan ili neprikladan sadržaj. Likovna rješenja trebaju biti afirmativna i promicati društvenu odgovornost.

AUTORSKI HONORAR:
Odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 1327,23 EUR bruto2.
Honorar isplaćuje CROZ temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu koji se potpisuje prilikom odabira autora.

OBAVEZE UMJETNIKA I AUTORSKA PRAVA:
Od svakog umjetnika CROZ dobiva:

 • 1 originalno rješenje na A3 formatu za izlaganje u uredskim prostorima CROZ-a i za uvećanje na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m
 • sudjelovanje autora na promotivnim aktivnostima vezanim uz predstavljanje rješenja te davanja izjava za medije
 • sljedeća autorska prava za predmetno djelo: pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE:
Na natječaju se traži skica (neograničeni broj skica po umjetniku)  u proporcijama plakata (12 m visina x 4.80 m širina) što na A4 formatu iznosi 29.7 cm visina i 11,8 cm širina. Temeljem skice, odabire se umjetnik i djelo. Prema potrebi, odabrano djelo se u suradnji s umjetnikom dodatno razrađuje. Potom odabrani umjetnik realizira konačno rješenje na papiru A3 formata u dimenziji 42 cm x 16.8 cm. Konačno rješenje se skenira, uvećava i printa na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postavlja na pročelje zgrade, dok se originalni rad postavlja u uredskim prostorijama tvrtke CROZ. Troškove skeniranja, tiska i postave snosi CROZ.

NAČIN PRIJAVE:
Prijave se šalju na e-mail tajnistvo@hdlu.hr s naznakom CROZ_13.

Rok prijave je 14.6.2023.

Prijava treba sadržavati:

 • podatke o umjetniku: ime i prezime, adresu, broj mobitela, e-mail i web stranicu
 • uz svaku skicu obavezno je priložiti i kratko tekstualno obrazloženje rada (cca 5 rečenica),
 • predložene skice uz navedeni naziv i tehniku (broj skica nije ograničen).
 • sve spojiti u jedan PDF dokument max veličine 5 MB

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva i kako ga aktivirati iz mirovanja u redovito, možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr ).
Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

ODABIR UMJETNIKA:
Selektori radova su predstavnici CROZ-a i Olivera Cavrić, čiji je rad odabran na prošlom natječaju te predstavnik CROZ-a.
Odabrani umjetnik zaprimit će konačnu odluku o odabiru najkasnije do 26. 6. 2023. Postavljanje plakata planirano je 5. 7. 2023. (podložno izmjeni).

UVJETI SUDJELOVANJA:

 • autor jamči da je predani rad njegovo autorsko djelo;
 • autor s CROZ potpisuje ugovor o umjetničkom autorskom djelu u kojem se uređuje odnos CROZ – autor
 • autor je suglasan da CROZ postaje vlasnikom rada i plakata te nositeljem autorskih prava vezanih uz rad (pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno)
 • autor neće imati daljnja financijska potraživanja prema CROZ osim ugovorenog honorara
 • CROZ pridržavaju sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe u svim medijima i promotivnim materijalima
 • sva komunikacija vezana uz natječaj vrši se isključivo između autora, CROZ i  HDLU-a.

KONAČNA ODREDBA:
Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.
PITANJA:
Kontakt osoba za sva pitanja je Miran Jurić (tajnistvo@hdlu.hr). Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

O TVRTKI CROZ:
Tvrtka CROZ ovim natječajem podupire umjetnički izričaj kojim se postiže promišljanje i poticanje zajednice na odgovornije djelovanje prema društvu i planeti. Istovremeno, CROZovci žele biti aktivni u lokalnoj zajednici pa će odabrano umjetničko djelo bit će izloženo na pročelju zgrade u zagrebačkoj Savici tijekom 6 mjeseci.

CROZovci grade specijalizirana softverska rješenja za velike i složene IT sustave, oslanjajući se na ekspertizu u sistemskim integracijama, inženjeringu podataka, cloud-native računalstvu, DevOps-u, poslovnoj agilnosti i umjetnoj inteligenciji. S više od 1000 uspješnih projekata iza sebe, CROZovi inženjeri posebno se ističu zbog svog holističkog pristupa unaprjeđenju poslovanja i povećavanju organizacijske otpornosti na promjene. Svoje poslovne uspjehe nedavno su potvrdili otvaranjem sestrinskih tvrtki CROZ AI i CROZ DACH.

Organizator:

Partner:

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica
3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)
2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (4)
2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU