PREDSTAVLJAMO REZIDENTE PROJEKTA ARTISTS FOR ARTISTS RESIDENCIES (AFAR) U ZAGREBU

PREDSTAVLJAMO REZIDENTE PROJEKTA ARTISTS FOR ARTISTS RESIDENCIES (AFAR) U ZAGREBU

Odbor za odabir umjetnika/ica i kustosa/ica na rezidencijama, koje će se održati u Zagrebu, Bukureštu, Maramuresu i Mulhouseu – Anca Poterașu, umjetnička direktorica projekta i predsjednica ARAC-a te Josip Zanki, umjetnički direktor projekta te podpredsjednik HDLU – za rezidencije u Zagrebu odabrali su sljedeće umjetnike:

 

UMJETNIČKE REZIDENCIJE

  • LIESBETH BIK AND JOS VAN DER POL (NL)

www.bikvanderpol.net

Izvor fotografije: web stranica umjetnika www.bikvanderpol.net

 

Liesbeth Bik i Jos Van der Pol djeluju pod imenom Bik Van Der Pol. Oni su savjetnici na Akademiji Jan van Eyck i vode privremeni diplomski studij na Institutu Sandberg u Amsterdamu pod nazivom Škola nestalih studija. Bik i Van der Pol surađuju od 1995.; a žive i rade u Rotterdamu.

„Naš način rada sastoji se od postavljanja uvjeta za susret, gdje razvijamo proces rada koji omogućuje kontinuiranu rekonfiguraciju mjesta, povijesti i javnosti. Naša praksa je specifična za mjesto i surađuje, s dijalogom kao načinom prijenosa ; „prolazak”, shvaćen u svom etimološkom značenju kao „govor preko ili između dvoje ili više ljudi, iz kojeg mogu proizaći nova razumijevanja”. Element „prolaska” smatramo vitalnim. Temporalan je i podrazumijeva djelovanje te razvoj novih oblika diskursa. Naša praksa je i pokretač i rezultat ove metode.”

 

  • IZA TARASEWICZ (PL)

https://izatarasewicz.com/

The Means, The Milieu, 2014/2021. Izvor fotografije: web stranica umjetnice https://izatarasewicz.com/

 

Iza Tarasewicz (r. 1981. u Białystoku) diplomirala je na Fakultetu kiparstva i izvedbenih umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Poznańu 2008. Živi i radi u Kolonia Koplany, malom selu u blizini Białystoka gdje je odrasla. Baveći se skulpturom, instalacijom, crtežom i performansom, njezin je rad stekao značajna priznanja u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nagrade Bayerischen Kunstförderpreise za likovnu umjetnost 2019. te nagrade VIEWS [Spojrzenia] 2015. Zaklade Deutsche Bank, u suorganizaciji s Nacionalnom galerijom umjetnosti Zachęta u Varšavi. Godine 2013. bila je nominirana za nagradu Passportu Polityki za vizualnu umjetnost.

Njezine skulpturalne instalacije imaju oblik modularnih, fleksibilnih i mobilnih sustava, koji kombiniraju sirovi i skromni funkcionalizam s formalnom logikom pronađenom u prirodnom svijetu, znanstvenim eksperimentima te grafikonima i dijagramima — figurama misli i dijagramima odnosa koji sistematiziraju znanja i podataka te apstraktno opisuju međudjelovanje pojava. Umjetnica inspiraciju za svoj rad pronalazi u klasičnoj grčkoj filozofiji te kvantnoj fizici.

 

  • MEGAN DOMINESCU (RO)

https://megandominescu.com/

Izvor fotografije: web stranica umjetnice: https://megandominescu.com/

 

Megan Dominescu je vizualna umjetnica koja živi i radi u Bukureštu, Rumunjska. Diplomirala je na Odsjeku za slikarstvo na Nacionalnom umjetničkom sveučilištu u Bukureštu. Rođena je u Nizozemskoj i odrasla u Washingtonu, D.C., no kasnije se preselila u Bukurešt. Članica je umjetničkog kolektiva MOXA20, izvršna direktorica modne kuće za pse Good Boy Security te dio DJ dvojca Miss Clitoral.

Njezin svježi pogled na suvremenu tekstilnu umjetnost bavi se temama kao što su predstavljanje žena u medijima, ekološko propadanje i post-digitalna kultura. Meganine tapiserije stvaraju apoetičnu pop mitologiju u vlaknima prikupljenim iz mnoštva recikliranog materijala

 

  • LARISA CRUNȚEANU (RO)

https://www.ancapoterasu.com/artists/larisa-crunteanu/

An Agent, A Foundling, 2022. Izvor fotografije: Web stranica galerije Anca Poterașu

 

Larisa Crunțeanu je interdisciplinarna umjetnica koja djeluje između istraživanja i nagađanja. Studirala je fotografiju i film te je trenutačno doktorandica na Nacionalnom umjetničkom sveučilištu u Bukureštu.

Njezina praksa izvođačice, videoumjetnice i kolekcionarke zvuka prelazi iz stvarnosti u fikciju, u beskrajnom razgovoru s gledateljem. Radovi Larise Crunțeanu stvaraju kontekste u kojima se reaktiviraju činjenice i sjećanja, potičući zajednički napor i pojavu novih praksi. Mnogi njezini projekti temelje se na suradnji i idejama koje postoje iza objekata i priča.

 

KUSTOSKE REZIDENCIJE

 

  • SARAH MCNULTY (DK)

https://sarahmcnulty.com/

 

Sarah McNulty (rođena u SAD-u. Živi u Kopenhagenu) osnovala je i kurira program Tørreloft, pokrenut 2015., koji se temelji na eksperimentalnim oblicima produkcije, suradnje i iskustava za međunarodne umjetnike. Za razliku od izvornog skrovitog tavanskog prostora, trenutni format u AGA Works odvija se u industrijskoj garaži, gdje je četvrti zid roleta, koja se otvara prema prometnoj ulici.

U vlastitoj umjetničkoj praksi prvenstveno radi s proširenim slikarstvom kao polazištem, često radeći instalacije s tekstilom i drugim površinama s promjenjivim karakteristikama. Njezin rad kao umjetnice i kustosice istražuje ekologiju izgrađenog okoliša, često pokrećući projekte na zanemarenim arhitektonskim mjestima u javnoj sferi.

 

  • EVE WOODS (IE)

http://pallasprojects.org/artist/eve-woods

 

Eve Woods je kustosica/producentica programa u Pallas Projects gdje radi u različitim ulogama od 2016. Od 2019. godine vodila je projekte koje su pokrenuli umjetnici, ali i posebne projekte: kustosica Dubliners Reel-a na 6. bijenalu slikarstva u Zagrebu 2021.; Ark Life program radionice i izložba s umjetnicom Celinom Muldoon financiran od strane Arts Council Commission Award 2021.; Irska umjetnost sada: aukcija suvremene umjetnosti kao podrška PP/S 2019.; Nasty Women Dublin 2017.; & PP/S 20 Year Benefit Auction 2016. Također je radila kao gostujući predavač – Strategies for publicising cultural events na Dun Laoghaire Institute of Art Design + Technology, 2021.. Vodila je projekte u Science Gallery Dublin (SGD) gdje je predstavljala SGD na EXPERIMENTA-i, la Biennale Arts Sciences 2020. u sklopu European Artificial Intelligence Lab-a; te u Green on Red galeriji u Dublinu gdje je asistirala na međunarodnim sajmovima umjetnosti uključujući VOLTA NY, 2017. Preddiplomski studij slikarstva završila je na Center for Creative Arts & Media, Galway, 2012., a diplomski studij vizualne umjetničke prakse na Dun Laoghaire Institute of Art, Design & Technology, 2014.

 

Artists for Artists Residency Network ima za cilj poboljšati mobilnost suvremenih vizualnih umjetnika i kustosa, stvarajući pritom veće mogućnosti za žene u umjetnosti. Projekt se odvija u četiri europske partnerske zemlje – Rumunjskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Austriji.
Konzorcij se sastoji od nositelja projekta (ARAC) – Bukurešt, Rumunjska te 3 partnera: mreža Goethe Instituta, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika – Zagreb, Hrvatska i Künstlerhaus – Beč, Austrija. Dodatni pridruženi strateški partner projekta je La Kunsthalle Mulhouse koja je ujedno i Centre d’Art Contemporain d’Intérêt National de la Ville de Mulhouse, smješten u bivšoj industrijskoj zgradi koju dijeli sa Sveučilištem Haute-Alsace, gradskim arhivima i Ateliers Pédagogiques d’Arts Plastiques.

Projekt se fokusira na razvoj novih međunarodnih razmjena i transkulturalnog dijaloga te pruža niz novih mogućnosti praktičarima umjetnosti svih dobi, u različitim umjetničkim medijima, s posebnim naglaskom na žene u umjetnosti i rodnu jednakost. Uključuje niz umjetničkih i kustoskih rezidencija, razgovora te putujuću međunarodnu izložbu, a sve s ciljem stvaranja samoodrživih modela međusobne podrške i suradnje te dugoročnih kulturnih i društvenih međunarodnih odnosa, kroz teme ekologije i inkluzije.

 

U okviru projekta:

Partneri projekta:

Uz potporu:

  

Sufinancira Europska unija – CREA-CULT-2022-COOP. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

[Broj projekta: 101100309 ]

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost HDLU i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU