IZLOŽBA: BARRY WOLFRYD – SPEKTAKULARIZIRANJE MARGINE: PROŽIMAJUĆI SVJETOVI BARRYA WOLFRYDA

BARRY WOLFRYD
SPEKTAKULARIZIRANJE MARGINE: PROŽIMAJUĆI SVJETOVI BARRYA WOLFRYDA
Galerija PM, Dom HDLU (Meštrovićev paviljon)
14.9.-8.10.2023.

Otvorenje izložbe BARRYJA WOLFRYDA – SPEKTAKULARIZIRANJE MARGINE: PROŽIMAJUĆI SVJETOVI BARRYA WOLFRYDA bit će u četvrtak, 14.9.2023. u 19.00 sati, u galeriji PM, Doma HDLU (Meštrovićev paviljon).

„U umjetničkom opusu Barrya Wolfryda prisutne su dvije konstantne i ponavljajuće linije a povezane su kulturnim konstruktima koji su ga oblikovali. Jedna je vezana uz Wolfrydovu rodnu zemlju Sjedinjene Američke Države a druga uz Meksiko i grad u kojem od 1985 živi i stvara, Mexico City. Wolfyd je rođen u Los Angelosu i formalno umjetničko obrazovanje započeo je na Housatonic Community College u Bridgeportu u Connecticutu.  Preselivši se u Meksiko 1975. godine svoje je obrazovanje nastavio na različitim uvaženim visokoškolskim institucijama u Meksiku i SAD-u. U svom mi je kazivanju više puta istaknuo da su ga na različitim stranama svijeta pitali „kako si ti došao u Meksiko“, na što bi on jednostavno odgovorio „pa u VW kombiju“. Upravo se u tom Wolfrydovom odgovoru očituje dihotomija njegove umjetničke poetike; američka jednostavnost i otvorenost (kao što je to živjeti nomadski od doba Jacka Kerouaca pa sve do filma Nomadland)[1] i meksička sklonost mistificiranju, natprirodnom i sudbinskom (u meksičkoj kulturi materijalizirana u ikoničnim proslavama Dana mrtvih ali i u opusu Leonore Carrington). Te se dvije linije, američka i meksička u Wolfrydovom se umjetničkom opusu kako onom slikarskom tako i kiparskom izmjenjuju i nadopunjuju stvarajući tako jedinstvenu poetiku. (…)

(…) U Galeriji Proširenih medija, Barry Wolfryd nam se predstavlja ciklusom radova, koji se vežu uz njegovu aktualnu izložbu u muzeju Arocena, Torreon, Coahuila, Mexico, pod nazivom Fragility of The Absurd (2023), a koji čine nove skulpture kreirane u Murano tehnici. Po Wolfrydovom statementu on u ovim radovima preispituje Rat kao određeni kliše, odnosno reprezentaciju Rata u medijskom prostoru po kojem se isti tretira kao običan dio svakodnevnog života kao što je to odlazak po namirnice ili druga kupovina. Međutim u svojoj umjetničkoj strategiji, u ovim radovima Wolfryd odlazi još dalje te ironizira ali i istovremeno i spektakularizira dva tradicijska umijeća odnosno umjetničke tehnike koje su zbog količine turizma u Veneciji i Meksiku postale ne samo komodificirane već su otišle potpuno u smjeru kiča pretvorivši se tako u forme marginalnih kulturnih pojavnosti. Prva je naravno Murano tehnika izrade staklenih predmeta u radionicama na venecijanskom otoku Murano (od XIII. stoljeća do danas), a druga je ona meksičkih diorama odnosno Nicho arta, oblika narodne umjetnosti u zemljama Srednje i Južne Amerike u kojemu se malene figurice od različnih materijala mogu postavljati u staklene kutije (minijaturne oltare). (…)

(…) Barry Wolfryd nam svojim ciklusom Fragility of The Absurd, fascinantno koristeći ironiju ali i izravnu kritičnost prema sadašnjem vremenu površnosti i beznađa otvara pitanja o prožimanju kulturnih slojeva, marginalnim pojavnostima i liminalnim prostorima ali isto tako i o re-intepretiranju dvije velike kulture: meksičke – tradicijske i folklorne; i one američke – kako one nevidljive svakodnevne tako i one previše vidljive spektakularne.”

Josip Zanki

[1] Fascinacija američkom cestom i putovanjem prisutna je u Kerouacovom romanu Na cesti objavljenom 1957., jednako kao i u filmu Chloé Zao Nomadland iz 2021. godine.

BIOGRAFIJA UMJETNIKA:

Barry Wolfryd rođen je u Los Angelesu u Kaliforniji, ali većinu svoje umjetničke karijere ostvario je u Meksiku, gdje živi više od 45 godina. Wolfryd je započeo studij umjetnosti 1972. na Housatonic Community College u Bridgeportu, Connecticut. U dobi od 22 godine preselio se u Cholulu, Puebla, Meksiko, gdje je nastavio studij na University of the Americas, a od 1975. do 1979. na Allende Institute u San Miguel de Allendeu, Guanajuato. Godine 1982. studirao je na Chicago Art Institute, a 1984. na National Institute of the Arts u San Luis Potosíju, Meksiko. Godine 1985. seli u Mexico City, gdje živi i ima svoj atelje.

Wolfrydov rad obuhvaća slikarstvo, kombinirane tehnike, skulpturu u keramici, bronci i staklu, objekte i grafiku. Usredotočen je na korištenje ikonografije i imaginarija pop kulture kao sredstva za kritiku. Od 1985. godine održao je više od 40 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 120 skupnih izložbi. Među njima i izložbe u relevantnim muzejima, institucijama i galerijama u raznim zemljama.

 

PREDGOVOR

Radno vrijeme izložbe: 

utorak – nedjelja 11 do 19h
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do 8.10.2023.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU