IZLOŽBA: ŽELJKO BELJAN ”EXTRA TIME”

ŽELJKO BELJAN
EXTRA TIME
GALERIJA ISPOD
14.09. – 08.10. 2023.

U četvrtak, 14.09. u 19.00 u Galeriji Ispod, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba Željka Beljana “Extra Time”.
U radu Extra time umjetnik povezuje svoju umjetničku praksu ručnog rada i ljubav prema nogometu. Baš kao i ručni rad, koji se mahom doživljava kao hobistička praksa, i amaterski (i niželigaški) nogomet „inferiorniji“ je od nogometa prisutnog u medijima. Nogometna igra s ulice i gerilski tereni, gdje je nogomet bio i ostao igra, daleko su od glamura i multimilijarderske industrije – glavnih asocijacija na profesionalni nogomet. Još kada je umjetnik kao „talentirani dječak“ počeo trenirati, iskorak u profesionalizam nije ga zanimao, no ljubav prema nogometu (i igri u širem smislu) zadržala se do danas, kada redovito posjećuje trećeligaške terene, gdje igraju entuzijasti koji preko tjedna rade svakodnevne poslove, a vikendom obuvaju kopačke i 90 minuta uživaju u igri. Upravo tu poveznicu između ručnog rada kao „inferiornijeg“ oblika umjetničkog izričaja i niželigaškog nogometa kao „inferiornijeg“ oblika igre od profesionalnog istražuje u ovom radu. Uz to, ručni je rad itekako prisutan u kontekstu nogometa (šalovi, zastavice, grbovi) te na određeni način omekšava mačizam nogometne igre. Rad Extra time također se nadovezuje na ono nešto „dodatno“ što okružuje profesionalni nogomet, a na određeni način zaobilazi amaterski – opet zbog financijske strukture, a to su memorabilije, kolekcionarski predmeti i ostali popratni materijal koji prati svaku ligu, svako svjetsko i europsko prvenstvo i ostala natjecanja. To su, primjerice, sličice koje smo u djetinjstvu sakupljali da bismo svake četiri godine popunili novi album, igrajući pritom razne igre kako bismo izmjenili „dupliće“ i osvojili sličice koje nam nedostaju. U sklopu ove prostorne instalacije, u kojoj kroz različite tehnike dekonstruiram motive iz nogometnog univerzuma, umjetnik izrađuje i svoje verzije sličica te će se zajedno s posjetiteljima upustiti u razne igre prijateljskog karaktera, iskušati vještine „tapkanja“ i drugih igara te evocirati trenutke napetosti koje su nam te igre donosile. Imaginarni amaterski klub „Extra time“, ukrašen memorabilijama tipičnim za klupske prostorije svakog velikog kluba, ovom će prilikom dobiti svoje mjesto u „klupskim“ prostorijama HDLU-a.

BIOGRAFIJA UMJETNIKA:

Željko Beljan (1984., Vukovar) diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2021. U svojoj se umjetničkoj praksi fokusira na fenomen ručnog rada i njegovu poziciju u suvremenim umjetničkim praksama, istražujući tekstil i rukotvorne tehnike kao umjetnički medij. Pritom istražuje odnos između ručnog rada i amaterskog, hobističkog bavljenja sportom, stavljajući pritom naglasak na participativnost i uključenost publike u realizaciju radova. Finalist je nagrade Radoslav Putar za 2023. godinu i alumnus WHW akademije u generaciji 2022. Od 2011. sudjelovao je u znatnom broju skupnih izložbi u Hrvatskoj i regiji, a dosad je ostvario i niz samostalnih: Projekt Arkade (MSU, Zagreb, 2023.); Neriješeno (Galerija Šira, Zagreb, 2022.); Gost (Prostor, Split, 2022.; Tratinska 64 – CIMO, Zagreb, 2021.); Tri kornera penal (Nogometni teren OŠ Marijan – Culture hub Croatia, Split, 2022.; Atelijeri Žitnjak, Zagreb, 2022.); Truth is a Forgotten Memory (usuradnji s Rebeccom Merlić, Etnografski muzej, Zagreb, 2022.); Benjamin Beljan: Željko (Garaža Kamba, Zagreb, 2022.); Benjamin (Galerija CEKAO, Zagreb, 2022.); Mit, vez i Vuteks (NMG@Praktika, Split, 2020.; Galerija Karas, Zagreb, 2020.); Cartoon Core (Galerija Siva, Zagreb, 2018.; Inquiry Inc., Osijek, 2016.)

Izložba “Extra Time” dio je programa Galerije PM koja se provodi u Galeriji Ispod.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU