DRUGA KUSTOSKA REZIDENCIJA EU PROJEKTA AFAR U ZAGREBU

Artists for Artists Residency Network, projekt u trajanju dvije godine (2023.-2024.), ima za cilj poboljšati mobilnost suvremenih vizualnih umjetnika_ica i kustosa_ica, stvarajući pritom veće mogućnosti za žene u umjetnosti. Projekt se odvija u četiri europske partnerske zemlje – Rumunjskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Austriji. Projekt se fokusira na razvoj novih međunarodnih razmjena i transkulturalnog dijaloga te pruža niz novih mogućnosti praktičarima umjetnosti svih dobi, u različitim umjetničkim medijima, s posebnim naglaskom na žene u umjetnosti i rodnu jednakost. Rezultat projekta bit će povećana svijest o važnosti kulturne mobilnosti na lokalnim zakonodavnim razinama, ali i u široj javnosti, posebice u trenutnom (post)kriznom europskom kontekstu, jačajući pripadnosti EU i povezanost sa suvremenom vizualnom umjetnošću.

Projekt uključuje: 12 umjetničkih rezidencija u Zagrebu (HR), Mulhouseu (FR), Bukureštu (RO) i u Săcel, Maramureș (RO), 4 kustoske rezidencije u Zagrebu i Bukureštu, 12 konferencija u Zagrebu, Bukureštu i Beču i 1 putujuću međunarodnu izložbu, koja će najprije javnosti biti prikazana u Zagrebu (HR), a potom u Beču (AT) i Bukureštu (RO).

Druga rezidentica AFAR projekta u Zagrebu je Sarah McNulty, (rođena je SAD-u, sa prebivalištem u Kopenhagenu) osnovala je i kurira program Tørreloft, pokrenut 2015., koji se temelji na eksperimentalnim oblicima produkcije, suradnje i iskustva za međunarodne umjetnike. Za razliku od izvornog tajnog tavana za sušenje (Tørreloft), trenutni format u AGA Works odvija se u industrijskoj garaži, gdje je četvrti zid koji se otvara prema prometnoj ulici.

U vlastitoj umjetničkoj praksi prvenstveno radi s proširenim slikarstvom kao polazištem, često kao instalacije s tekstilom i drugim površinama s promjenjivim karakteristikama. Njezin rad kao umjetnice i kustosice istražuje ekologiju postojećeg okoliša, često pokrećući projekte na zanemarenim arhitektonskim mjestima u javnom prostoru.

U sklopu rezidencije, Sarah McNulty upoznaje hrvatsku umjetničku scenu s ciljem međunarodnog povezivanja i pozivanja hrvatskih umjetnika u Dansku, a rezidencija će obuhvatiti posjete ateljeima i izložbama te razgovor (AFAR Talk) na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 27. veljače 2024.

Projekt se odvija u četiri europske partnerske zemlje – Rumunjskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Austriji. Konzorcij se sastoji od nositelja projekta (ARAC) – Bukurešt, Rumunjska te 3 partnera: mreža Goethe Instituta, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika – Zagreb, Hrvatska i Künstlerhaus – Beč, Austrija. Dodatni pridruženi strateški partner projekta je La Kunsthalle Mulhouse koja je ujedno i Centre d’Art Contemporain d’Intérêt National de la Ville de Mulhouse, smješten u bivšoj industrijskoj zgradi koju dijeli sa Sveučilištem Haute-Alsace, gradskim arhivima i Ateliers Pédagogiques d’Arts Plastiques.

 

U okviru projekta:

Partneri projekta:

Uz potporu:

  

Financira Europska unija – CREA-CULT-2022-COOP. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

[Broj projekta: 101100309 ]

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost HDLU i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU