Poziv za poziciju kustosa Bijenala mladih 2025. u Beogradu

Poziv za poziciju kustosa Bijenala mladih 2025. u Beogradu

Organizacijski tim Bijenala mladih (OTBM), koji djeluje u okviru Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Saveza udruženja likovnih umetnika Jugoslavije (SULUJ), upućuje javni poziv za poziciju kustosa trećeg Bijenala mladih u Beogradu, koje će se održati 2025. godine.

Prijave kandidata/kinja trebaju biti u skladu  sa smjernicama koje predlaže organizator (OTBM), a odnose se na refleksiju permanentnog kriznog stanja u suvremenom društvu i polju umetnosti, a naročito stanja konstantnog rata, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini. S obzirom na podjele koje ova situacija stvara u mnogim segmentima života, pozivamo zainteresirane kustose poslati nam svoja razmišljanja i prijedloge za koje pretpostavljaju da imaju kapacitet traženja rješenja iz/u/izvan svijeta umjetnosti koja će doprinijeti prevladavanju trenutnu situacija.

Poziv ne traži gotova rješenja i već formirane kustose profesionalce, već prijedloge koji mapiraju suvremene društvene probleme na elementaran, artikuliran način i ljude otvorene za učenje i zajednički rad.

Odabranom kustosu/ici u radu će pomagati već renomirani kustos/ic, čija će zadaća biti davanje potpore kustoskom procesu i mentoriranju rada na razvoju koncepta i kreiranju izložbe. Također, odabrani kustos/ica imat će potporu članova OTBM-a u svim bitnim segmentima razvoja izložbe (arhitektonsko projektiranje i postav izložbe, itd.). Stoga je poziv prvenstveno namijenjen onima koji su otvoreni za stjecanje novih znanja i stručno usavršavanje, kroz suradnju i zajednički rad.

OTBM svake godine okuplja nove mlade ljude koji djeluju na području vizualnih umjetnosti, teorije umjetnosti i kustoskih praksi, arhitekture i kulturnog menadžmenta, a partneri Bijenala mladih (BM-a) su progresivne institucije i organizacije iz regije koje se bave suvremenim izložbenim praksama (mladih).

Obaveze kustosa/ce su:

 • zajedničkim radom s timom OTBM i konačno formulirati koncept BM 2025. u odnosu na navedeni tematski okvir;
 • surađivati s mladim umjetnicima iz Srbije, regije i inozemstva u procesu osmišljanja produkcije novih radova za BM 2025. u sklopu radionica, koje će se realizirati tijekom 2024. i 2025. godine;
 • sudjelovati u odabiru radova za izložbu BM 202 osnovom javnog poziva;
 • osmisliti cjelokupan postav izložbe te surađivati na izradi popratnog programa BM 2025.;
 • promovirati svoj rad u regiji i šire kroz BM program, koji se realizira u suradnji s partnerskim institucijama i organizacijama;
 • sudjelovati u uređivanju prateće publikacije BM 2025.;
 • surađivati s cjelokupnim organizacijskim timom u donošenju svih ključnih odluka za organizaciju;

 

Na poziv se mogu prijaviti kandidati koji ispunjavaju sljedeće kriterije:

 • imaju do 40 godina;
 • u praksi se bave suvremenim društvenim i teorijsko-umjetničkim diskursom;
 • govori engleski jezik;

 

Prijave moraju sadržati:

 • Prijavnicu (preuzeti ovdje) u kojoj je potrebno obrazložiti ideju kustoskog koncepta temeljenog na već navedenim smjerovima;
 • Popratno pismo u kojem se navodi motivacija za uključivanje u ovaj projekt i objašnjava koliko kustoski rad kandidata odgovara kriterijima ovog poziva (do 500 riječi);

Uz prijavu kandidati mogu priložiti i portfolio (koji nije obavezan prilog jer prethodno iskustvo nije uvjet za prijavu). Također su dobrodošle prijave kustosa koji još nisu kurirali izložbe ovog formata. Poziv je otvoren i za kustoske timove.

Prijavu je moguće podnijeti do 31. siječnja 2024. godine slanjem na e-mail adresu: ulus.bijenalemladih@gmail.com. Rezultati natječaja bit će poznati do sredine veljače 2024. S kandidatima koji uđu u uži izbor bit će organizirani razgovori. Sva eventualna pitanja možete poslati na navedenu e-mail adresu.

Odluku o izboru kandidata na temelju javnog poziva donijet će OTBM u suradnji s Umjetničkim vijećima ULUS-a i SULUJ-a te koordinatorima projekta. Molimo sve kandidate da se prilikom prijave detaljno upoznaju s BM-om i njegovom početnom organizacijskom strukturom.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU