Pravomoćnom presudom osuđen vanadlizam nad skulpturama Međunarodnog parka skulptura u Jakovlju

Pravomoćnom presudom osuđen vanadlizam nad skulpturama

Međunarodnog parka skulptura u Jakovlju

U noći 9.4.2021. došlo je do namjernog i serijskog oštećivanja niza skulptura u Međunarodnom parku skulptura Jakovlje, koji je zaštićeno kulturno dobro. HDLU je događaj prijavio policijskoj upravi u Zaprešiću, koja je vrlo brzo pronašla počinitelje te podnijela kaznenu prijavu za uništavanje tuđe imovine. U kolovozu 2023. doneseno je pravomoćno sudsko rješenje, o kojem je HDLU obaviješten u siječnju 2024., koje propisuje uvjetne kazne za počinitelje kaznenih djela od 1 godine zatvora uz obavezu nadoknade štete Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u iznosu 6,875.04 EUR te općini Jakovlje u iznosu 2,165.87 EUR.

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje, zaštićeno kulturno dobro, još od 1973. mjesto je stvaranja i boravka najznačajnijih umjetnika hrvatske moderne i suvremene scene, a početkom 2023. HDLU je započeo dugo očekivanu cjelovitu obnovu Dvorca sredstvima EU vrijednu 8.8 mil EUR.  Boravak i djelovanje umjetnika vidljivi su na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca, gdje je u njegov povijesni perivoj uklopljen jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj. Grupa Biafra, predvođena akademskim kiparom Ratkom Petrićem, ovom prostoru dala je svoj pečat i doprinos koji je najvidljiviji upravo u njegovom, autorskom koncepcijom formiranom, Međunarodnom Parku skulptura, također zaštićenom kulturnom dobru, u kojem se nalaze 64 skulpture suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih.

Ovim vandalističkim činom šteta je počinjena na sljedećim skulpturama: Sklonište za troje Đurđe Gudlin Zanoški, Kupač Zvonimira Lončarića, Crni i bijeli oblak Krešimira Roda, Biblioteka 1 Olega Hržića, Torzo Zvonimira Gračana, Vjekoslavov brod Roberta Zdarileka, Hommage Raula Goldonija, Nutra-Van Željka Kovačića te na samom Dvorcu umjetnika – Jakovlje.

Torzo Zvonimira Gračana

Kupač Zvonimira Lončarića

HDLU, predvođen Alenom Novoselcem, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, od lipnja 2022. radi na uklanjanju nastale štete. Dosad su restaurirane skulpture: Crni i bijeli oblak Krešimira Roda .Od ostalih pobrojenih oštećenih skulptura, prošle godine napravljeni su potrebni restauratorske zahvate na Štošci Denisa Kraškovića, koji su trenutno u radionici ALU OKIRU i čekaju povratak na izvornu poziciju parka kada okolnosti na toj poziciji budu takve da mogu osigurati sigurnost skulpturama. Kupač Zvonimira Lončarića odmah je podigli i vraćena na na njeno predviđeno mjesto i očišćena, ali restauratorski radovi nisu provođeni. Sklonište za troje Đurđe Gudlin Zanoški je u procesu konzervatorsko restauratorskih istraživanja i pripremnih radova, ali zbog nedostatka sredstava radovi će se nastaviti, vjerujemo ove godine. Torzo Zvonimira Gračana, Vjekoslavov brod Roberta Zdarileka, Hommage Raula Goldonija i Nutra-Van Željka Kovačića evidentirana oštećenja te su spremana za restauratorske radove kada se za to osiguraju sredstva.

Nažalost, često svjedočimo uništavanju imovine i zaštićenog kulturnog dobra te se nadamo da će ovakva sudska mjera te uspješna akcija nadležne policije biti kočnica budućim vanadlističkim aktivnostima te počiniteljima kaznenih djela.

 

Fotografije Citadela Invicta

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU