NAJAVLJUJEMO 37. SALON MLADIH

Salon mladih – najveća i najdugovječnija nacionalna izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina otvara se 25. travnja 2024. u 19h u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon) i traje do 16. lipnja.

Salon mladih, bijenalna i najveća nacionalna izložbena manifestacija vizualnih umjetnika_ica do 35 godina mladosti, ove godine predstavlja svoje 37. izdanje koje se otvara u četvrtak, 25. travnja u 19 sati u Domu HDLU, odnosno Meštrovićevom paviljonu.

Osim u Domu HDLU / Meštrovićevom paviljonu, Salon mladih održat će se na velikom broju gradskih lokacija. Centralna izložba, ove godine u kustoskoj koncepciji Lovre Japundžića i tematski određena i naslovljena Pao sat u bunar, zauzet će sve izložbene prostore Meštrovićevog paviljona u kojima će se predstaviti trideset mladih umjetnika_ica, izložba  Situacija (22.5. – 16.6.) kustosica Lore Rajčić i Ivane Završki s također tridesetak mladih umjetnika_ica te izložbe studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Venientes (17.5. – 29.5.) održat će se na brojnim drugim lokacijama poput Arheološkog muzeja u Zagrebu te galerija AMZ, Art&CeRZ i Putolovc.

Novost ovogodišnjeg Salona mladih jest dodatno programsko i prostorno širenje manifestacije gradom putem projekta Takeover, ostvarenog u okviru EU mreže CreArt, gotovo pa malog festivala suvremene umjetnosti u okviru kojeg će pet odabranih mladih umjetnika_ica svojim radovima i akcijama “zauzeti” prostore istaknutih tvrtki iz područja kulturnih i kreativnih industrija. Takeover kustoski provodi kolektiv Kućća s članovima_icama Juricom Mlinarcem, Klarom Petrović i Lujom Šimunović.

Centralna izložba 37. salona mladih:

Pao sat u bunar | Dom HDLU / Meštrovićev paviljon | 25.4. – 16.6.2024.
Bijenalni karakter manifestacije te fokus na praksama umjetnika_ica do 35 godina mladosti, Salon mladih je ustoličilo u izvanredan događaj domaće umjetničke scene, svojevrsnu platformu za prezentaciju i razvoj novih umjetničkih kretanja i imena koja su u ovom trenutku budućnost umjetničke scene u Hrvatskoj. Cilj Salona mladih je putem svojih izložbenih, izvedbenih te međunarodnih popratnih programa pomagati mladim likovnim i vizualnim umjetnicima_cama u razvoju njihove umjetničke prakse, kao i karijere te da javnosti predstavi nova umjetnička kretanja suvremene scene vizualnih umjetnosti. Tematski određena centralna izložba 37. salona mladih naslovljena Pao sat u bunar kustosa Lovre Japundžića s radovima 30 izabranih i pozvanih umjetnika_ica, otvara se u četvrtak 25. travnja u 19 sati u Domu HDLU / Meštrovićevom paviljonu.

Radovi s izložbe istražuju mogućnosti koje nastaju uslijed neprilagođenosti normativnom toku vremena, a manifestiraju se kroz istraživanje novih smjerova prethodno zanemarenih odnosa s vremenom. Umjetnici_ce kroz široku tematsku leću u svojim radovima, među kojima se nalazi izvanredno velik broj raznovrsnih instalacija, ali i skulptura, fotografija, mozaika, video radova, traže momente prekida i praznina koje nas oslobađaju nametnutih vremenskih okvira, ograničenja i zahtjeva neposredne sadašnjosti. Među tematskim preokupacijama vidljiv je fokus na sve većoj nemogućnosti razdiobe online i offline života te posljedično preklapanja memorija i stvaranje narativa koji su osobni, ali istovremeno i javni i svačiji, što nas dovodi do reaktualizacije i interpretacije vlastite prošlosti s pomoću tuđih iskustava s interneta, preko bilježenja svakodnevnih rutina, disocijacija, digitalnog i mentalnog eskapizma, provođenja vremena, pa i pauziranja i negacije rada, entropije, spekulativnih budućnosti, disperznih emocija te neizostavne zabrinutosti zbog ugroženih prirodnih resursa.

O kustosu izložbe Pao sat u bunar

Lovro Japundžić (1990., Zagreb) završio je studij povijesti umjetnosti i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te program CuratorLab na Sveučilištu za umjetnost, obrt i dizajn Konstfack u Švedskoj. Kustos je i producent s dugogodišnjim iskustvom rada u kuriranju i produkciji izložbi, festivala i drugih kulturnih programa. Od 2018. je član kustoskog kolektiva koji vodi Međunarodni festival Organ Vida, a od 2019. radi kao kustos programa Galerije Močvara. Između 2021.–2023. radio je kao jedan od voditelja Galerije Miroslav Kraljević (GMK). Od 2013.–2019. radio je kao selektor programa i promotor Udruge za promicanje nezavisne glazbene kulture – Živa muzika.

Popratni programi 37. salona mladihPored glavnog izložbenog programa, 37. salon mladih organizira raznovrstan popratni program koji se sastoji od izvedbenog, filmskog, glazbenog, edukativnog programa. Na samom otvorenju Salona mladih, održat će se performans Massa Confusa grupe autorica Marianne Nardini, Brune Jakupović i Lane Lehpamer dok je početak svibnja, 7. i 8.5. rezerviran za izvedbu nove produkcije španjolskog kolektiva Institute for Postnatural Studies u suradnji s umjetnicima Markom Gutićem Mižimakovom i Nikom Pećarinom. Izvedbeni triplet zatvorit će projekt studenata 3. godine preddiplomskog studija Suvremeni ples u koreografiji Sonje Pregrad Ovo nije mali ples 11.5., sve u Domu HDLU. Tema centralne izložbe Salona mladih, Pao sat u bunar, dodatno će se proširiti međunarodnim skupom Temporalnosti u izložbenim praksama na kojem će 18.5., također u Domu HDLU, sudjelovati pozvani međunarodni kustosi_ice. Filmski program 37. salona mladih organizira se u suradnji s Udrugom 25 FPS u okviru programa Vizije koji će se prikazati 14.5. u Kinu Kinoteka. Za cijelo vrijeme trajanja Salona mladih, organizirat će se različiti glazbeni programi među kojima se izdvaja slušaonica audiovizualnog kolektiva Heartskomerz te predstavljanje SNOP-a, serijala koncertnih i diskurzivnih večeri inovativnih audiovizualnih performansa.

Cjelokupan propratni program

Izložbe 37. salona mladih:

► Pao sat u bunar | Dom HDLU / Meštrovićev paviljon
Trajanje: 25.4. – 16.6.2024. | Otvorenje: 25.4., 19h
Kustos: Lovro Japundžić
► Situacija | Arheološki muzej u Zagrebu, Galerija AMZ, Galerija Art&CeRZe
Trajanje: 22.5. – 16.6.2024. | Otvorenje: 22.5., 19h
Kustosice: Lora Rajčić, Ivana Završki
► Venientes | Galerija Putolovac
Trajanje: 17.5. – 29.5.2024. | Otvorenje: 17.5., 20h
► Takeover | 3LHD, Agencija 404, Infinum, Leapwise, VMD
Trajanje: svibanj 2024.
Kustosi: Kućća: Jurica Mlinarec, Klara Petrović, Luja Šimunović

Detaljnije o 37. salonu mladih, svim izložbama i programima potražite na www.salonmladih.hdlu.hr.

 

Podrška 37. salonu mladih:

Pokrovitelj: Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović
Uz potporu: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, EU program Kreativna Europa, Creart 3.0, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum, Veleposlanstvo Republike Slovenije, Acción Cultural Española (AC/E)
Partneri: Arheološki muzej u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Centar za rehabilitaciju Zagreb / Art&CeRZ,Srpsko narodno vijeće, Bijenale mladih
Partneri programa Takeover: 3LHD, Agencija 404, Infinum, Leapwise, VMD
Sponzori i donatori: Erste banka, Adris grupa, Večernji list, Go2Digital, HRT, Zbirka Vujičić, Anonimni filantrop.

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU