Natječaj za petnaesto likovno rješenje plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ

Natječaj za petnaesto likovno rješenje plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ

HDLU i CROZ nastavljaju suradnju koja je započela još 2018. godine. Od onda je četrnaest umjetničkih djela krasilo pročelje zgrade tvrtke, a postupak prijave za natječaj detaljno je opisan niže
Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okruženje, odlučila se na suradnju s HDLU u želji da javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeni umjetničkim djelima.

Odabrano umjetničko djelo uvećat će se, skenirati i isprintati na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postaviti na pročelju zgrade CROZ-a, gdje će biti izloženo 6 mjeseci, od lipnja 2024. do studenog 2024. godine. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu.

Do sada su predstavljeni radovi Helene Klakočar, Maje Bachler, Korine Hunjak, Ivane Barišić Tomšić, Ivane Pipal, Tanje Blašković, Darije Jelinčić, Lava Paripovića, Danijela Žeželja, Diane Trohar, Agate Lučić, Olivere Cavrić, Klare Rusan i Petra Šabić.

 

SMJERNICE:
Tema za petnaesto likovno rješenja plakata je: Sustav ideja

Od kuda dolaze ideje? Kakva je priroda tog mjesta? Je li spontanost glavni okidač kreativnog procesa ili se stvaralaštvo razvija sistematično i analitično? Dolazi li u jednom trenutku do ispreplitanja i objedinjenja ovih postupaka? Kako proživljena iskustva umjetnika utječu na nastanak novih formi i oblika?

Znanost će postavljati pitanja, svjesno će se posvetiti problemu i kroz što veći broj ispitivanja različitih kombinacija ishoditi određeni rezultat. Matematičar Poincaré je tome dodao i nesvjesni rad tijekom pauze i perioda privremenog napuštanja potrage za rješenjem. Otvorenost prema subjektivnim interpretacijama jedna je od elementarnih karakteristika umjetničkih istraživanja pa tako i ovdje postoje određene premise koje podilaze procesima eksperimenta dok su rješenja sklona značenjskim izmjenama ovisno o kontekstu.

Dimenzija koja ih povezuje jest sustav ideja – nevidljiva mreža inspiracije, radoznalosti, eksperimentalnog i konceptualnog, mapiranja, konstruiranja i slobode misli.

Možda je najteže objasniti važnost intuicije i nesvjesnog vodstva kroz procesualnost ideja iako njenu važnost ne osporavaju ni znanstvenici ni umjetnici. Dok je Grupa šestorice autora značenjski izjednačavala proces i razlog nastanka djela, s druge je strane umjetnik Stan Douglas prikazao razumijevanje utopijskog mišljenja, a Sophie Calle integrirala osobne narative i interakciju u kontekst kolektivnog stvaranja značenja.

Ispitajte i istražite svoje područje ideja i predstavite svoj proces kao činjenicu. U svojim vizualnim rješenjima pokažite iterativni postupak, evoluciju vlastitog kreativnog procesa i istražite načine razvijanja i transformacije ideja.

 

AUTORSKI HONORAR:
Odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu od 1500,00 EUR (bruto2).
Honorar isplaćuje CROZ temeljem ugovora o (umjetničkom) autorskom djelu, koji se potpisuje prilikom odabira autora.

 

OBAVEZE UMJETNIKA I AUTORSKA PRAVA:
Od svakog umjetnika CROZ dobiva:

 • 1 originalno rješenje na A3 formatu za izlaganje u uredskim prostorima CROZ-a i za uvećanje na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m
 • sudjelovanje autora u promotivnim aktivnostima vezanim uz predstavljanje rješenja te u davanju izjava za medije
 • sljedeća autorska prava za predmetno djelo: vremenski neograničeno pravo reproduciranja, pravo distribucije te pravo priopćavanja djela javnosti.

 

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE:
Na natječaju se traži skica (neograničeni broj skica po umjetniku)  u proporcijama plakata (12 m visina x 4.80 m širina) što na A4 formatu iznosi 29.7 cm visina i 11,8 cm širina. Temeljem skice, odabiru se umjetnik i djelo. Prema potrebi, odabrano djelo se u suradnji s umjetnikom dodatno razrađuje. Potom odabrani umjetnik realizira konačno rješenje na papiru A3 formata u dimenziji 42 cm x 16.8 cm. Konačno rješenje se skenira, uvećava i tiska na plakatu dimenzija 12 x 4.80 m te postavlja na pročelje zgrade, dok se originalni rad postavlja u uredskim prostorijama tvrtke CROZ. Troškove skeniranja, tiska i postava snosi CROZ.

 

NAČIN PRIJAVE:
Prijave se šalju na e-mail tajnistvo@hdlu.hr s naznakom CROZ_15.

Rok prijave je 3.6.2024.

Prijava treba sadržavati:

 • podatke o umjetniku: ime i prezime, adresu, broj mobitela, e-mail i web stranicu
 • uz svaku skicu obavezno je priložiti i kratko tekstualno obrazloženje rada (cca. 5 rečenica),
 • predložene skice uz navedeni naziv i tehniku (broj skica nije ograničen).
 • sve tražene dokumente spojene u jedan PDF dokument max. veličine 5 MB

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva i kako ga aktivirati iz mirovanja u redovito, možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr ).

Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

 

ODABIR UMJETNIKA:
Selektori radova su predstavnici CROZ-a i Petra Šabić, čiji je rad odabran na prošlom natječaju.
Odabrani umjetnik zaprimit će konačnu odluku o odabiru najkasnije do 10. 6. 2024.  Postavljanje plakata planirano je 15. 6. 2024. (podložno izmjeni).

 

UVJETI SUDJELOVANJA:

 • autor jamči da je predani rad njegovo autorsko djelo;
 • autor s CROZ-om potpisuje ugovor o umjetničkom autorskom djelu u kojem se uređuje odnos CROZ – autor
 • autor je suglasan da CROZ postaje vlasnikom rada i plakata te nositeljem autorskih prava vezanih uz rad (pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti – vremenski neograničeno)
 • autor neće imati daljnja financijska potraživanja prema CROZ-u, osim ugovorenog honorara
 • CROZ pridržava sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe u svim medijima i promotivnim materijalima
 • sva komunikacija vezana uz natječaj vrši se isključivo između autora, CROZ-a i  HDLU-a.

 

KONAČNA ODREDBA:
Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog Natječaja.

PITANJA:
Kontakt osoba za sva pitanja je Miran Jurić (tajnistvo@hdlu.hr). Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

O TVRTKI CROZ:
Tvrtka CROZ ovim natječajem podupire umjetnički izričaj kojim se postiže promišljanje i poticanje zajednice na odgovornije djelovanje prema društvu i Planeti. Istovremeno, CROZ-ovci žele biti aktivni u lokalnoj zajednici pa će odabrano umjetničko djelo bit izloženo na pročelju zgrade u zagrebačkoj Savici tijekom 6 mjeseci.

CROZ je hrvatsko-njemačka biz-tech konzultantska tvrtka koja kombinira strategiju i dizajn, softverski inženjering i upravljanje transformacijom kako bi čak i najsloženija poduzeća dovela do mjesta gdje se stvara nova – i poboljšana – vrijednost. S timom od 400+ stručnjaka u EU i 1500+ uspješno dovršenih projekata diljem svijeta, više su nego sposobni brzo isporučiti na međunarodnoj razini.

Organizator:

 

 

 

 

Partner:

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU