CREART REZIDENCIJA: LUMO FESTIVAL SVJETLA | OULU, FINSKA LISTOPAD-STUDENI 2024.

CreArt Rezidencija: Lumo Light Festival | Oulu, Finska / October-November 2024

The General Cultural Services (Grad Oulu) otvara poziv za rezidenciju umjetnicima iz CreArt mreže kao dio programa produkcije Lumo Light Festivala te Kulture urbanog susjedstva Centra Valve.

Kao arktički europski grad, Oulu ima poseban odnos prema svjetlu i tami. Lumo Festival Svjetla slavi svjetlost i vizualne umjetnosti tijekom najmračnijeg dijela godine u Sjevernoj Finskoj kao događaj otvoren za cijeli grad. Smješten i organiziran od strane Grada Oulua, Lumo je najveći festival u Oulu području i omiljen kod publike s preko 100.000 posjetitelja godišnje tijekom festivalskog vikenda.

Posebna tema na Lumo Festivalu Svjetla 2024. je interakcija. Potićemo umjetnike da promisle kako promovirati i poticati otvoren i kulturan dijalog među različitim stajalištima i da to prikažu u svojim prijedlozima instalacija. Lumo Festival Svjetla integralni je dio nadolazeće Europske prijestolnice kulture Oulu 2026 i djelovanja Grada u UNESCO mreži kreativnih gradova za medijsku umjetnost.

Budući da su instalacije Lumo Festivala Svjetla tradicionalno koncentrirane u centru grada Oulua, CreArt rezidencija želi prenijeti vizualnu umjetnost na nova, iznenađujuća mjesta na rubovima Oulua i stvoriti umjetnička djela u našim suburbanim i ruralnim zajednicama u sklopu CreArt AiR Programa 2024.

Kultura urbanog susjedstva Centra Valve stvaraju i razvijaju kulturu i mogućnosti za kulturne aktivnosti u različitim četvrtima Oulua. Cilj kvartovskih aktivnosti je podržati i promovirati lokalne kulturne aktivnosti. Stvara mogućnosti za umjetnost i kulturu te dovodi kulturne usluge i događaje na dohvat ruke svima. S radovima svjetlosne i medijske umjetnosti, koji bi bili realizirani u Ouluovim kvartovima tijekom Lumo festivala, Centar Valve ima za cilj promovirati ove vrijednosti u različitim četvrtima sjevernog dijela grada.

Otvoreni poziv za portfelje namijenjen je vizualnim umjetnicima CreArt mreže koji rade u poljima svjetlosne i medijske umjetnosti. Radovi mogu biti svjetlosna i medijska umjetnost, zajednička i ekološka umjetnost, instalacije ili iznenađujuće vizualne umjetničke intervencije u gradu gdje je studeni najmračniji mjesec u godini.

Lumo Light Festival

Urban Neighbourhood Culture of Cultural Centre Valve

Oulu2026

Oulu – City of Media Arts

Raspored i prihvatljivi umjetnici

Rok za prijave portfolija: 11. kolovoz 2024.

Odabir umjetnika i djela bit će izvršen do 18. kolovoza 2024. Odabrani umjetnici bit će obaviješteni o izboru zasebno radi iniciranja dogovora o putovanju i smještaju. Izbori umjetnika i djela bit će objavljeni kao dio komunikacije CreArt projekta, Kulturnog Centra Valve i Lumo Festivala Svjetla. Za rezidenciju će biti odabrano 1-2 umjetnika iz CreArt mreže.

Umjetnici koji se prijavljuje za rezidenciju moraju biti rođeni ili živjeti u jednom od gradova u CreArt 3.0 mreži: Kaunas (Litva), Liepaja (Latvija), Skoplje (Sjeverna Makedonija), Aveiro (Portugal), Valladolid (Španjolska), Lublin (Poljska), Venecija (Italija), Clermont-Ferrand i Rouen (Francuska), Ceske Budejovice (Češka) i Regensburg (Njemačka).

Osim toga, članovi HDLU (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) su također prihvatljivi prijavitelji.

Ukrajinski umjetnici prijavljuju se u suradnji s Lviv Umjetničkim Vijećem Dijalog.

Razdoblje rezidencije je od 21. listopada do 30. studenog 2024. (šest tjedana), a realizirana djela bit će izložena na Lumo Festivalu Svjetla od 22. do 24. studenog 2024. Lokacije umjetničkih djela biraju se prema planovima rada, koordiniranim od strane Kulturnog centra Valve, i bit će u odabranim četvrtima/susjedstvima u Ouluu.

Opis plana rada

Plan rada za rezidenciju mora uključivati kratak opis djela koje će se realizirati, korištene materijale i tehničke zahtjeve, radni proces i umjetničku temu djela (maksimalna duljina dvije A4 stranice). Djelo postavljeno na otvorenom može biti, na primjer, instalacija svjetlosne i medijske umjetnosti, ekološka i/ili umjetnost nastala u kolaboraciji. Umjetnik koji se prijavljuje za rezidenciju mora priložiti životopis i portfelj (uključujući primjere radova u odgovarajućem formatu) te kopiju putovnice.

Naknade za rezidenciju i ostali troškovi

Plan rada za rezidenciju mora detaljno navesti procjenu materijala i tehničkih zahtjeva vezanih uz realizaciju djela. Potrebna tehnička oprema nabavlja se po komadu, drugi potrebni materijali alociraju se do maksimalno 1.500 eura.

Razdoblje rezidencije u Ouluu uključuje umjetničku naknadu za rezidenciju od 2.500 eura/bruto, putne troškove od umjetnikovog rodnog grada do Oulua i natrag, te troškove smještaja u Ouluu (6 tjedana). Materijalni i tehnički troškovi, kao i najam radnog prostora uključeni su u otvoreni poziv. Radni prostori potrebni prema planu rada organiziraju se zasebno prema mjestima rada.

Za realizaciju odabranog djela sklopit će se ugovor o suradnji s Gradom Oulu.

Kriteriji odabira

Umjetnička djela odabire stručno vijeće koje koordinira CreArt projektni koordinator, Kulturni centar Valve i Lumo Festival Svjetla. Plan rada mora podržavati ciljeve festivala i Kulturnog centra Valve.

 

ROKOVI

Prijave se zaprimaju do 11. kolovoza 2024.

Registrirajte se na intranetu CreArt projekta i učitajte svoj portfelj do 11. kolovoza 2024. Plan rada za rezidenciju može se poslati i e-mailom (zip datoteka ili link na prijavne materijale): Projektna koordinatorica Hanna Jakku, hanna.jakku@ouka.fi, tel. +358 50 3468 537.

U okviru projekta:

Partneri:

Uz potporu:

     

Sufinancira Europska unija – CREA-CULT-2023-COOP. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih. [Broj projekta: 101128499]

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost HDLU i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU