IZLOŽBA Nives Sertić “Pejzaži: Trilogija pogleda, 1. dio” u Galeriji MKC na Domu mladih Split

Nives Sertić

Pejzaži: Trilogija pogleda, 1. dio

Galerija MKC u Domu mladih Split

12. – 26.7. 2024.

U Galeriji MKC na Domu mladih Split, petak 12. srpnja u 20 sati otvara se izložba Nives Sertić naslovljena Pejzaži: Trilogija pogleda, 1. dio, a ovu ambijentalnu multimedijalnu instalaciju posjetitelji mogu razgledati do 26. srpnja. Izložba koja nosi naslov Pejzaži: Trilogija pogleda, 1.dio rezultat je višemjesečnog rezidencijalnog boravka u Splitu i okolici. Rad je realiziran uz potporu udruge MAVENA kao dio godišnjeg izložbenog programa NMG@PRAKTIKA.

Ova izložba označava početak razvoja novog ciklusa radova Trilogija pogleda kojim autorica propituje našu percepciju vremena i prostora, a koju interpretira kroz odnos čovjeka i prirode, prikazan kroz motive koje pronalazi u Splitu i njegovom zaleđu. Koreografiranjem arhitekture galerije video projekcijama velikih dimenzija, čija je namjera usporiti kretanje i potaknuti promatranje, stvorena je imerzivna ambijentalna multimedijalna instalacija. Kao i u svojim prethodnim radovima, autorica nastoji, kako sama kaže, emancipirati naš pogled te stvoriti prostor empatije i kontemplacije. Izložbu kurira Jelena Šimundić Bendić, dok je tehnički postav realizirao Marin Renić.

U predgovoru Jelena Šimundić Bendić ističe:

“Pejzaži Nives Sertić lišeni su specifičnih prostornih odrednica ili narativa, a njen pogled blizak dokumentarnom teži prikazati okoliš kakav on zaista jest. U zahtjevnom činu balansiranja dosljedno pronalazi poetsku dimenziju, ali ne kako bi stvorila dopadljive i sentimentalne video razglednice ili pak pronašla ideal netaknute prirode. Takvi motivi radije su simboli ili univerzalni znakovi za teme poput ciklusa, pokreta ili povezanosti čovjeka s prirodom. Pejzaž koji je za autoricu mjesto kontemplacije vizualno je interpretiran kao takav i prenesen u prostor galerije. Kako bi se potaknula osjetna veza promatrača s okolišem i stvorio kapacitet za empatiju, a u čemu posreduje ovaj rad, nužno je emancipirati pogled, odnosno osloboditi našu percepciju okoliša uvjetovanu kombinacijom senzornih inputa, kognitivnih procesa, kulturnih i društvenih utjecaja.”

Izložba se može posjetiti do 26. srpnja. Radno vrijeme Galerije MKC je od ponedjeljka do petka u vremenu od 18 do 21h. (Preporučamo dolazak u kasnijim satima zbog optimalne količine svjetlosti u prostoru)

Nives Sertić (Dubrovnik, 1984.) multimedijalna je umjetnica, grafička dizajnerica i scenografkinja. Njen rad obilježen je dugogodišnjim interdisciplinarnim projektima, poetskim instalacijama i performansima. Istražuje granice i preklapanja raznih medija, sa naglašenim fokusom na fotografiju i film. Diplomirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije ALU Zagreb. Do 2013. godine radi na interdisciplinarne umjetničkim projektima poput Antibiotika i galerije Jogurt (2009.-2012.) te istraživačkog projekta MM centra (2009.-2013.). Kao koautorica, video umjetnica i performerica, surađivala je s raznim autorima i organizacijama iz plesne i kazališne scene. Istaknuti autorski radovi uključuju Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok… (2016.); 60 godina 15 dana (2016.); 3 do 10, stabla (2017.); Pogled koji nestaje (2018.); Kuća je Šuma je Kuća (2019.); U đardinu, ispod i između; (2019.-2023.); Objekt za pokret, svjetlo i zvuk (2022.) i ciklus Pejzaži (2021.-2024.). Recentnim radovima propituje percepciju i odnos pojedinca prema okolišu, a promatranje kao čin kontemplacije koristi kao metodu u svom umjetničkom radu. Predavala je na Studiju dizajna Sveučilišta u Zagrebu i na POU Zagreb. Članica je HDLU, HDLUDU i Kino kluba Split. Izlagala je na nizu samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU