PREDSTAVLJAMO: umjetničko djelo Željka Kipkea na plakatu na pročelju zgrade tvrtke CROZ

PREDSTAVLJAMO: umjetničko djelo Željka Kipkea na plakatu na pročelju zgrade tvrtke CROZ

Umjetničko djelo „Nevidljivi gradovi Marca Pola“ umjetnika Željka Kipkea postavljeno je 27.6. 2024. na plakatu dimenzija 12 x 4,80 m na pročelju zgrade tvrtke CROZ u Zagrebu, kod križanja Slavonske avenije i Avenije Marina Držića gdje će biti izloženo šest mjeseci.

HDLU i CROZ nastavljaju suradnju koja je započela još 2018. godine na inicijativu člana HDLU-a Zlatka Kopljara. Od onda je petnaest umjetničkih djela krasilo pročelje zgrade tvrtke. Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okruženje, odlučila se na suradnju s HDLU u želji da javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeni umjetničkim djelima.

Željko Kipke i Vjekoslav Jadrešić, predsjednik uprave Croza

Umjetnički rad Željka Kipkea odgovor je na temu Sustav ideja. Prema riječima autora, djelo se odnosi na „jednu od mogućih shema nevidljivih gradova Marca Pola prema knjizi Itala Calvina. Gradovi su fiktivni, nose ženska imena iz mitološke i književne tradicije. Postavljena mreža izražava napetost između geometrijske racionalnosti i zamršenosti ljudskih života. Mapa gradova Marca Pola je beskonačna i neuhvatljiva, riječ je o metafori života i svijeta koja se širi prema snu i heterokozmosu znakova.“

Željko Kipke (Čakovec,1953.) jedan je od najintrigantnijih hrvatskih postmodernih umjetnika. Slikar je, filmski autor, teoretičar te pisac. U tim područjima ostvario je enigmatske, znakovite i provokativne uratke. Naziva se slikarom novog eona tvrdeći da je istovremeno dekorater i slovoslagar, arhitekt i antiarhitekt. Kipkeovo slikarstvo ne izrasta iz čistih likovnih pobuda. To je slikarstvo simboličkih značenja onkraj predočenog (J. Denegri). Diplomirao je na ALU-u u Zagrebu 1976. (Lj. Ivančić). Bio je suradnik majstorske radionice Lj. Ivančića i N. Reisera (1976. – 1981.). Slikarski opus rastire se od primarnog i analitičkog slikarstva do ekspresivne slike te postmodernog nadrealizma sa referencama na film, avangardu, hermetične simbole, znakove, rebuse i djela drugih autora. Objavljuje teorijske tekstove i kritike o likovnoj umjetnosti i filmu te o vlastitome radu (Vodič kroz subterraneus, 1992.). Piše i prozu (Čuvajte se imitacija, 1993.). Stvara eksperimentalne filmove (Nevidljive galerije, 2009.; Bulevar 9 života, 2012.). Slika Unus mundus II (1985.), „naš svijet – kozmos“ pripada integralnom slikarstvu novoga eona koje autor izvodi od sredine 80-ih (Theatrum mundi, 1986.) do kraja 90-ih. Riječ je o parafrazi Maljevičeva Križa (1915.) i o zagonetnom, hermetičnom, možebitno ezoteričnom simbolizmu i koji kao da snagom slike priziva mističnu obnovu kozmosa proizašlu iz referenci na C. G. Jungovu Psihologiju i alkemiju, kao i njegove teze o sinkronicitetu. Izlagao je na izložbi Artist is Space u New Yorku 1989., a sudjeluje i na izložbi H. Szeemanna Blood & Honey / Future’s in the Balkans u Klosterneuburgu (Beč), 2003. Djela mu se nalaze u mnogim zbirkama (MUMOK, Beč; FRAC kolekcija, Toulouse; Zbirka P. Stuyvesant, Amsterdam). Piše eseje i kritike o eksperimentalnom filmu te likovnoj praksi u dnevnoj štampi i časopisima. Punopravni je član Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) od 1997. Sudionik je Szeemannove autorske izložbe Blood & Honey / Future’s in the Balkans u Klosterneuburgu (Vienna) 2003. Predstavlja Hrvatsku na Kairskom bijenalu 1995. i Venecijanskom bijenalu 1993., gdje je i izbornik hrvatskog paviljona 2007. Objavio je šest knjiga: Iluminatori novoga ciklusa, Zagreb, 1989; Vodič kroz subterraneus, Zagreb, 1992; Čuvajte se imitacija, Zagreb, 1993; Od Obilja do Mjeseca, Zagreb, 1998; Bilo kakva sličnost sa stvarnim ljudima i zbivanjima namjerna je, Zagreb 2004; Od veljače do veljače, Zagreb 2005.

Organizator:

Partner:

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU