CreArt projekt

Logo CREART - Copy

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika je od kraja 2013. godine partner u međunarodnom i interdisciplinarnom projektu CreArt, te je kao udruga, u ulozi institucije koja u Mreži kreativnih gradova i institucija predstavlja grad Zagreb. CreArt projekt financiran je iz europskog fonda Kreativna Europa, a cilj projekta je povezivanje europskih gradova i osnaživanje suradnje među političkim, obrazovnim i kulturnim institucijama.

Osim brojnih edukativnih i kreativnih aktivnosti i ( http://www.creart-eu.org/activities-by-category/29 ) u tijeku projekta, svake se godine organizira velika izložba umjetnika iz gradova partnera. Ove godine izložba WHITE NOISE, BLACK WORDS će se održati u tri grada: Vilnius (Litva) u kolovozu, Zagreb (Hrvatska) u rujnu, te Miercurea-Ciuc (Rumunjska) u studenom. Kustoski tim ovogodišnje izložbe predvodi portugalc Miguel Amado. Hrvatski predstavnici na izložbi su Fokus Grupa (Elvis Krstulović i Iva Kovač) i Ana Hušman

Svi članovi HDLU-a imaju se pravo prijavljivati na natječaje CreArt projekta. Do sada su hrvatski umjetnici sudjelovali na rezidencijama u Kaunasu (Melita Matović Fliger), Delftu (Dina Rončević) , Kristiansandu (Maja Marković), na likovoj radionici u Genovi s renomiranim umjetnikom Luca Veteneom (Maja Rožman).

 

 


 

 

 

NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE NA

EUROPSKOJ IZLOŽBI

„THE CITY AND ME“

u sklopu EU projekta CreArt

 

 

PicMonkey Collage

EU projekt CREART – Mreža gradova za umjetničko stvaranje

(Program Kultura 2007.-2013.)

CreArt je mreža javnih i privatnih institucija osnovanih u europskim gradovima, s iskustvom u kulturnom menadžmentu i posvećena razvoju vizualnih umjetnosti. Projekt je odabran u okviru programa Kultura Europske Unije od 2012. – 2017. godine, a tijekom posljednjih mjeseci razvio se u mrežu od 13 partnerskih gradova i institucija, predstavnik je kulturne raznolikosti i bogatstva Europe. HDLU kao predstavnik grada Zagreba postao je partner krajem 2013. Okosnica projekta je promoviranje i poticanje kreativnosti odnosno stvaralaštva, poticanje kreativnih industrija kroz aktivnosti održavanja redovitih konferencija, organizacija rezidencijalnih programa, izložbi, edukativnih seminara i  radionica, te praćenje napretka u pojedinim gradovima. CreArt se bavi istraživanjem kulture u srednjim i srednje većim europskim gradovima te utječe na promjene u gradovima partnerima, prati uspješnosti provedbe planova, objavljuje i publicira rezultate, te prenosi uspješne obrazace na manje uspješnije gradove. Više o projektu možete saznati  ovdje

Jedna od vodećih aktivnosti projekta je putujuća CreArt izložba umjetnika, predstavnika svih 13 gradova partnera. Kustos, treće po redu, CreArt europske izložbe 2015. godine bit će  Lucas Cuturi, a njegov kustoski koncept referira se na temu „The city and me“.

Izložba 2015. održat će se u Pardubicama (CZ) – srpanj/kolovoz, Linzu (AT) – rujan/listopad, Genovi (IT) – studeni/prosinac.

Svake godine velika skupna izložba održi se u tri grada, što znači da će u petogodišnjem projektu svaki partner ugostiti izložbu u svom gradu. HDLU je u 2014. na europskoj izložbi predstavio Anu Hušman te Fokus grupu (Iva Kovač i Elvis Krstulović), a u rujnu 2014. ugostio je Creart izložbu White Noise, Black Words. Tijekom trajanja projekta, na ukupno 13 izložbi bit će predstavljeno više od 150 umjetnika, a katalozi i promotivni materijali distribuiraju se u sve partnerske gradove.

 

UPUTE ZA SUDJELOVANJE I PRIJAVU

 

Pravo sudjelovanja

Za sudjelovanje na izložbi mogu se prijaviti svi aktivni članovi HDLU-a.

Osigurani troškovi

Odabrani umjetnici imaju pravo sudjelovati na jednom otvorenju izložbe s plaćenim troškovima putovanja, smještaja i hrane. Eventualne dodatne troškove povezane s boravkom u inozemstvu snosi umjetnik. Brigu oko preuzimanja, prijevoza, osiguranja i pakiranja odabranih radova te produkcije kataloga u potpunosti preuzima organizator izložbe.

Prijava i rokovi

Prijava treba sadržavati:

 • ispunjeni i potpisani prijavni obrazac koji sadrži sljedeće:
  • životopis s umjetničkim referencama i popisom izlaganja
  • kratki opis rada na engleskom jeziku
  • link na web stranicu ili blog umjetnika (ako je primjenjivo)
  • izjavu o prihvaćanju uvjeta natječaja
 • pet fotografija referentnih radova (rezolucija 2400 x 1600 piksela u JPG ili TIF formatu)

Prijavni obrazac (potpisan i skeniran) zajedno s fotografijama dostavljaju se najkasnije do 10.12.2014. isključivo digitalnim putem na sljedeću e-mail adresu: hdlu.events@gmail.com s naznakom: CREART IZLOŽBA 2015. Nepotpune prijave ili prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

Postupak odabira:

 • HDLU, kao svaki grad partner, temeljem zaprimljenih prijava čini predselekciju 10 umjetnika;
 • europska kustoska komisija od 10 predloženih odabire 5 umjetnika;
 • kustos Lucas Cuturi od predloženih 5 umjetnika iz svakog grada odabire 1 do 3 umjetnika;
 • konačni odabir umjetnika očekuje se do kraja veljače 2015.;
 • kustos bira radove odabranih umjetnika za izložbu, najkasnije do kraja ožujka 2015.

 

Kontakt osoba za pitanja vezana uz prijavu: Milena Tabula,

e-mail: tabulamilena@gmail.com, mob:  0992642564

 


 

Poziv na natječaj: REZIDENCIJALNI PROGRAM U KAUNASU u sklopu EU projekta CreArt

U sklopu CreArt projekta HDLU poziva aktivne članove  da se prijave na rezidencijalni program u Kaunasu, Litva. Grad Kaunas u 2015. godini organizira dva rezidencijalna programa, duži u trajanju dva mjeseca (svibanj, lipanj 2015.) za 4 umjetnika, te kraći program u trajanju dva tjedna (29. lipnja – 11. srpnja 2015.) za 2 umjetnika.

Za duži rezidencijalni boravak smiju se natjecati fotografi, slikari i umjetnici novih medija, a preferiraju se umjetnici s bogatim i raznolikim opusom.

Zbog bogate slikarske tradicije Kaunasa, te brojnih slikarskih festivala koji se održavaju u tom gradu, kraći rezidencijalni boravak rezerviran je za slikare koji se bave klasičnim slikarstvom kroz tehnike akvarela, pastelnih boja, tempera, uljanih boja.

Prijave se primaju do 21. siječnja 2015.

Više o natječaju, uvjetima rezidencije kao i prijavne obrasce možete pronaći na linkovima:

Duži boravak

Kraći boravak

O CreArt projektu:

CreArt je mreža javnih i privatnih institucija osnovanih u europskim gradovima, s iskustvom u kulturnom menadžmentu i posvećena razvoju vizualnih umjetnosti. Projekt je odabran u okviru programa Kultura Europske Unije od 2012. – 2017. godine, a tijekom posljednjih mjeseci razvio se u mrežu od 13 partnerskih gradova i institucija, predstavnik je kulturne raznolikosti i bogatstva Europe. HDLU kao predstavnik grada Zagreba postao je partner krajem 2013. Okosnica projekta je promoviranje i poticanje kreativnosti odnosno stvaralaštva, poticanje kreativnih industrija kroz aktivnosti održavanja redovitih konferencija, organizacija rezidencijalnih programa, izložbi, edukativnih seminara i radionica, te praćenje napretka u pojedinim gradovima. CreArt se bavi istraživanjem kulture u srednjim i srednje većim europskim gradovima te utječe na promjene u gradovima partnerima, prati uspješnosti provedbe planova, objavljuje i publicira rezultate, te prenosi uspješne obrazace na manje uspješnije gradove. Više o projektu možete saznati ovdje

 


 

 

 

Rezultati natječaja EU projekta CreArt za rezidencijalni program u  Atelierhaus Salzamt

Linz, Austrija

P_Gilyte_COURT_ARTIST_SQUASH_Salzamt_Linz_2014_P0258

Na natječaju za rezidencijalni program u Linzu sudjelovali su umjetnici iz 13 gradova partnera EU projekta CreArt.

Stručna komisija za odabir umjetnika odlučila je da sljedeći umjetnici borave na rezidencijalnom programu u Atelierhaus Salzamtu:

Svibanj/Lipanj 2015

Pavle Pavlović, Zagreb (HR)

Offcity Collective, Pardubice (CZ)
Inez de Brauw, Delft (ND)
Martin Zverina, Pardubice (CZ)


Srpanj/Kolovoz 2015

Belén Rodríguez González, Valladolid (ES)
Tanja Deman, Zagreb (HR)

Stoica Nicoleta, Arad (RO)

Agne Juodvalkyte, Vilnius (LT)

 

Čestitamo odabranim umjetnicima i zahvaljujemo se svima na sudjelovanju.

 


 

 

 

Otvorenje izložbe

“WHITE NOISE, BLACK WORDS”

CreArt EUROPEAN EXHIBITION

29. kolovoza 2014. godine u 19 sati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika,

Trg žrtava fašizma 16, 10 000 Zagreb

Galerija Prsten

Izložba se može posjetiti do 20. rujna 2014. godine

Radno vrijeme: srijeda – petak 11-19 sati, vikend: 10-18 sati

Ponedjeljak, utorak, blagdani i državni praznici: zatvoreno

CAizložba2014

 

 

“WHITE NOISE, BLACK WORDS”

CreArt EUROPEAN EXHIBITION

 

Nakon uspješnog otvorenja u litavskom gradu Vilniusu, izložba White Noise, Black Words seli u zagrebački Dom hrvatskih likovnih umjetnika. Svečano otvorenje održati će se u petak 29. kolovoza 2014. godine u 19 sati. Izložba se može posjetiti do 20. rujna 2014. godine.

White Noise, Black Words je druga europska izložba CreArt-a (Network of Cities for Artistic Creation), kulturnog projekta odabranog u okviru EU programa Kultura 2007. – 2013. s ciljem promicanja umjetničkog stvaralaštva u kojemu uz Hrvatsko društvo likovnih umjetnika sudjeluje 12 europskih institucija i gradova.

Kustosi izložbe, Miguel Amado i Joao Laia + Rosa Lleó, izložbom White Noise, Black Words istražuju krhku ravnotežu između apstrakcije i figuracije, nematerijalnosti i materijalnosti, realnosti i simbola, postojanja i mašte. “Bijeli šum” je poznat kao kombinacija svih zvukova u ljudskom rasponu, a “crne riječi” sugeriraju manje vidljive elemente društvenog tkiva.

Predstavljeni su radovi u različitim medijima: slikarstvo, kiparstvo, crtež, fotografija, instalacija, video i zvuk.

Kustosi su izabrali radove 19 umjetnika iz 12 zemalja, uključujući hrvatske predstavnike Anu Hušman i Fokus Grupu (Iva Kovač i Elvis Krstulović).

Izlažu: Dana Stana (Arad, RO), Patricija Gilyte (Kaunas, LT), Remigijus Venckus (Kaunas LT), Sérgio Marques (Aveiro, PT), Nuvola Ravera (Génova, IT), József Fülöp (Harghita, RO), Nina Hove (Kristiansand, NO), Emanuela Rizzo (Lecce, IT), Sandro Marasco (Lecce, IT), Felix-Benedikt Sturm (Linz, AT), Kurt Lackner & Julio Falagán (Linz, AT & Valladolid, ES),Vildan Turalic (Linz, AT), Kateřina Vorlová (Pardubice, CZ), Martin Dašek (Pardubice, CZ), Amaya Bombín (Valladolid, ES), David del Bosque (Valladolid, ES), Saulius Dastikas (Vilnius, LT),

Ana Hušman (Zagreb, HR) i Fokus Grupa (Zagreb, HR).

CreArt europska izložba jedna je od glavnih aktivnosti koje promiču umjetničku mobilnost i cirkulaciju radova organiziranih u okviru CreArt projekta. Izložba će nakon Zagreba biti postavljena u Rumunjskoj (Harghita), a u rujnu slijedi novi godišnji poziv svim partnerskim gradovima za odabir lokalnih umjetnika koji će sudjelovati u trećoj izložbi CreArt-a koja će se održati u 2015. godini.

                                                               EU CULTURA

 


Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU