Dodijeljene su nagrade 5. BIJENALA SLIKARSTVA

5. BIJENALE SLIKARSTVA

HPB Grand Prix nagrada
HBP nagrada za mladu umjetnicu
Nagrada Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnici umjetniku

4. prosinca 2019. u Domu hrvatskih likovnih umjetnika uručene su nagrade 5. BIJENALA SLIKARSTVA.

Andrej Tomić, Tara Beata Ratz, Lea Popinjač, Zoltan Novak

Tomislav Buntak, Ivana Andabaka

Odbor za dodjelu nagrada 5. bijenala slikarstva u sastavu: Tomislav Buntak, Danko Friščić (ALU), Tonko Maroević (IPU), Snježana Pintarić (MSU) i Zlatan Vrkljan (ALU) dodijelio je HPB Grand Prix nagradu (20.000,00kn) Zoltanu Novaku.

 

Ivan Jozić, Ivana Andabaka, Zoltan Novak, Marko Badurina, Tomislav Buntak

 

Obrazloženje:

Zoltan Novak je svojom izložbom u MSU slikarski obilježio 2019. godinu. Odlične slike nevjerojatne energije i osoban odnos slikara nad kaotičnom stvarnošću koja nas okružuje pokazale su da je Zoltanovo slikarstvo  mjera bez mjere o ushitu kroz koji zreli talentirani slikar komunicira sa svijetom u koji je uronio.

Dobitnica HPB nagrade za mladu umjetnicu (10.000,00kn) je Tara Beata Ratz.

 

Ivan Jozić, Ivana Andabaka, Tara Beata Ratz, Marko Badurina, Tomislav Buntak

Obrazloženje:

Tara Beata Racz predstavnica je najmlađe slikarske generacije, koja se predstavila kolorističkom serijom slika florealnih oblika koji kao da govore o održivosti prirode, intuitivnoj duhovnosti, Zemlji i nama kao neodvojivoj cjelini. Predstavlja novu generaciju koja dolazi, želi stvarati svoj identitet, otvarati nove teme, slikati drukčije slike i pričati o novim temama koje svako novo vrijeme i generacija oblikuje na svoj način.

 

Nikola Albaneže, Martina Miholić, Marko Badurina, Ivan Jozić, Zoltan Novak, Tara Beata Ratz, Lea Popinjač, Andrej Tomić, Ivana Andabaka, Tomislav Buntak

Nagrada Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnici umjetniku dodjeljuje se izvan službene konkurencije 5. bijenala slikarstva, na poticaj i zahvaljujući donaciji anonimnog filantropa, temeljem odluke odbora u sastavu Nikola Albaneže, Tomislav Buntak te anonimni filantrop.

Dobitnici dvije jednakovrijedne nagrade su Andrej Tomić i Lea Popinjač iznosom od po 10.000,00kn i samostalnom izložbom u Galeriji Karas.

Ivana Andabaka, Nikola Albaneže, Lea Popinjač, Tomislav Buntak

Andrej Tomić

O nagradi:

Ako ti je dom svemir i umjetnost, jasno da si beskućnik među ljudima… i tražitelj kulturnog azila za svoje svjetove…

Kulturne manifestacije – kao što je npr. Bijenale slikarstva na kojemu su na vrlo delikatno lirske i snažno ekspresivne načine nastanjeni pluraliteti formi i njihovi sadržaji – svjedoče o snazi i ljepoti najfascinantnije riječi ljudskog roda, koja na svim različitim jezicima ovoga svijeta znači ono najplemenitije u nama.
To najplemenitije svoju akustičnu ekspresiju ima u izgovorenoj ljudskoj riječi Ljubav. Na Bijenalu slikarstva ta riječ je izgovorena u slikama koje su stvorene za naše oči koje ih promatraju. Sve te slike sa svojim očima gledaju nas, također u oči, i u tom susretu bez riječi uspostavlja se dijalog vizualne umjetnosti; dijalog samo njoj poznat i svojstven. U vama slikarima itekako je vidljivo koliko volite slikarstvo i da je to vaš intelektualni i emotivni identitet hrabrosti, individualnosti i slobode…
Ispričavamo se svim prisutnim umjetnicima čiji talent je oblikovao ovo izdanje Bijenala slikarstva, a koji nisu dobili nagrade. Oni i mimo toga ukazuju na altruizam njihovih unutarnjih svjetova u velikom eksterijernom ambijentu intelektualne i financijske škrtosti ovoga svijeta. Najnoviji podaci Ujedinjenih naroda činjenično govore da u svijetu jedna milijarda djece živi u siromaštvu.
Iz dubine srca i jedne vrlo singularne vrste raskošne intelektualne skromnosti zahvaljujemo se Laureatima ove nagrade koji su toj nagradi omogućili da i preko njihovog primjera rastu spoznaje o potrebi filantropije na hrvatskoj kulturnoj sceni, kao što je to ustaljeni običaj u ostatku Europe, kako preko ekonomskih korporacija u vidu sponzorstva i donacija, tako i preko vrlo delikatno osviještenih pojedinaca, koji imaju intelektualni i financijski kapacitet za to.  Poželjno je da se tako što regulira adekvatnim zakonom te da se time pruži poticaj širenju svijesti i prakse filantropije. To je jedan od najbitnijih izazova Ministarstva kulture Republike Hrvatske jer je u pitanju gola opstojnost likovne kulture i tako reći ogoljelo i golo do kosti dostojanstvo likovnog umjetnika u hladnoći i indiferentnosti funkcionalne stvarnosti ovog svijeta. Radi se o devastaciji raznolikoga kulturnog eko-sistema, jednako kao i eko-sistema našeg planeta bez kojeg ne možemo živjeti.

Završit ću kratkim tekstom:

Sreća je ptica lutalica, ne voli kaveze, a ljude vole zatvarati u kaveze“. Sve što je dobro nije lako napraviti, a sve loše se s lakoćom radi. Tu Zemlju, na kojoj se rađamo i po kojoj hodamo i to Nebo što gledamo, spojit ćemo u jedinstvene kapi ljudskoga truda što će nas krijepiti te osvjetljavati staze kojima još nismo hodali, a iza nas ostavljati puteve kojima su drugi krenuli; djelima pričati o umjetnosti i umijeću kulture ljudskoga roda, kojemu pripadamo po rođenju, prebivalištu, patetičnosti poezije, te učiniti vidljivima kako fatalnosti tako i njene nevidljive bezgraničnosti…

U ime odbora za dodjelu nagrade.

Anonimni Filantrop

Izložbu je moguće razgledati do nedjelje 8. prosinca, 2019.

Katalog 5. bijenala slikarstva možete prolistati OVDJE.

Organizator:

 

Generalni sponzor:

 

Sponzori:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU