• EDUKATIVNI PROGRAM: Osposobljavanje vizualnih umjetnika za rad u kulturnim i kreativnim industrijama

Izložba fotografija – IVAN MEDAR

IVAN MEDAR
Život s kamerom
Izložba fotografija
Dom hrvatske fotografije – Klub HDLU
2. – 26.8.2018.

 

U četvrtak, 2. kolovoza 2018. u 20.00h, u Klubu HDLU – Hrvatskom domu fotografije, Meštrovićevog paviljona, otvorit će se izložba IVANA MEDARA, kojom će se aktualizirati ovaj zaboravljeni fotografski umjetnik i predstaviti stručnoj i široj javnosti. Kustos izložbe je Fedor Vučemilović.

Ivan Medar je fotografski umjetnik koji je umjetnički najplodonosnije djelovao sredinom prošlog stoljeća.

Centralne teme njegovog fotografskog istraživanja su početak izgradnje i industrijalizacije u Jugoslaviji poslije oslobođenja, hidroelektrane i termoelektrane, škole, hoteli i plaže, auto-ceste, stambena izgradnja, suvremen način uzgoja plemenitih goveda, svinjogojstvo, peradarstvo, poljoprivreda i šumarstvo; prvi radnički savjeti i radničko samoupravljanje, te proslave značajnih godišnjica.

Godine 1950. je počeo je raditi za Fotografsku agenciju po uzoru na slične Američke agencije početkom 19. stoljeća i postao istaknutim predstavnikom i kroničarem socijalno-dokumentarističke fotografije.

Medara karakterizira osobna percepcija koja ga odvaja od tradicionalizma toga doba  te njegov fotografski objektivizam i neemotivan dokumentarizam prema  kreativnijem stilu fotografije. U pejzažima je tražio apstraktne konstruktivističke forme. Svojim fotografijama radnika pokazivao je da bogatstvo stvara čovjek a ne politika i stroj. Agencija za foto-dokumentaciju izdala je i niz njegovih foto-monografija. U to vrijeme nastaju mnogi foto klubovi koji organiziraju izložbe i proklamiraju svoje ideje nezadovoljni kvalitetom i objektivizmom tadašnje dokumentarističke fotografije.

Ova izložba predstavlja nastavak istraživačkog koncepta izložbi nepoznatih ili zaboravljenih radova i autora koji vraća Medara na umjetničku scenu, ali i postavlja pitanja zbog čega umjetnici padaju u zaborav.

Ivan Medar – biografija

Život s fotografskom kamerom – Nenad Turkalj

 

Uz potporu:

 

INFORMACIJE O ULAZNICAMA

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h, ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota 10 – 13 sati

nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU