Izložba: KATARZA – Toni Mijač

KATARZA
Toni Mijač
Galerija PM
28.9. -14.10.2018.

 

 

U petak, 28. rujna 2018. u 19.00h, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Tonija Mijača – KATARZA.

Kao što i sam naziv projekta govori polazišna točka stvaranje rada kojim će se Toni predstaviti u Galeriji PM bilo je promišljanja pojma ”katarza”. Katarza, prevedena s grčkog, označava pročišćenje – primarno duha. Pročišćenje od snažnih emocija, emocija koje nas, neovisno o svom predznaku, preplavljuju. Istoimeni multimedijalni projekt, sastavljen od 54 fotografija, 3 video rada, 6 zvučnih instalacija, 10 tekstualnih radova, 10 slikarskih radova I 6 objekta, bavi se specifičnim aspektom psihoanalize – introspekcijom muškaraca.

U procesu nastanka rada Toni je surađivao s pedeset muškaraca, kolega, umjetnika, koji su na taj način postali koautori projekta čiji radovi, oslobođeni ikakvih tehničkih zahtjeva ili autorovog autoriteta, ostaju dokumenti jednog osobnog trenutka.

Ključan aspekt koncepta je proces stvaranja koji se odvijao u dva dijela. Prvi dio su portreti muškaraca fotografiranih u trenutku prisjećanja. Drugi dio je intervencija fotografiranih sudionika. Inspirirani ponovno pobuđenim emocijama, sudionici provode praktičan postupak materijaliziranja misli u nekom mediju, kanalizirajući tako svoj odnos prema sjećanju. Slobodan izbor medija u kojem je izvedena intervencija omogućio je sudionicima dokumentiranje osobnog trenutka na njima blizak način. Međutim, upravo u opredmećivanju introspekcije skriven je krajnji cilj ove suradnje: cikličko uspostavljanje odnosa, prema samima sebi, prema autoru koncepta te na kraju posjetiteljima.

MAJA PAVLINIĆ – predgovor
Biografija umjetnika

 

Uz potporu:

INFORMACIJE O ULAZNICAMA

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h,ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota i nedelja 10 – 13 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Radionice stART

Raspored i obavijesti pratite ovdje ...

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU