IZLOŽBA: DE/KONSTRUKCIJA SLIKE

DE/KONSTRUKCIJA SLIKE
Galerija Karas
5.11.-8.11.2019.

utorak, 5. studenog 2019. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba rezidenata u Leipzigu pod nazivom De/konstrukcija slike.

Umjetnici:

Miran Blažek, Martina Grlić, Petra Grozaj, Nenad Jalšovec, Helena Janečić, Marija Koruga, Velibor Mačukatin Lav Paripović, Pavle Pavlović, Ivan Prerad, Ana Ratković Sobota, Marijan Richter, Maja Rožman, Damir Sobota, Stjepan Šandrk, Alma Trtovac

“(…) Projekt De/konstrukcija slike problematizirao je činjenice koliko su ideje slike i dalje konstrukt unutar različitih ideologija, kako mediji u kojima je slika oblikovana odgovaraju konceptima reprezentacije stvarnosti i što je u slici pojedinačno, što je simboličko i opće. Umjetnici/ice koje je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika odabralo za ovaj rezidencijalni projekt zauzimaju različite i vrlo oprečne pozicije na suvremenoj umjetničkoj sceni u Hrvatskoj. Njihove se poetike naslanjaju na: pitanja društva spektakla, rodne aspekte u post-tranzicijskim društvima, fetišizaciju figurativnog slikarstva, post-konceptualna čitanja slike, site-specific intervencije i eksperimentiranje materijalnim svojstvima slike. Za njih je boravak u Leipzigu bio otvor  u novo promišljanje umjetničke praksa, otvor kojeg je Mefistofeles otvorio u zidu Auerbachs Kellera. Iz njega nije poteklo vino, on predstavlja samo jednu od mogućnosti bivanja u svijetu i interpretiranja istog, jedine istinske moći koju umjetnik ima.”

Iz predgovora, Josip Zanki

“(…) Osim mogućnosti uvida u bogate muzejske i galerijske zbirke internacionalno priznatih umjetnika nekoliko generacija Leipziške škole, rezidenti su za vrijeme svog boravka u Leipzigu bili u kontaktu s aktualnim strujanjima lokalnog umjetničkog stvaralaštva. Suvremenu Leipzišku umjetničku scenu upoznali su kroz brojne posjete lokalnim ateljeima i kroz rad lokalnih i internacionalnih umjetničkih inicijativa, čiji se aktivni angažman očitao i u susretima koji su se održali u samom Hafenkombinatu, ne samo kao radnom prostoru hrvatskih umjetnika, nego kao i internacionalnom mjestu razmjena ideja i osnivanja budućih suradnji. Heterogenost i slojevitost aktualne likovne scene u Leipzigu zasigurno je i uvelike je utjecala kod rezidenata na razvoj polazišne ideje i koncepta rezidencije – procesa dekonstrukcije rada, kao što i sama vizura grada Leipziga svojim vizualnim konfliktom predstavlja različite društvene, političke i unutarnje dihotomije, koji u konačnici odgovaraju konceptima reprezentacije različitih stvarnosti.”

Iz teksta Tene Bakšaj

Predgovor, Josip Zanki

Tekst, Tena Bakšaj

 

Organizator:

 

 

 

Uz potporu:

 

 

 

Radno vrijeme Galerije Karas:
Sri – pet: 15 – 20 | Sub i ned: 10 – 13
Pon, uto, praznikom: zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do 8. 12. 2019.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU