ARCTIC REFLECTIONS / Luka Tomac

/// ARCTIC REFLECTIONS ///

// Petak, 18.1.2013. // Galerija PM, HDLU // Trg žrtava fašizma bb//

/promocija knjige u 18:00 / izložba je otvorena od 19:00 sati/

Pozivamo Vas na Arctic Reflections u petak, 18. siječnja 2013. u prostorima Hrvatskog društva likovnih umjetnika sa početkom u 18 sati.
Večer zpočinjemo sa promocijom istoimene publikacije u 18 sati u Klubu HDLU, koja je nastala uz vrijedan doprinos suautorice publikacije Christy Hehir.
Izložba fotografija Luke Tomca “Arctic Reflections” bit će otvorena od 19 sati u Galeriji PM.
Formalnu večer završavamo najneformalnije moguće u prostorima Zelene akcije u Frankopanskoj ulici od 22 sata na dalje.

“Arctic Reflections” produkt je zajedničkih iskustava Christy Hehir i Luke Tomca na znanstvenoj ekspediciji na Arktik u srpnju 2011. godine. Oboje su doprinjeli na svoj način u oblikovanju istoimene publikacije, Christy navodima iz svog bihevioralnog istraživanja odnosa putnika prema posjećenom okolišu, dok Luka svojim tipičnim slikovitim dokumentarizmom. Surađujući na zajedničkom projektu htjeli su pokazati potencijal samostalnog angažmana. U podtekstu, krajnji cilj bio je na estetski pronicljiv način proširiti svijest o ekstremnoj transformaciji krajolika jednog zabačenog i osjetljivog locusa, te ponovno i potiho aktualizirati temu globalnih klimatskih promjena.

Kratkotrajan boravak na slikovitom i zabačenom krajoliku poput Arktika ne ostavlja mnogo prostora, niti bi trebao, eksperimentiranju. On promatraču ostavlja mjesta tek u promatranju i pedantnom bilježenju egzotičnoga i onoga, u normalnom svakodnevnom životu, nereferentnoga. Neponovljivost takvog trenutka ne ostavlja mjesta eksperimentu niti letargiji, već tjera u slijepo praćenje prirodnih diktata.

Ritam zadan krajolikom zahtjeva podređivanje estetskim i dokumentarističkim formama u kompozicijama, čiji je karakter dodatno potenciran njegovim stručnim i aktivističkim interesima. Upravo fotografije dokazuju predanost i podređenost motivu iz čijih se prikaza nepogrešivo iščitava autorov karakter.
Dostojanstveno spokojne fotografije Luke Tomca podtekstom jasno progovaraju o prema nekima već isklišeiziranim temama, o alarmantom stanju globalnih klimatskih promjena.
Radovi iz serije Arctic Reflections očituju se svojim skladom i odabirom inherentno impresivnih motiva iz prirode , te istančanom konstrukcijom kadrova poštujući izvorne vizualne vrijednosti, kao i onih tona i valera. Fotografije zadržava sirove, neobrađene i iskrene, tretirajući uhvaćene kadrove poput samog motiva. Ulaskom u prostor Galerije PM kolektivno izložene fotografije dobivaju ambijantalnu dimenziju posjetitelja uranjajući u priču.
Didaktična narav njegova pristupa temi, kako realizacijom tako i poslanjem radova, prkosi nemoralu larpurlatizma, svojstvenog u suvremenoj produkciji. U fotografijama naglašena jest medijatorska i pragmatična kvaliteta koja posljedično ovakvm proširenom angažmanu, teži ka umrežavanjau.
Spontano djelujući i slijedeći osobni aktivistički “modus operandi”, Luka naginje ka ostvarivanju novih komunikacija (prije svega publike i angažiranih stručnih i lokalnih pojedinaca). te generiranju novih i učvršćivanju postojećih inicijativa.

Publikacija Arctic Reflections dokaz je jednoj novoj mreži i suradnji mladih znanstvenika i aktivista. Fotografije su potkrijepljene referentnim citatima iz stručnog rada Christy Hehir o bihevioralnim promjenama u pojedincu i njegovom stavu spram posjećenom krajoliku nakon intenzivnijeg (turističkog) posjeta. Citati dodatno osnažuju relaciju promatrača i čitaoca sa navedenom lokacijom i njoj povezanom problematikom.
Interakcija, kako medija u knjizi, tako i struka generalno osnažuje interes prema shvaćanju odnosa pojedinca i “ekosa” (gr. οἶκος – kuća). Upravo nas Christy kroz svoju prizmu osvještava o našem nedovoljnom poznavanju i odnosu s udaljenim prirodnim fenomenima i krajolicima.

Pokušaj razumijevanja istih očituje se pažljivom relacijom znanstvenog i umjetničkog u publikaciji, objema kao vrhunskim kognitivnim i racionalnim dostignućima prirode.
Arctic Reflection je publikacija koja nas na nepretenciozan način uvodi u izazovan i neistražen odnos dvaju ekstrema: čovječanstva na Arktik, i Arktika na pojedinca.

Vladimir Tatomir

Događaj su omogućili:
British Council
UNEP Grid Arendal
Veleposlanstvo Kraljevine Norveške
Youth in Action
Zelena akcija
Kontraakcija
HDLU

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU