ARCTIC REFLECTIONS / Luka Tomac

/// ARCTIC REFLECTIONS ///

// Petak, 18.1.2013. // Galerija PM, HDLU // Trg žrtava fašizma bb//

/promocija knjige u 18:00 / izložba je otvorena od 19:00 sati/

Pozivamo Vas na Arctic Reflections u petak, 18. siječnja 2013. u prostorima Hrvatskog društva likovnih umjetnika sa početkom u 18 sati.
Večer zpočinjemo sa promocijom istoimene publikacije u 18 sati u Klubu HDLU, koja je nastala uz vrijedan doprinos suautorice publikacije Christy Hehir.
Izložba fotografija Luke Tomca “Arctic Reflections” bit će otvorena od 19 sati u Galeriji PM.
Formalnu večer završavamo najneformalnije moguće u prostorima Zelene akcije u Frankopanskoj ulici od 22 sata na dalje.

“Arctic Reflections” produkt je zajedničkih iskustava Christy Hehir i Luke Tomca na znanstvenoj ekspediciji na Arktik u srpnju 2011. godine. Oboje su doprinjeli na svoj način u oblikovanju istoimene publikacije, Christy navodima iz svog bihevioralnog istraživanja odnosa putnika prema posjećenom okolišu, dok Luka svojim tipičnim slikovitim dokumentarizmom. Surađujući na zajedničkom projektu htjeli su pokazati potencijal samostalnog angažmana. U podtekstu, krajnji cilj bio je na estetski pronicljiv način proširiti svijest o ekstremnoj transformaciji krajolika jednog zabačenog i osjetljivog locusa, te ponovno i potiho aktualizirati temu globalnih klimatskih promjena.

Kratkotrajan boravak na slikovitom i zabačenom krajoliku poput Arktika ne ostavlja mnogo prostora, niti bi trebao, eksperimentiranju. On promatraču ostavlja mjesta tek u promatranju i pedantnom bilježenju egzotičnoga i onoga, u normalnom svakodnevnom životu, nereferentnoga. Neponovljivost takvog trenutka ne ostavlja mjesta eksperimentu niti letargiji, već tjera u slijepo praćenje prirodnih diktata.

Ritam zadan krajolikom zahtjeva podređivanje estetskim i dokumentarističkim formama u kompozicijama, čiji je karakter dodatno potenciran njegovim stručnim i aktivističkim interesima. Upravo fotografije dokazuju predanost i podređenost motivu iz čijih se prikaza nepogrešivo iščitava autorov karakter.
Dostojanstveno spokojne fotografije Luke Tomca podtekstom jasno progovaraju o prema nekima već isklišeiziranim temama, o alarmantom stanju globalnih klimatskih promjena.
Radovi iz serije Arctic Reflections očituju se svojim skladom i odabirom inherentno impresivnih motiva iz prirode , te istančanom konstrukcijom kadrova poštujući izvorne vizualne vrijednosti, kao i onih tona i valera. Fotografije zadržava sirove, neobrađene i iskrene, tretirajući uhvaćene kadrove poput samog motiva. Ulaskom u prostor Galerije PM kolektivno izložene fotografije dobivaju ambijantalnu dimenziju posjetitelja uranjajući u priču.
Didaktična narav njegova pristupa temi, kako realizacijom tako i poslanjem radova, prkosi nemoralu larpurlatizma, svojstvenog u suvremenoj produkciji. U fotografijama naglašena jest medijatorska i pragmatična kvaliteta koja posljedično ovakvm proširenom angažmanu, teži ka umrežavanjau.
Spontano djelujući i slijedeći osobni aktivistički “modus operandi”, Luka naginje ka ostvarivanju novih komunikacija (prije svega publike i angažiranih stručnih i lokalnih pojedinaca). te generiranju novih i učvršćivanju postojećih inicijativa.

Publikacija Arctic Reflections dokaz je jednoj novoj mreži i suradnji mladih znanstvenika i aktivista. Fotografije su potkrijepljene referentnim citatima iz stručnog rada Christy Hehir o bihevioralnim promjenama u pojedincu i njegovom stavu spram posjećenom krajoliku nakon intenzivnijeg (turističkog) posjeta. Citati dodatno osnažuju relaciju promatrača i čitaoca sa navedenom lokacijom i njoj povezanom problematikom.
Interakcija, kako medija u knjizi, tako i struka generalno osnažuje interes prema shvaćanju odnosa pojedinca i “ekosa” (gr. οἶκος – kuća). Upravo nas Christy kroz svoju prizmu osvještava o našem nedovoljnom poznavanju i odnosu s udaljenim prirodnim fenomenima i krajolicima.

Pokušaj razumijevanja istih očituje se pažljivom relacijom znanstvenog i umjetničkog u publikaciji, objema kao vrhunskim kognitivnim i racionalnim dostignućima prirode.
Arctic Reflection je publikacija koja nas na nepretenciozan način uvodi u izazovan i neistražen odnos dvaju ekstrema: čovječanstva na Arktik, i Arktika na pojedinca.

Vladimir Tatomir

Događaj su omogućili:
British Council
UNEP Grid Arendal
Veleposlanstvo Kraljevine Norveške
Youth in Action
Zelena akcija
Kontraakcija
HDLU

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU