LES NUITS – Promocija glazbeno-pjesničko-grafičke mape i izložba grupe Contra

les-nuitsPromocija glazbeno-pjesničko-grafičke mape Les Nuits i izložba grupe Contra u sklopu Muzičkog bijenala Zagreb
Autor koncepta: Žorž Draušnik
06.04. – 13.04.2013.
Promocija  i otvorenje izložbe održat će se 06.04.2013. u ponoć.
Galerija Bačva, Trg žrtava fašizma bb, 10 000 Zagreb

“Na ciklusu preludija pod zajedničkim naslovom Les Nuits radio je Šipuš punih deset godina (1989. – 1999.).
Godine 2000. objavljena je na kompaktnome disku “čista” verzija ciklusa, tj. samo s naslovima svakog preludija na engleskom i francuskom jeziku, koji ne referiraju jasno ni na kakav pjesnički predložak.

U komentaru uz taj kompaktni disk Šipuš će zapisati: “Ja se volim malo igrati sa slušateljem, volim ga uzeti za ruku i odvući tamo kamo ja želim, obmotati ga velom nekog misterija i tajne, provocirati ga da počne razmišljati, tražiti, pitati, da postane
radoznao i začuđen. Kada sve zbrojiš i oduzmeš, kada uvidiš da je u toj mojoj glazbi prisutan i stanovit broj elemenata tzv. drugih umjetnosti, onda ti je jasno da je glazba za mene ritual, ritual za nekoga, za nešto, o nečemu, o nekome…”
Na 35. samoborskoj glazbenoj jeseni 2010. godine praizvedena je nova verzija Les Nuits. Preludije je elektronički obradio Krešimir Seletković, a svakome je preludiju, uz pomoć recitatora, pridodana po jedna pjesma u prijevodu na hrvatski, dok su četvorica članova grupe Contra opremila svojim slikama prostor izvedbe (Galeriju Prica). Dakle, uza slobodno asocijativni naslov u prvoj verziji, ovdje kao svojevrsni motto svakome preludiju prethodi pjesma koju je odabrao sam skladatelj. A pod recitatorov je glas podmetnut diskretan, neutralan elektronički zvuk.
Sada je pred nama još jedna verzija koju likovno interpretira osam članova grupe Contra. I slike su opet naslovljene slobodno asocijativnim naslovima preludija iz prve verzije ciklusa, a recitator posreduje iste stihove koje je skladatelj pridodao drugoj verziji.”

Iz predgovora Nikše Glige

Osim glazbom, kontrabasist Žorž Draušnik bavi se organizacijom izložbi, nakladništvom i opremom knjiga, likovnih monografija, uređivanjem kataloga, bibliofilskih izdanja i poetsko-grafičkih mapa te scenografijom. Njegova iznimna angažiranost na likovnoj sceni rezultirala je i suradnjom skupine prominentnih slikara okupljenih u grupu Contra. Krajem devedesetih, bivši studenti iz klase Vasilija Josipa Jordana, koje je ovaj cijenjeni profesor slikarstva i pasionirani violinist inficirao klasičnom glazbom, na Draušnikovu inicijativu započeli su s projektom Contra, čija je glavna posebnost svakako interdisciplinarnost, koja se reflektira i u ovome projektu.
Uz izložene radove Grupe CONTRA, pijanistica Katarina Krpan će, uz Krešimira Seletkovića na elektronici, izvesti ciklus preludija Les Nuits Berislava Šipuša.
Ranije skladanim preludijima Šipuš je kasnije dodao stihove Cesarea Pavesea, Jure Kaštelana, Maxencea Ferminea, Josipa Pupačića, Vaska Pope, Charlesa Baudelairea i Antuna Branka Šimića, koje će na predstavljanju recitirati Rene Medvešek.

Ovom prilikom bit će predstavljena najnovija verzija Les Nuits, koju likovno interpretira osam članova grupe Contra: Petar Ujević, Željko Mucko, Goran Petrač, Vladimir Blažanović, Davorin Radić, Vladimir Meglić, Tihomir Lončar i Velimir Rački.

Event Photo:
Preludij i grafika: Les merveilleux nuages (Čudesni oblaci)
Autor grafike: Vladimir Meglić

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU