IZLOŽBA: BOJAN MRĐENOVIĆ: TOPLICE 28.9.2014.-26.10.2014.

BOJAN MRĐENOVIĆ: TOPLICE

Foto galerija Lang,  Langova 15, 10430 Samobor

28.9.2014.-26.10.2014

IMG_5570-press

 

 

 

 

 

 

 

Bojan Mrđenović se bavi opservacijom života u toplicama u istoimenoj seriji fotografija koju izlaže u Foto galeriji Lang, Langova 15, Samobor. Izloženi su dijelovi originalnih dijapozitiv filmova u nizovima od dvije do tri fotografije, a redoslijed fotografija unutar niza je redoslijed kojim su fotografije snimljene na filmu. Izložene fotografije ne predstavljaju uski odabir najboljih fotografija, već širu selekciju fotografija koje su labavo povezane u imaginarni narativ.

Izložba se otvara u nedjelju, 28. rujna 2014. u 12 sati, a organizirana u sklopu 6. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida.
Foto galerija LANG otvorena je subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati te od 16 do 19 sati ili po dogovoru na mob: 091 7300 485.
Serija fotografija nastajala je kroz nekoliko godina i predstavlja opservaciju života u toplicama. Kompleks toplica sagrađen je na ostacima rimskih termi u Daruvaru 1980. godine. Od tada do danas društveno ekonomske okolnosti su se značajno izmijenile, pa se čini da se trenutno ne uklapaju u viziju razvoja Hrvatske kao luksuzne turističke destinacije. Prekrivene patinom vremena, pomalo strše kao relikt nekog prošlog sustava.
Sagrađen u parku – šumi u blizini centra grada, kompleks ujedno ima turističko rekreativnu i medicinsko terapijsku funkciju. Kretanje kroz prostor ostavlja dojam organske povezanosti prirode i arhitekture, ljudi i prostora. Topla voda djeluje blagotvorno i opuštajuće na tijela, a uranjanje u vodu nosi značenje pročišćenja i meditacije. Čini se da si svatko uzima dovoljno prostora i vremena za sebe u izvođenju vodenih rituala. No osim što je mjesto za individualnu kontemplaciju, ovaj prostor je ujedno i prostor društvene interakcije, solidarnosti i zajedništva. Usredotočenost na opuštanje i njegu tijela reflektira sustav socijalne njege i brige, za koji se čini da se polako i sigurno raspada u korist ideje individualizma i osobnog razvitka.
Kroz nekoliko godina fotografiranja u toplicama snimljeno je stotinjak filmova. U uobičajenom procesu selekcije fotografi reduciraju snimljeni materijal na mali broj fotografija koje najbolje predstavljaju neku ideju. Ovdje izložene fotografije ne predstavljaju uski odabir najboljih fotografija, već širu selekciju fotografija koje su labavo povezane u imaginarni narativ. Izloženi su dijelovi originalnih dijapozitiv filmova u nizovima od dvije do tri fotografije. Redoslijed fotografija unutar niza je redoslijed kojim su fotografije snimljene na filmu, čime se u postav izložbe uvodi vremenska dimenzija. Postav izložbe je time dobio ritam koji odražava trajanje procesa fotografiranja, odnosno materijalizaciju fotografskog načina razmišljanja.

Bojan Mrđenović

Bojan Mrđenović (1987. Virovitica) koristi fotografiju za bilježenje promjena i tranzicija. Diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti te na preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu.

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU