SVEČANA DODJELA GODIŠNJIH NAGRADA HDLU-A

godisnja-nagrada-2016-2

Pozivamo Vas na svečanu dodjelu godišnjih nagrada HDLU-a
za postignuća u 2016. godini pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba u

srijedu, 14. prosinca 2016. u 12 sati
u Staroj gradskoj vijećnici, ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb.

Nagrada za životno djelo:
STJEPAN GRAČAN, akademski kipar
Likovna nagrada HDLU-a za životno djelo dodjeljuje se akademskom kiparu Stjepanu Gračanu. Svojim umjetničkim djelovanjem ostvario je neprocijenjiv doprinos hrvatskoj likovnoj umjetnosti ne samo kroz realizirani bogat i višestruko nagrađivan kiparski opus, već i kao jedan od pokretača i aktivnih dionika Likovne grupe Biafra. Gračanov rad likovnog kritičara i autora predgovora izložaba dodatno ga je afirmirao u promicanju hrvatske likovne scene, a od iznimnog je značaja i njegov pedagoški rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te nešto kraće i na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Predanim sudjelovanjem u obrazovanju umjetnika, oblikovanju nastavnih programa te osnivanju Odsjeka za restauraciju i konzervaciju umjetnina, Stjepan Gračan zadužio je čitav niz generacija mladih umjetnika zagrebačke Akademije, a kao mentor na poslijediplomskom studiju to čini i danas. Stoga nam je iznimna čast likovnom nagradom HDLU-a za životno djelo popratiti i retrospektivnu izložbu Stjepana Gračana održanu u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

gracan_480-gliptoteka_darko-bavoljak

Fotografija: Darko Bavoljak

Životopis Stjepana Gračana

 

Nagrada za najbolju izložbu:
SLAVOMIR DRINKOVIĆ, akademski kipar
Ješonska: izbor radova 1974. – 2016., Muzej općine Jelsa
Likovna nagrada HDLU-a za najbolju izložbu dodjeljuje se izložbi „Ješonska: izbor radova 1974. – 2016.“ Slavomira Drinkovića, ostvarenoj u organizaciji Muzeja općine Jelsa na Hvaru. Izložena djela značajnog hrvatskog kipara, rodom Jelšanina, posjetiteljima su predstavljena kroz tematske cjeline fizički odvojene unutar postava koji prati trodijelni koncept. Tako je u prostoru galerije Kravata izložen presjek autorova opusa od 1974. do 2016. godine, četiri su reprezentativne skulpture sakralne tematike postavljene u unutrašnjosti crkve Sv. Ivana, dok je šest monumentalnih skulptura, radova javne plastike, smješteno u prostoru Trga sv. Ivana. Kiparski opus Slavomira Drinkovića od neosporne je vrijednosti unutar ukupnog hrvatskog likovnog stvaralaštva te je zasluženo dočekao retrospektivnu izložbu razmjera i postava koji potvrđuju njegov značaj u kontekstu suvremene skulpture. Smještajem izložbe u Jelsi na Hvaru promovirano je povezivanje suvremenog umjetničkog stvaralaštva s kulturnom baštinom, što za sobom nosi dvojaki značaj kontinuiteta umjetničkog stvaranja na otoku, ali i otvaranja mogućnosti za novim načinima korištenja prostora.

drinkovic_480jelsa_01
Fotografija: Viktor Popović

Životopis Slavomira Drinkovića

 

 

Nagrada mladom umjetniku:
LAV PARIPOVIĆ, magistar slikarstva
Djela mladog umjetnika Lava Paripovića ukazuju na predani, kontinuirani rad na proširivanju vlastitog slikarskog izričaja, istovremeno crpeći inspiraciju iz svoje svakodnevne, neposredne okoline i dotičući se aktualnih društveno relevantnih tema. Kao čest motiv Paripovićeva stvaralaštva javljaju se životinje, što sam argumentira pronalaskom određenog povezivanja i poistovjećivanja. Samostalnom izložbom „Pčele i plohe“ održanom 2015. u Galeriji VN u Zagrebu tako se provukao motiv pčele radilice. Koristeći pčelinju putanju, Paripović je prikazao i svoju vlastitu, reagirajući pritom na globalnu paniku zbog nestanka pčela medarica tijekom 2012. i 2013. godine. Dimenzija društvene osviještenosti u ovome je ciklusu, kao i drugim Paripovićevim radovima, izražena odabirom naizgled jednostavnih, no unutar dodanog konteksta snažnih motiva. Reagirajući na čistinu betona socijalističke arhitekture i novogradnje prije svega u vlastitome kvartu Trnju, Lav Paripović ostvario je čitav niz uspješnih urbanih intervencija obogaćujući probranim motivima brojne zagrebačke zidove. Izvađeni iz svog izvornog konteksta i smješteni u urbani prostor prikazani motivi poprimaju novo shvaćanje te pozivaju promatrača na nove reakcije i interpretacije, izazivajući nerijetko i dozu začudnosti. Sudjelovanjem na ovogodišnjem, 51. izdanju Zagrebačkog salona, Lav Paripović dodao je svome izričaju novu dimenziju, izloživši video rad naziva „Kula babilonska“, koji u stop-animaciji prikazuje nastajanje, zatim nestajanje motiva Babilonske kule na zidnom osliku. Ponavljanje projekcije priziva u svijest ponavljanje simboliziranog univerzalnog iskustva čovječanstva koje nastojanjem da materijalnim nadraste duhovno i u današnje doba u konačnici nerijetko uzrokuje racjepe u komunikaciji.
Kvaliteta i potencijal Paripovićeva stvaralaštva prepoznati su nagradom za diplomski rad na Odsjeku slikarstva Akademije likovnih umjetnosti u klasi profesora Zoltana Novaka te pohvalom stručnog žirija za sudjelovanje na 3. bijenalu slikarstva 2015. godine s radom Bijeg, a sada su zasluženo okrunjeni i likovnom nagradom HDLU-a za mladog umjetnika.

img_4807111
Fografija: Lav Paripović

Životopis Lav Paripović

 

Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti:
akademik TONKO MAROEVIĆ
Odbor za dodjelu likovnih nagrada dodjeljuje posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti akademiku, doktoru znanosti i profesoru emeritusu Tonku Maroeviću. Diplomiravši povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Tonko Maroević od sredine šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća javno djeluje kao povjesničar umjetnosti, likovni i književni kritičar, recenzent izložaba, književnik, pjesnik, prevoditelj te urednik i komentator brojnih izdanja. Dugogodišnji je savjetnik zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti i redovni član Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Stručnost i širina njegova opusa svjedoče o radnome vijeku posvećenom s podjednakim žarom likovnom i književnom stvaralaštvu. Afirmirao se osobito kao autor niza monografija o hrvatskim umjetnicima, a njegov temeljni interes za praćenje žive umjetnosti, čijem nastajanju svjedoči, profilirao ga je kroz rasprave, studije i popratne tekstove za preko trideset izložaba u promicatelja afirmacije i rasta niza hrvatskih umjetnika, svojih suvremenika. Izuzetan i trajni doprinos Tonka Maroevića znanstvenom bavljenju temama iz povijesti umjetnosti te nadasve likovne kritike aktualnog trenutka čini njegov opus i značaj za hrvatsku likovnu scenu neusporedivima.

 

Posebno priznanje za izložbu:
SINIŠA MAJKUS, akademski slikar – grafičar
Megamix, Kuća za ljude i umjetnost Lauba
Odbor za dodjelu nagrada dodjeljuje posebno priznanje Siniši Majkusu za site-specific izložbu „Megamix“ otvorenu od 14. lipnja do 20. kolovoza 2016. u Laubi. Po akademskom obrazovanju grafičar, Siniša Majkus pripada generaciji umjetnika stasaloj u pluralističkom ozračju slobodnog medijskog izričaja, koji svojom stvaralačkom imaginacijom ne oklijevaju pred rušenjem tradicionalnih podjela na likovne discipline. Ambijentalna skulpturalna intervencija kodne oznake M22² realizirana in situ za izložbu „Megamix“ utjelovljenje je toga izričaja. Koristeći čvrsti materijal čelične žice, Siniša Majkus objektivizira motiv koji se doima inicijalno grafičkom idejom ili crtežom, a taj čin i njegova besprijekorna izvedba daju svoj doprinos afirmaciji skulpturalne forme upravo u dimenziji oprostorenosti, trodimenzionalnosti. Suradnja Siniše Majkusa s kustosom Laube Mariom Gučekom Andromakom rezultirala je radom i postavom koji svojom izvrsnošću poprima kapacitete dostojne i hrvatskog predstavnika na venecijanskom Bijenalu.

480mg_2734
Fotograf: Damir Žižić

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU