SVEČANA DODJELA GODIŠNJIH NAGRADA HDLU-A

godisnja-nagrada-2016-2

Pozivamo Vas na svečanu dodjelu godišnjih nagrada HDLU-a
za postignuća u 2016. godini pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba u

srijedu, 14. prosinca 2016. u 12 sati
u Staroj gradskoj vijećnici, ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb.

Nagrada za životno djelo:
STJEPAN GRAČAN, akademski kipar
Likovna nagrada HDLU-a za životno djelo dodjeljuje se akademskom kiparu Stjepanu Gračanu. Svojim umjetničkim djelovanjem ostvario je neprocijenjiv doprinos hrvatskoj likovnoj umjetnosti ne samo kroz realizirani bogat i višestruko nagrađivan kiparski opus, već i kao jedan od pokretača i aktivnih dionika Likovne grupe Biafra. Gračanov rad likovnog kritičara i autora predgovora izložaba dodatno ga je afirmirao u promicanju hrvatske likovne scene, a od iznimnog je značaja i njegov pedagoški rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te nešto kraće i na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Predanim sudjelovanjem u obrazovanju umjetnika, oblikovanju nastavnih programa te osnivanju Odsjeka za restauraciju i konzervaciju umjetnina, Stjepan Gračan zadužio je čitav niz generacija mladih umjetnika zagrebačke Akademije, a kao mentor na poslijediplomskom studiju to čini i danas. Stoga nam je iznimna čast likovnom nagradom HDLU-a za životno djelo popratiti i retrospektivnu izložbu Stjepana Gračana održanu u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

gracan_480-gliptoteka_darko-bavoljak

Fotografija: Darko Bavoljak

Životopis Stjepana Gračana

 

Nagrada za najbolju izložbu:
SLAVOMIR DRINKOVIĆ, akademski kipar
Ješonska: izbor radova 1974. – 2016., Muzej općine Jelsa
Likovna nagrada HDLU-a za najbolju izložbu dodjeljuje se izložbi „Ješonska: izbor radova 1974. – 2016.“ Slavomira Drinkovića, ostvarenoj u organizaciji Muzeja općine Jelsa na Hvaru. Izložena djela značajnog hrvatskog kipara, rodom Jelšanina, posjetiteljima su predstavljena kroz tematske cjeline fizički odvojene unutar postava koji prati trodijelni koncept. Tako je u prostoru galerije Kravata izložen presjek autorova opusa od 1974. do 2016. godine, četiri su reprezentativne skulpture sakralne tematike postavljene u unutrašnjosti crkve Sv. Ivana, dok je šest monumentalnih skulptura, radova javne plastike, smješteno u prostoru Trga sv. Ivana. Kiparski opus Slavomira Drinkovića od neosporne je vrijednosti unutar ukupnog hrvatskog likovnog stvaralaštva te je zasluženo dočekao retrospektivnu izložbu razmjera i postava koji potvrđuju njegov značaj u kontekstu suvremene skulpture. Smještajem izložbe u Jelsi na Hvaru promovirano je povezivanje suvremenog umjetničkog stvaralaštva s kulturnom baštinom, što za sobom nosi dvojaki značaj kontinuiteta umjetničkog stvaranja na otoku, ali i otvaranja mogućnosti za novim načinima korištenja prostora.

drinkovic_480jelsa_01
Fotografija: Viktor Popović

Životopis Slavomira Drinkovića

 

 

Nagrada mladom umjetniku:
LAV PARIPOVIĆ, magistar slikarstva
Djela mladog umjetnika Lava Paripovića ukazuju na predani, kontinuirani rad na proširivanju vlastitog slikarskog izričaja, istovremeno crpeći inspiraciju iz svoje svakodnevne, neposredne okoline i dotičući se aktualnih društveno relevantnih tema. Kao čest motiv Paripovićeva stvaralaštva javljaju se životinje, što sam argumentira pronalaskom određenog povezivanja i poistovjećivanja. Samostalnom izložbom „Pčele i plohe“ održanom 2015. u Galeriji VN u Zagrebu tako se provukao motiv pčele radilice. Koristeći pčelinju putanju, Paripović je prikazao i svoju vlastitu, reagirajući pritom na globalnu paniku zbog nestanka pčela medarica tijekom 2012. i 2013. godine. Dimenzija društvene osviještenosti u ovome je ciklusu, kao i drugim Paripovićevim radovima, izražena odabirom naizgled jednostavnih, no unutar dodanog konteksta snažnih motiva. Reagirajući na čistinu betona socijalističke arhitekture i novogradnje prije svega u vlastitome kvartu Trnju, Lav Paripović ostvario je čitav niz uspješnih urbanih intervencija obogaćujući probranim motivima brojne zagrebačke zidove. Izvađeni iz svog izvornog konteksta i smješteni u urbani prostor prikazani motivi poprimaju novo shvaćanje te pozivaju promatrača na nove reakcije i interpretacije, izazivajući nerijetko i dozu začudnosti. Sudjelovanjem na ovogodišnjem, 51. izdanju Zagrebačkog salona, Lav Paripović dodao je svome izričaju novu dimenziju, izloživši video rad naziva „Kula babilonska“, koji u stop-animaciji prikazuje nastajanje, zatim nestajanje motiva Babilonske kule na zidnom osliku. Ponavljanje projekcije priziva u svijest ponavljanje simboliziranog univerzalnog iskustva čovječanstva koje nastojanjem da materijalnim nadraste duhovno i u današnje doba u konačnici nerijetko uzrokuje racjepe u komunikaciji.
Kvaliteta i potencijal Paripovićeva stvaralaštva prepoznati su nagradom za diplomski rad na Odsjeku slikarstva Akademije likovnih umjetnosti u klasi profesora Zoltana Novaka te pohvalom stručnog žirija za sudjelovanje na 3. bijenalu slikarstva 2015. godine s radom Bijeg, a sada su zasluženo okrunjeni i likovnom nagradom HDLU-a za mladog umjetnika.

img_4807111
Fografija: Lav Paripović

Životopis Lav Paripović

 

Posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti:
akademik TONKO MAROEVIĆ
Odbor za dodjelu likovnih nagrada dodjeljuje posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti akademiku, doktoru znanosti i profesoru emeritusu Tonku Maroeviću. Diplomiravši povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Tonko Maroević od sredine šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća javno djeluje kao povjesničar umjetnosti, likovni i književni kritičar, recenzent izložaba, književnik, pjesnik, prevoditelj te urednik i komentator brojnih izdanja. Dugogodišnji je savjetnik zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti i redovni član Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Stručnost i širina njegova opusa svjedoče o radnome vijeku posvećenom s podjednakim žarom likovnom i književnom stvaralaštvu. Afirmirao se osobito kao autor niza monografija o hrvatskim umjetnicima, a njegov temeljni interes za praćenje žive umjetnosti, čijem nastajanju svjedoči, profilirao ga je kroz rasprave, studije i popratne tekstove za preko trideset izložaba u promicatelja afirmacije i rasta niza hrvatskih umjetnika, svojih suvremenika. Izuzetan i trajni doprinos Tonka Maroevića znanstvenom bavljenju temama iz povijesti umjetnosti te nadasve likovne kritike aktualnog trenutka čini njegov opus i značaj za hrvatsku likovnu scenu neusporedivima.

 

Posebno priznanje za izložbu:
SINIŠA MAJKUS, akademski slikar – grafičar
Megamix, Kuća za ljude i umjetnost Lauba
Odbor za dodjelu nagrada dodjeljuje posebno priznanje Siniši Majkusu za site-specific izložbu „Megamix“ otvorenu od 14. lipnja do 20. kolovoza 2016. u Laubi. Po akademskom obrazovanju grafičar, Siniša Majkus pripada generaciji umjetnika stasaloj u pluralističkom ozračju slobodnog medijskog izričaja, koji svojom stvaralačkom imaginacijom ne oklijevaju pred rušenjem tradicionalnih podjela na likovne discipline. Ambijentalna skulpturalna intervencija kodne oznake M22² realizirana in situ za izložbu „Megamix“ utjelovljenje je toga izričaja. Koristeći čvrsti materijal čelične žice, Siniša Majkus objektivizira motiv koji se doima inicijalno grafičkom idejom ili crtežom, a taj čin i njegova besprijekorna izvedba daju svoj doprinos afirmaciji skulpturalne forme upravo u dimenziji oprostorenosti, trodimenzionalnosti. Suradnja Siniše Majkusa s kustosom Laube Mariom Gučekom Andromakom rezultirala je radom i postavom koji svojom izvrsnošću poprima kapacitete dostojne i hrvatskog predstavnika na venecijanskom Bijenalu.

480mg_2734
Fotograf: Damir Žižić

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU