• Izložba Maria Matokovića - Kontinuitet tišine, Galerija Prsten, 27.8. - 16.9. 2021.

ESTETIZACIJA I REHUMANIZACIJA JAVNOG PROSTORA: UMJETNOST KAO TERAPIJA

ESTETIZACIJA I REHUMANIZACIJA JAVNOG PROSTORA:

UMJETNOST KAO TERAPIJA

Znanstveno – stručni skup i izložba

21. ožujka 2017., 11:00 sati

Klub HDLU, Meštrovićev paviljon, Trg žrtava fašizma 16

PROGRAM IZLAGANJA na znanstveno-stručnom skupu

Projekt Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: primjer umjetničke intervencije u bolničkom okružju je multidisciplinarni projekt koji je osmislila umjetnica Melinda Šefčić, a izveden je u okviru EU projekta CreArt 2017. godine u partnerstvu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za etnologiju i folkloristiku (u okviru projekta Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet koji financira Hrvatska zaklada za znanost) te Kliničkog bolničkog centra Zagreb na lokaciji Rebro.

Cilj projekta bio je propitati mogućnosti revitalizacije, estetizacije i rehumanizacije bolničkog prostora kakvog poznajemo interveniranjem u prostor umjetničkim oslikavanjem. Realizacijom projekta želi se potaknuti društveno osvješćivanje prepoznavanja i prihvaćanja umjetnosti kao sastavnog dijela svakodnevice. Nadalje, projektom se nastojalo senzibilizirati određene skupine (pacijente, posjetitelje te medicinsko osoblje) za kreativne vidove izražavanja te ponuditi umjetnost u bolničkim prostorima kao mogućnost pozitivne distrakcije, bržeg i lakšeg oporavka te okrilje poticajnije radne okoline.

Umjetnici koji su doprinijeli realizaciji i izvedbi ovog projekta su renomirani hrvatski akademski umjetnici, koji svojim radom aktivno djeluju te doprinose obogaćivanju javnog prostora. Tomislav Buntak, Ana Ratković, Damir Sobota, Sanja Stojković, Melinda Šefčić  i Stipan Tadić su svojim radom intervenirali oslikavanjem zidova na šest lokacija unutar bolničkog prostora: u sobi za otpust bolesnika u transportu Hitne pomoći kod ulaza u glavnu zgradu na Rebru; u čekaonici Poliklinike Klinike za onkologiju u Zelenoj zgradi; kod ulaza u Polikliniku Klinike za očne bolesti u Zelenoj zgradi; tihe komore u dvjema kabinama na Audiologiji Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata u Zelenoj zgradi; predvorje u zgradi Poliklinike u Bijeloj zgradi te hodniku kod ulaza u Polikliniku Klinike za pedijatriju u Zelenoj zgradi.

Studenti diplomskog i poslijediplomskog studija Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pratili su cjelokupni proces izrade umjetničkog djela pri čemu su vodili etnografske zapise s terena te dokumentirali utjecaj rada na okolinu u kojoj nastaje. Sudjelovali su: Ana Antolković, Maša Borović, Dinko Duančić, Marijana Paula Ferenčić, Tia Glavočić i Sara Mikelić pod mentorskim vodstvom i koordinacijom dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević, dr. sc. Valentine Gulin Zrnić i dr. sc. Jasne Čapo Žmegač.

Cjelokupni rezultati projekta bit će predstavljeni na znanstveno-stručnom skupu i izložbi Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija u Domu HDLU-a (Meštrovićev paviljon, Trg žrtava fašizma 16) povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti, 21. ožujka 2017. godine, otvorenom za svu zainteresiranu javnost, uz prošireni program izlaganja na temu umjetnosti u svrhu zdravlja.

Projektom Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: primjer umjetničke intervencije u bolničkom okružju istraživale su se mogućnosti i načini društvenog osvješćivanja i senzibiliziranja u smislu prepoznavanja važnosti i potrebitosti umjetnosti u zdravstvenim institucijama. Istaknula se potreba za umjetničkim intervencijama, koja doprinosi sveopćem boljitku te pozitivnoj distrakciji pacijenata, posjetitelja i zaposlenika, koji kroz dinamiku boja i linija, slika i emocija, doživljaja i razmišljanja nadvladavaju negativne asocijacije bolničkog konteksta i oblikuju ga i usmjeravaju ka optimizmu, zdravlju,novoprobuđenoj nadi i životu. Oplemenjivanje bolničkih prostora umjetničkim kreacijama predstavlja snažan potencijal za sukreiranje otvorenijeg društva, tolerancije i razumijevanja.

Marijana Paula Ferenčić i Melinda Šefčić

PROGRAM IZLAGANJA na znanstveno-stručnom skupu

KRATKE BIOGRAFIJE UMJETNIKA

UVODNO O UMJETNOSTI U SVRHU TERAPIJE

POZIV NA PRESS KONFERENCIJU

PREDSTAVLJENE UMJETNIČKE INTERVENCIJE U BOLNICI KBC ZAGREB (REBRO)

 

Organizator:

 

Partneri:

     

 

Uz financijsku potporu:

            

 

U okviru projekta:

                

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU