NATJEČAJ za projekt U planinama

Otvoreni natječaj za sudjelovanje u projektu

U planinama

 

U okviru međunarodne suradnje, HDLU raspisuje natječaj za članove/ice koji će sudjelovati u projektu U planinama.

Projekt uključuje: višednevni boravak u Južnom Velebitu i austrijskim Alpama (lipanj 2018), u švicarskim Alpama (na području Kantona Appenzell Innerrhoden u rujnu 2018), te završne izložbe u galeriji Shed u Fraunfeldu u Švicarskoj ( jesen 2018.) i Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (2019).

Projektom U planinama potiče se i tematizira suvremena umjetnička praksa in situ u planinskom kontekstu, u suprotstavljenim krajobrazima Velebita i švicarskih Alpa. Strukturirani višednevni boravak na Velebitu, a potom i u Alpama, polazište je za individualni istraživačko-umjetnički rad u različitim medijima s naglaskom na performativnom, procesualnom, neobjektnom pristupu umjetnosti.

Velebit, ispražnjen migracijama druge polovice 20og stoljeća, historijski je obilježen transhumantnim stočarstvom (sezonskim kretanjem ljudi i stoke između ljetnih i zimskih pašnjaka na različitim nadmorskim razinama). Nasljeđe primorskih Bunjevaca, u današnjem kontekstu rapidnog odumiranja stočarstva na Velebitu i njegove, zanimljivo je dovesti u vezu sa švicarskim, alpskim primjerima “konzervacije” tradicijskih modela stočarstva usporedivih s konceptom živog muzeja na otvorenom.

Za razliku od Velebita koji je premrežen besplatnim skloništima za planinare i izletnike, boravak u švicarskim planinskim kućama, dio je elitnog turizma. Velebit je kroz povijest bio mjesto na kojem su obitavali pobunjenici – hajduci, uskoci ili samotnjaci koji traže bijeg od civilizacije. Stoga je utopijski aspekt planine još dan danas prisutan kao model bijega u zamišljenu Utopiju (da parafraziramo Hakima Beya – mitski Croatan).

Modeli ‘preživljavanja’ u planinama zasnovani su na egzistencijalnom minimumu – pristupu osnovnim resursima za preživljavanje i praktičnim znanjima njihove primjene te na timskom radu. Kako se današnji umjetnički, prekarijatski rad pozicionira u planinsku svakodnevnicu? Eskapistički, utopijski, distopijski, mimikrijski?

Smjernice za promišljanje: živuće utopije, slobodna skloništa, ruksak Josepha Beuysa, šetnja kao performativni umjetnički alat, planina kao životni stil / planina kao egzistencijalni minimum, odnos slobodnog i radnog vremena, krajolik kao slika / kao iskustvo / kao javno dobro.

Projekt U planinama, uz grupni, rezidencijski boravak u planinama, uključuje i dvije završne izložbe u Galeriji Shed im Eisenwerk u Frauenfeldu (Švicarska) u 2018. te u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2019. godine.

 

NAČIN PRIJAVE:

Za potrebe natječaja, molimo dostaviti biografiju i kratko motivacijsko pismo na hrvatskom jeziku (do 500 riječi) na mail: natjecaj@hdlu.hr uz naziv maila: Švicarska.

Prijaviti se mogu isključivo redoviti članovi/članice HDLU-a. Svoj status članstva možete provjeriti na racunovodstvo@hdlu.hr.

Natječaj je otvoren do 31.07.2017. Na temelju pristiglih prijava, odabrat će se troje hrvatskih

umjetnika/ica, a rezultati natječaja bit će objavljeni krajem kolovoza 2017.

 

Pitanja se zaprimaju na: zankijosip@gmail.com

 

KUSTOSI PROJEKTA

Katja Baumhoff, Bojan Mucko i Josip Zanki

 

 

ORGANIZATORI:

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU