• 57. zagrebački salon vizualnih umjetnosti

150 GODINA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA

150 GODINA HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) kontinuirano djeluje pod različitim nazivima u širokom vremenskom rasponu od 22.8.1868. godine, kada je osnovano Društvo umjetnosti. Premda je tijekom prvog desetljeća tek nominalno postojalo, svoj zamah Društvo je dobilo 1879. godine kada se Iso Kršnjavi nakon studija u Beču i Münchenu vratio u Zagreb u kojem je u vrlo kratkom roku pokrenuo osnivanje najznačajnijih umjetničkih institucija i ustanova.

Društvo umjetnosti poslužilo je kao platforma iz koje će se u vrlo kratkom roku iznjedriti Muzej za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtna škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn (1882.), Umjetnički paviljon (1898.), Moderna galerija (1905.) i Privremena viša škola za umjetnost i umjetnički obrt, današnja Akademija likovnih umjetnosti (1907.).

Društvo je tijekom svoje stoljeće i pol duge povijesti prolazilo brojne mjene koje su bile uzrokovane različitim unutarnjim promjenama i političkim predznacima, ali je uvijek davalo važan i čvrst okvir i potporanj za odvijanje i razvoj likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Od formativnih godina krajem 19. stoljeća i prvih izložaba u Zagrebu, preko promjena institucionalne umjetničke djelatnosti koju su donosili novi društveni okviri tijekom cijelog 20. stoljeća, od malog Društva umjetnosti razvilo se Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, danas najveće umjetničko udruženje u Hrvatskoj koje broji oko 1.900 članova, profesionalnih likovnih i multimedijskih umjetnika iz cijele Hrvatske.

Jubilej kojim HDLU obilježava 150 godina svog djelovanja, izuzetno je važan za cjelokupnu hrvatsku kulturu i umjetnost, jer se upravo kroz prošlost HDLU ponajbolje zrcali povijest naše moderne i suvremene likovne umjetnosti.

Povodom obilježavanja ove značajne godišnjice, HDLU će krajem godine izdati sveobuhvatnu monografiju 150 godina HDLU. Umjetnost i institucija,  urednice dr.sc. Irene Kraševac, postaviti problemsku izložbu Okruženju usprkos prema koncepciji Branka Franceschija. Ususret tim događanjima, organizirat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU. Program obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

 

MONOGRAFIJA

U prigodi jubileja, priprema se monografija “150 godina HDLU. Umjetnost i institucija” u suizdavaštu HDLU i Instituta za povijest umjetnosti. Grupa autora obradila je povijest društva u pet razdoblja, a svako razdoblje rasvijetljeno je na temeljima obrade arhivskog gradiva. Svi tekstovi sumiraju i kritički sagledavaju objavljene podatke te donose nova saznanja i nove interpretacije događanja na hrvatskoj likovnoj sceni unazad stoljeće i pol kontinuiranog djelovanja Društva. Monografija je bogato opremljena slikovnim prilozima, preslikama ključnih dokumenata, fotografijama postava izložaba i izložbenih prostora, pozivnicama, plakatima i naslovnicama kataloga koji svjedoče o aktivnostima Društva koje je organiziralo preko 1500 izložaba u razdoblju od 1868. do 2018. godine. U prilogu monografije biti će uvršteni popisi članova od osnutka do danas. Urednica monografije je Irena Kraševac, a grafički dizajn povjeren je Luki Gusiću. Autorice tekstova u monografiji su Tamara Bjažić Klarin, Lidija Butković Mićin, Irena Kraševac, Sandra Križić Roban, Ivana Mance, Ana Šeparović i Petra Šlosel. Predstavljanje knjige predviđeno je krajem listopada 2018., a promotori će biti  recenzenti akademik Tonko Maroević i prof. dr. sc. Frano Dulibić.

 

IZLOŽBA OKRUŽENJU USPROS

Problemska izložba Okruženju usprkos, prema koncepciji Branka Franceschija održat će se od 26.10. do 2.12.2018. u Galerijama Prsten, Bačva i PM (Dom HDLU).

Sraz vrhunske kreativnosti i nepovoljnog društvenog konteksta nametnuo se kao prirodno polazište izložbe o sto pedesetoj godišnjoj povijesti HDLU-a i osamdesetoj godišnjici Doma HDLU, čija sudbina u mnogočemu može poslužiti kao metafora odnosa društva prema vrhunskom umjetničkom djelu. Izložba je  zamišljena kao preplet tri linije priče o uspjehu usprkos nepovoljnom okruženju, koje će se istovremeno razvijati i prožimati u izložbenom prostoru, a postav započinje pozicioniranjem ‘Povijesti Hrvata’ Ivana Meštrovića (1932.) u središte paviljona (centar Galerije Bačva) u simboličkoj gesti reminiscencije na prvu izložbu članova Društva u novootvorenom Domu i afirmaciji autorove ambicije isticanja važnosti  hrvatske kulturne i političke samosvojnosti upravo u središtu mikrokozmosa kojeg je sam osmislio.

 

OKRUGLI STOLOVI

 Razgovori na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU organizirat će se ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije. Okrugle stolove moderirat će povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije, a sugovornici će biti najvažniji protagonisti pojedinih tematskih cjelina.

 

Program:

Utorak, 24. travnja 2018.

Institut za povijest umjetnosti, Ul. grada Vukovara 68, Zagreb

PM – radno-izlagački prostor “marginalnih i efemernih pojava”

Voditeljica: Sandra Križić Roban

 

Utorak, 29. svibnja 2018.

Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona

Voditeljica: Lidija Butković Mićin

 

Utorak, 5. lipnja 2018.

Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU

Voditeljica: Irena Kraševac

 

Utorak, 12. lipnja 2018.

Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

U okviru 34. salona mladih

50 godina Salona mladih

Voditeljica: Ivana Mance

 

Utorak, 25. rujna 2018.

Institut za povijest umjetnosti, Ul. grada Vukovara 68, Zagreb

HDLU u okviru projekta Artnet. Mrežni prikaz 1500 izložba kroz 150 godina djelovanja HDLU

Voditeljica: Petra Šlosel

 

Organizatori:

 

 

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.

Uz potporu:

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA (Dom HDLU) 

utorak – srijeda: 15:00 – 20:00
četvrtak – nedjelja: 11:00 – 20:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU