Natječaj za sudjelovanje u projektu: U PLANINAMA

Otvoreni natječaj za sudjelovanje u projektu
U PLANINAMA

U okviru međunarodne suradnje, HDLU raspisuje natječaj za još jednog člana/icu koji će sudjelovati u projektu U planinama.

Projekt uključuje: višednevni boravak u Južnom Velebitu i austrijskim Alpama (lipanj 2018.), u švicarskim Alpama (na području Kantona Appenzell Innerrhoden u rujnu 2018.), te završne izložbe u galeriji Shed u Fraunfeldu u Švicarskoj ( jesen 2018.) i Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (2019).

Projektom U planinama potiče se i tematizira suvremena umjetnička praksa in situ u planinskom kontekstu, u suprotstavljenim krajobrazima Velebita i švicarskih Alpa. Strukturirani višednevni boravak na Velebitu, a potom i u Alpama, polazište je za individualni istraživačko-umjetnički rad u različitim medijima s naglaskom na performativnom, procesualnom, neobjektnom pristupu umjetnosti.

Velebit, ispražnjen migracijama druge polovice 20og stoljeća, historijski je obilježen transhumantnim stočarstvom (sezonskim kretanjem ljudi i stoke između ljetnih i zimskih pašnjaka na različitim nadmorskim razinama). Nasljeđe primorskih Bunjevaca, u današnjem kontekstu rapidnog odumiranja stočarstva na Velebitu i njegove, zanimljivo je dovesti u vezu sa švicarskim, alpskim primjerima “konzervacije” tradicijskih modela stočarstva usporedivih s konceptom živog muzeja na otvorenom.

Za razliku od Velebita koji je premrežen besplatnim skloništima za planinare i izletnike, boravak u švicarskim planinskim kućama, dio je elitnog turizma. Velebit je kroz povijest bio mjesto na kojem su obitavali pobunjenici – hajduci, uskoci ili samotnjaci koji traže bijeg od civilizacije. Stoga je utopijski aspekt planine još dan danas prisutan kao model bijega u zamišljenu Utopiju (da parafraziramo Hakima Beya – mitski Croatan).

Modeli ‘preživljavanja’ u planinama zasnovani su na egzistencijalnom minimumu – pristupu osnovnim resursima za preživljavanje i praktičnim znanjima njihove primjene te na timskom radu. Kako se današnji umjetnički, prekarijatski rad pozicionira u planinsku svakodnevicu? Eskapistički, utopijski, distopijski, mimikrijski?

Smjernice za promišljanje: živuće utopije, slobodna skloništa, ruksak Josepha Beuysa, šetnja kao performativni umjetnički alat, planina kao životni stil / planina kao egzistencijalni minimum, odnos slobodnog i radnog vremena, krajolik kao slika / kao iskustvo / kao javno dobro.

Projekt U planinama, uz grupni, rezidencijski boravak u planinama, uključuje i dvije završne izložbe u Galeriji Shed im Eisenwerk u Frauenfeldu (Švicarska) u 2018. te u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2019. godine.

–           HDLU pokriva troškove puta i smještaja.

 

NAČIN PRIJAVE:

Za potrebe natječaja, molimo dostaviti biografiju i kratko motivacijsko pismo na hrvatskom jeziku (do 500 riječi) na mail: galerije.hdlu@gmail.com uz naziv maila: U planinama.

Prijaviti se mogu isključivo redoviti članovi/članice HDLU-a. Svoj status članstva možete provjeriti na racunovodstvo@hdlu.hr.

Natječaj je otvoren do četvrtka, 12.4.2018. Na temelju pristiglih prijava, odabrat će se jedan hrvatski umjetnik/ica, a rezultati natječaja bit će objavljeni do 20.4.2018.

 

KUSTOSI PROJEKTA:
Katja Baumhoff, Bojan Mucko i Josip Zanki

 

ORGANIZATORI:

 

 

 

 

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU