Izložba: KATARZA – Toni Mijač

KATARZA
Toni Mijač
Galerija PM
28.9. -14.10.2018.

 

 

U petak, 28. rujna 2018. u 19.00h, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Tonija Mijača – KATARZA.

Kao što i sam naziv projekta govori polazišna točka stvaranje rada kojim će se Toni predstaviti u Galeriji PM bilo je promišljanja pojma ”katarza”. Katarza, prevedena s grčkog, označava pročišćenje – primarno duha. Pročišćenje od snažnih emocija, emocija koje nas, neovisno o svom predznaku, preplavljuju. Istoimeni multimedijalni projekt, sastavljen od 54 fotografija, 3 video rada, 6 zvučnih instalacija, 10 tekstualnih radova, 10 slikarskih radova I 6 objekta, bavi se specifičnim aspektom psihoanalize – introspekcijom muškaraca.

U procesu nastanka rada Toni je surađivao s pedeset muškaraca, kolega, umjetnika, koji su na taj način postali koautori projekta čiji radovi, oslobođeni ikakvih tehničkih zahtjeva ili autorovog autoriteta, ostaju dokumenti jednog osobnog trenutka.

Ključan aspekt koncepta je proces stvaranja koji se odvijao u dva dijela. Prvi dio su portreti muškaraca fotografiranih u trenutku prisjećanja. Drugi dio je intervencija fotografiranih sudionika. Inspirirani ponovno pobuđenim emocijama, sudionici provode praktičan postupak materijaliziranja misli u nekom mediju, kanalizirajući tako svoj odnos prema sjećanju. Slobodan izbor medija u kojem je izvedena intervencija omogućio je sudionicima dokumentiranje osobnog trenutka na njima blizak način. Međutim, upravo u opredmećivanju introspekcije skriven je krajnji cilj ove suradnje: cikličko uspostavljanje odnosa, prema samima sebi, prema autoru koncepta te na kraju posjetiteljima.

MAJA PAVLINIĆ – predgovor
Biografija umjetnika

 

Uz potporu:

INFORMACIJE O ULAZNICAMA

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h,ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

Info

RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja: 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU