Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja

Predstavljamo likovne intervencije izvedene u zagrebačkim bolnicama

u okviru projekta “Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“

U ponedjeljak  7. listopada 2019. na stručno-izlagačkom skupu “Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“ u Klubu Hrvatskog društva likovnih umjetnika predstavljen je istoimeni projekt.

Predstavljene su izvedene likovne intervencije jedanaest umjetnika,  istraživačka komponenta projekta te projektni katalog.

U okviru projekta realizirano je 12 likovnih intervencija na lokaciji KBC-a Zagreb: u bolnici Rebro i Klinici za ženske bolesti i porode (Petrova) te u Klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) koje su realizirali sljedeći umjetnici: Ivana Pipal, Jasmina Krajačić, Vanda Čižmek, Marta Tuta, Olena Sokolovska, Vida Meić, Ivo Kosanović, Agata Lučić, Ida Jakovljević, Ivan Stanišić i Melinda Šefčić.  Istraživačka komponenta projekta izvela se u suradnji triju autora mag. soc. Miranom Jurićem, dipl. med. techn. Mirnom Vrček te dr. art. Melindom Šefčić.

U okviru projekta, tijekom veljače 2019. održana je i edukacija za umjetnike “Umjetnost u svrhu zdravlja” na kojoj su govorili slijedeći stručnjaci: dr. art. Melinda Šefčić (Umjetnost u bolničkom prostoru), dr. med. Filip Đerke (Neuroznanost i umjetnost), ing. soc. rada Matilda Franjić i dipl. soc. Viktorija Vlašić (Prevencija i preventivni rad s djecom u bolničkom prostoru).

Projekt se izvodio pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić, u partnerstvu s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Klinikom za dječje bolesti Zagreb te Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je financiran od strane Zaklade Adris, Grupe HEP te Gradske skupštine Grada Zagreba.

Novitet projekta jest uspješna suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koja je rezultirala uključivanjem triju studenata: Agate Lučić, Ide Jakovljević i Ivana Stanišića koji su pod mentorstvom red. prof. Svjetlana Junakovića i voditeljice projekta oslikali tri bolnička prostora na lokaciji KBC Zagreb, bolnica Rebro.

Na službenom predstavljanju, nakon uvodne riječ ravnateljice HDLU-a Ivane Andabaka, voditeljica projekta dr. art. Melinda Šefčić predstavila je ostvarene rezultate izvedenih likovnih intervencija umjetnika na projektu.

 

Marta Tuta, “Sretni prijatelji”

Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro, Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, Odjel za dječju ORL, istočni češalj, 4. kat


 

Vanda Čižmek, “Bakterijice vrednice”

Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro, Objedinjeni hitni bolnički prijam, čekaonica Klinike za pedijatriju, istočni češalj, prizemlje

 

Ivan Stanišić, “Drvo života”

Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro, Klinika za pedijatriju, Zavod za neonatologiju i neonatološku intenzivnu medicinu, istočni češalj, 5 kat.

 

Agata Lučić, “Sirena”

Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro, crvena zgrada, Klinika za psihološku medicinu, Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju

 

Ida Jakovljević“Šumski orkestar”

Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro, Klinika za kirurgiju, čekaonica ambulante za dječju kirurgiju, bijela zgrada, 1. kat

 

 

Melinda Šefčić “Tropski san”

Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro, Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, Poliklinika ambulante za dječju ORL, bijela zgrada, 1. kat

 

Ivo Kosanović “Plave note”

Klinički bolnički centar Zagreb, bolnica Rebro, Spojeni prostor između bijele i zelene zgrade, 1. kat

 

Olena Sokolovska “Vrata života”

Klinički bolnički centar Zagreb, Klinika za ženske bolesti i porode, Petrova

Zavod za perinatalnu medicinu, Odjel babinjača – boravak, 2. kat

 

Vida Meić “Herbarij”

Klinički bolnički centar Zagreb, Klinika za ženske bolesti i porode, Petrova, Predvorje i stubišni dio ulaza Klinike za ženske bolesti i porode

 

 

Jasmina Krajačić, “Love”

Klinika za dječje bolesti Zagreb, Čekaonica Odjela ambulante za dječju kirurgiju

 

 

Ivana Pipal, “Biljke i životinje”

Lokacija: Klinika za dječje bolesti Zagreb

 

 

 

Fotografije: Ivo Kosanović

Link na katalog.

 

Info

CIJENA ULAZNICA (za vrijeme trajanja izložbe Kopač)*

55 kn Pojedinačna ulaznica
50 kn Pojedinačna ulaznica s popustom (1)
40 kn Pojedinačna učenička, studentska i umirovljenička ulaznica (2)
50 kn Grupna ulaznica (3)
30 kn Grupne ulaznice za škole (4)
110 kn Obiteljska ulaznica (5)
35 kn Dječja ulaznica (6)
25 kn Grupna ulaznica – za djecu do 6 godina (7)
30 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (8)

Besplatan ulaz (9)

(1) Cijena za branitelje i nezaposlene uz predočenje dokaza o statusu prilikom ulaza na izložbu.
(2) Vrijedi samo uz predočenje studentske ili učeničke iskaznice prilikom ulaza na izložbu.
(3) Za grupe odraslih veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(4) Za grupe školaraca veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(5) Ulaznica vrijedi za roditelja/roditelje s djecom (koliko godi ih imaju i maloljetna su). POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(6) Za maloljetne osobe uz pratnju roditelja. Djeca mlađa od 6 godina ne plaćaju ulaznicu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(7) Za vrtićke grupe veće od 15 djece, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 10 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(8) Za članove: ICOM, AICA, ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) uz predočenje pripadajuće iskaznice prilikom ulaza na izložbu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

(9) Redoviti članovi udruženja HDLU; studenti ALU; studenti FF, smjera PUM, EKA ili MUZ; učenici ŠPUD-a ostvaruju pravo na GRATIS ulaz.

*ULAZNICE VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

Ulaznice je moguće kupiti na ulazu tijekom radnog vremena izložbe ili kroz sustav Entrio

KONTAKT: izlozba@slavkokopac.com / +385 95 3797808

 

RADNO VRIJEME IZLOŽBE

ponedjeljak – nedjelja 11 do 19h

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

ULAZ U GALERIJU KARAS JE BESPLATAN

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU