IZLOŽBA: VALENTINA SUPANZ MARINIĆ – TOXICITY

VALENTINA SUPANZ MARINIĆ
TOXICITY
Galerija Karas
12.-24.5.2020.

 

Pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, 12. svibnja 2020. u Galeriji Karas (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba Valentine Supanz Marinić pod nazivom Toxicity. Samo otvorenje bit će virtualno i moći ćete ga vidjeti na Facebook stranici HDLU, a izložbu ćete moći posjetiti od 13. svibnja.

“U radovima Valentine Supanz Marinić pred nama se otvaraju fantazmagorični prizori krajolika, gotovo chiricovski, metafizički, ispražnjeni od života i postojanja. Zamišljeni je to i negostoljubiv svijet, zagušen neonskim dimom i otežalim, toksičnim zrakom. Postapokaliptičan scenarij koji podsjeća na scene iz romana Cesta Cormaca McCarthyja. Svijet bez sunca, mračan i okrutan, uništen nekom neimenovanom kataklizmom čije smo pojavnosti bolno svjesni. Njezin repertoar motiva vrlo je sličan na svim radovima. Priroda postaje neprirodna, a ljudi, u kombinezonima i s maskama na licu tek su simbolične figure propasti. Postapokaliptičan svijet udara nas u lice neonskim bojama koje umjetnica koristi kako bi još više naglasila toksičnost. Nebo postaje žuto, voda ljubičasto-zelena, a raslinje mrtvo ili čudno. Naelektrizirani horizonti tišine gube se u sumrak (čovječanstva?), a ljudi se pojavljuju samo s leđa, u odjeći koja jasno daje do znanja da se osoba nalazi u svijetu u kojem bez zaštitne opreme ne bi mogla preživjeti. (…)

(…) Promatrač postaje apsolutno svjestan uznemirujuće istine o alarmantnom stanju okoliša o čemu slušamo na svim medijima, ali se, u duhu trenutne situacije s epidemijom koronavirusa, i zabrinuto zapituje hoće li u slučaju neke goleme krize doći i do urušavanja civilizacijskih normi te hoće li se u svemu tome jedan prosječan homo vulgaris uopće snaći ili nam prijeti potpuna ekstinkcija. Time je Valentinin rad aktualan i angažiran te jasno daje do znanja da umjetnost ne može, i ne smije, biti odvojena od stvarnosti, imuna na ozbiljna pitanja i zatvorena unutar zidova ateljea.”

Iz predgovora Nike Šimičić

Predgovor

 

O UMJETNICI

Valentina Supanz Marinić rođena je 1986. u Zagrebu. Godine 2012. diplomirala je Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kauzlarića – Atača. Izlagala je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama, od kojih izdvajamo: 2. i 5. bijenale slikarstva (HDLU, Zagreb); Novi Hrvatski realizam (Gliptoteka HAZU, Zagreb); te Fountain art faire na Armory arts week (Manhattan, New York, 2014. godine). Fondacija Erste fragmenti dodijelila joj je otkupnu nagradu za sliku Moja džungla 2013. Ilustratorica je nekoliko dječjih slikovnica. Članica je HDLU i HZSU.

 

Organizator:

Uz potporu:

     

Radno vrijeme Galerije Karas:
Sri – pet: 15 – 20 | Sub: 10 – 13
Ned, pon, uto, praznikom: zatvoreno.

Izložbu možete pogledati od 13. do 24. 5. 2020.

 

*Napomena*

 

  • Na ulazu u  Galeriju nalazi se bočica s dezinfekcijskim sredstvom za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku u Galeriju.
  • Čuvarica na ulazu u Galeriju imat će zaštitnu masku i rukavice te kontrolirati broj posjetitelja. U Galeriji istovremeno može biti do maksimalno 5 ljudi.
  • Posjetitelji su dužni održavati razmak od 2 metra.
  • Dodirivanje eksponata nije dozvoljeno.
  • Kvake, te sve ostale površine za koje se uoči da ih posjetitelji često dodiruju, redovito će se dezinficirati.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


utorak – petak 12 do 20h
subota i nedjelja 11 do 19h

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 – 20 sati
subota 10 – 13 sati

nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU